Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Rondpunt Schuman wordt een stedelijk plein

Rondpunt Schuman wordt een stedelijk plein

Het Deense architectenbureau Cobe en het Brusselse Brut mogen de plannen maken voor de heraanleg van het Schumanplein. In hun ontwerp wordt het rondpunt getransformeerd tot een open en stedelijk plein. Zo krijgt het iconische kruispunt in het hart van de Europese wijk binnenkort een nieuw gezicht en wordt het een echte ontmoetingsruimte. Het budget bedraagt 7,78 miljoen € waarbij het Brusselse Gewest verantwoordelijk is voor de uitwerking van het project en Beliris de werken zal laten uitvoeren.

“Eindelijk krijgt dit iconische plein wat het verdient. Vandaag is het nog een rondpunt, maar morgen is het een open ontmoetingsplaats in een omgeving waar altijd bedrijvigheid is. Ook hier komt onze visie van een stad voor auto’s naar een stad voor mensen goed tot zijn recht. Ik ben blij met deze belangrijke stap. Nu moet het bureau aan de slag om samen met de buurt, bewoners en Europese instellingen het project verder vorm te geven”, zegt Pascal Smet, de Brusselse minister van Mobiliteit.

Ontwerpwedstrijd

Voor deze heraanleg werd eind december 2015 een internationale ontwerpwedstrijd uitgeschreven, waar meer dan 20 bureaus aan deelnamen. Uit de vijf geselecteerde deelnames koos de jury, onder leiding van de Brusselse bouwmeester, het winnende ontwerp.

De Brusselse minister-president Rudi Vervoort en minister Smet volgden het advies van de jury en hebben de architectenbureaus Cobe en Brut officieel aangeduid om hun project verder uit te werken. Cobe, uit Kopenhagen, is een groot en internationaal actief architectenbureau dat meermaals in de prijzen viel. Brut is een jong Brussels bureau met ambitie en legt zich toe op kwalitatieve openbare ruimtes in de stad.

“Mijn regering heeft zich ertoe verbonden om de Europese wijk te veranderen zodat de aanwezigheid van de instellingen geïntegreerd wordt in de Brusselse maatschappij, om zo een hefboom te creëren voor stedelijke ontwikkeling en sociale cohesie. Ik ben blij om te merken dat de dynamiek, die gecreëerd werd in 2009 door Christian de Potzemparc en daarmee gelijklopend het stedelijk project ‘Wet’ voortgezet worden. De kwalitatieve heraanleg van het Schumanplein zal ervoor zorgen dat er een ontmoetingsplaats gecreëerd wordt waar vele Brusselaars, Europese ambtenaren en parlementsleden en toeristen op hebben gewacht”, zegt Rudi Vervoort, minister-president van het Brusselse Gewest.

Het winnende ontwerp is gebaseerd op concentrische cirkels die terugkomen in het hele plan. Het nieuwe plein wordt een komvormige ruimte met een moderne stalen structuur waar bezoekers en bewoners kunnen verpozen.

Rond het plein komt een grote voetgangerszone. Zo zal het Jubelpark verbonden worden met het plein via de Kleine Wetstraat en zal je vanuit het park tot aan het Raads- en Commissiegebouw kunnen wandelen. Autoverkeer zal dus niet meer over het plein kunnen rijden.

“Het winnende ontwerp getuigt van zorgvuldig vakmanschap omdat het erin slaagt alle complexiteit van de opdracht in één coherent concept te vatten. Het nieuwe Schumanplein zal zowel open als herbergzaam zijn. Een verenigend ontwerp, zoals Europa zelf”, zegt Kristiaan Borret, Bouwmeester van het Brusselse Gewest.

Nieuw symbool

De stalen constructie zal aan de onderkant het plein weerspiegelen en wordt zo een unieke plek met zicht op de stad. Het Schumanplein wordt zo een ideale plaats voor de organisatie van activiteiten en evenementen.

“Het Schumanplein staat symbool voor het hart van de Europese besluitvorming. Na jaren verwaarloosd te zijn, verdient deze iconische plek een kwalitatief hoogstaande heraanleg die beantwoordt aan de verwachtingen van de 500 miljoen Europese burgers, en in het bijzonder van de één miljoen Brusselaars. Ik ben dan ook bijzonder verheugd dat het Gewest deze beslissing heeft genomen”, verklaart Alain Hutchinson, Europees commissaris voor Europa van het Brusselse Gewest.

De ontwerpers moeten nu hun visie uitwerken en dit in participatie met de bewoners en de Europese instellingen. Bedoeling is om in de loop van dit jaar de concrete plannen uit te werken om vervolgens een vergunning in te dienen. Als alles goed gaat, kunnen de werken starten in het eerste semester van 2019.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oost-Vlaanderen bestrijdt wateroverlast en verhoogt waterbeschikbaarheid bij droogte

Oost-Vlaanderen bestrijdt wateroverlast en verhoogt waterbeschikbaarheid bij droogte

De provincieraad van Oost-Vlaanderen heeft het ontwerp voor de herinrichting van het overstromingsbekken in de Moerasstraat in Kruisem goedgekeurd. De omgevingsvergunning wordt aangevraagd en er wordt een aannemer gezocht voor de uitvoering van[…]

Antwerpen leidt nieuwkomers op tot grondwerker

Antwerpen leidt nieuwkomers op tot grondwerker

'Eerst het water, de rest komt later'

'Eerst het water, de rest komt later'

23 kandidaten willen Landschapspark of Nationaal Park Vlaanderen worden

23 kandidaten willen Landschapspark of Nationaal Park Vlaanderen worden

Meer artikels