Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Rondetafelconferentie Bouw komt zeker niets te vroeg

Onder impuls van staatssecretaris voor de Bestrijding van sociale fraude Bart Tommelein is vorige week de rondetafelconferentie voor de bouwsector gestart. Samen met de werkgeversorganisaties, de vakbonden en andere betrokken kabinetten zullen maatregelen geformuleerd worden om de bouwsector te steunen en zal getracht worden het massale verlies van tewerkstelling in de bouw te stoppen. Een aanzienlijk deel van de agenda behandelt sociale fraude.

Behalve de maatregelen tegen sociale dumping die geformuleerd zullen worden, is volgens Bouwunie ook een aanzienlijke loonlastenverlaging nodig zodat Vlaamse bouwkmo's kunnen concurreren met buitenlandse bedrijven die wel alle spelregels respecteren. Want enkel en alleen door een aanzienlijke loonlastenverlaging kan een Vlaams bouwbedrijf de concurrentie aangaan met een regulier buitenlands bouwbedrijf.

Bij Belgische bouwbedrijven gingen volgens Bouwunie de voorbije twee jaar ongeveer 12.000 jobs verloren, ondanks een stijging van de bouwactiviteit. Het is duidelijk dat sociale dumping immense gevolgen heeft voor de bouwsector. De bouwmarkt wordt overspoeld door arbeiders en bedrijven die werken aan lagere arbeidslonen door lagere sociale lasten. Dit maakt eerlijke concurrentie tussen buitenlandse bedrijven en Vlaamse bouw­kmo's onmogelijk.

Het is dus belangrijk dat een reeks van maatregelen wordt uitgewerkt om dit probleem tegen te gaan. Bouwunie hoopt dat de rondetafelconferentie zal leiden tot werkbare en efficiënte oplossingen die op zeer korte termijn ingevoerd en toegepast kunnen worden. De sectorvereniging is tevreden dat de aanpak van misbruik van de Europese detacheringsregels eindelijk hoog op de nationale agenda staat en is verheugd dat de Belgische regering samen met alle sociale partners van de bouwsector dit ook als een zeer belangrijk punt op de Europese agenda wil plaatsen.

Naast het probleem van sociale dumping kunnen Vlaamse bouwbedrijven ook onmogelijk nog concurreren met buitenlandse bedrijven die wel alle spelregels respecteren. Oorzaak is de veel te hoge loonkost. Om de bouwsector in Vlaanderen een toekomst te geven en de tewerkstelling te garanderen, moet een substantiële verlaging van de sociale lasten worden doorgevoerd. Alleen dankzij lagere loonlasten kan een Vlaamse bouwkmo de concurrentie aangaan met reguliere buitenlandse bouwbedrijven.

Een zeer betekenisvolle loonlastenverlaging is een absolute noodzaak voor de bouwsector om het massale banenverlies onmiddellijk te stoppen. 'Onze Vlaamse bouwbedrijven staan op een kantelpunt. Het is nu of nooit want bedrijven die met eigen personeel werken, moeten opnieuw de concurrentie kunnen aangaan met reguliere buitenlandse bouwbedrijven', zegt Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe restauratiefase voor Onze-Lieve-Vrouwkerk in Ranst-Oelegem

Nieuwe restauratiefase voor Onze-Lieve-Vrouwkerk in Ranst-Oelegem

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw in Oelegem bij Ranst krijgt het groene licht voor een volgende renovatie. Ditmaal wordt de elektrische installatie vernieuwd en krijgt de verwarmingsinstallatie een opknapbeurt. De Vlaamse overheid geeft een[…]

Glasbedrijf Mols-Dom weer aanwezig in Herentals

Glasbedrijf Mols-Dom weer aanwezig in Herentals

Waterbedrijven willen zeewater op grote schaal drinkbaar maken

Waterbedrijven willen zeewater op grote schaal drinkbaar maken

Wienerberger plant mee bos aan op voormalige kleigroeve

Wienerberger plant mee bos aan op voormalige kleigroeve