Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Robots en nieuwe technologieën zullen de installatiesector grondig veranderen

Robots en nieuwe technologieën zullen de installatiesector grondig veranderen

Robotica en 'The Internet of Things' zijn twee trends die fors in opmars zijn en de samenleving ingrijpend gaan veranderen. Ook de wereld van de elektrotechnische installateur zal onder invloed van de nieuwe technologie grondig wijzigen. De komende zes jaar zullen elke seconde 57.000 nieuwe 'dingen' worden toegevoegd aan het internet. Al deze 'devices', zoals sensoren, delen hun data met cloudsystemen en computerservers. Door het inzetten van speciale analysetools en het gebruik van kunstmatige intelligentie kunnen deze 'big data' worden vertaald naar bruikbare informatie voor de consument, de gebouwbeheerder en de installateur.

Een concreet gevolg van nieuwe technologie dat vandaag al merkbaar is, zijn de aanzienlijke energiebesparingen die in woningen kunnen gebeuren doordat de apparaten steeds slimmer worden. Tegelijk met de doorbraak van het Internet of Things begint ook de robot aan een onstuitbare opmars. Thuis doet de (sociale) robot zijn intrede. Dat is het toekomstbeeld dat experts althans schetsen. Tijdens het komende robotica-congres in Utrecht tonen experts en fabrikanten wat al mogelijk is en naar wat de technologie in de toekomst nog kan brengen.

Corien van Berlo van Smart Homes denkt dat de introductie van het Internet of Things in de praktijk iets weerbarstiger zal verlopen dan sommigen verwachten. Zij gelooft in de nieuwe mogelijkheden die ontstaan, maar constateert bij potentiële gebruikers een zeker wantrouwen. 'Mensen zijn bang dat alle details van hun leven op straat komen te liggen. Openheid, voorlichting en duidelijkheid scheppen in wat de technologie vandaag kan en niet kan, is een noodzakelijke stap voor alle betrokken partijen, een campagne waarin de overheid best het voortouw neemt', aldus van Berlo.

'De kansen die nieuwe technologie zoals robotica biedt, zijn gigantisch', zegt Randall van Poelvoorde van robots.nu, één van de sprekers op het komende robotica-congres. De robot zal volgens hem in sneltreinvaart doordringen in vooral kleine en middelgrote ondernemingen. Robots kunnen tegenwoordig dankzij sensoren 'voelen' en worden 'intelligenter'. 'Eerst was de robot alleen geschikt voor herhaalprocessen, nu kan iemand aan de lopende band eenvoudig de robot programmeren en wordt deze als het ware een collega', aldus van Poelvoorde.

Hij ziet bovendien binnen enkele jaren de sociale robot de woonkamer van de consumenten binnenkomen, gevoed door de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De term 'robot' mag je overigens ruimer bekijken: een sensor gekoppeld aan kunstmatige intelligentie is net zo goed een vorm van een robot. Doordat de prijs van sensoren in hoog tempo daalt, komt het moment dichtbij dat een sensor bv. de ontlasting in het toilet analyseert op ziektesporen. De farmaceutische industrie investeert hier volop in, omdat men voor het eerst de kans ziet de stap te zetten van geneeskunde naar gezondheidskunde. In huis gaat de robot ook praktische taken overnemen.

Smart Homes is betrokken bij verschillende projecten m.b.t. sociale robotica. 'Sociale robots zouden weleens snel zou kunnen doorbreken. Ik ben positief verrast over hoe mensen op zo'n robot reageren. Een sociale robot is zichtbaar, de technologie zit niet achter een knop. Gebruikers zien dat de robot ergens op reageert en dat maakt de aanvaarding gemakkelijker. Veel senioren zeggen zo'n ding te willen omdat de robot hen in staat stelt zelfredzaam te zijn. Dat herkennen ze niet in het domotica-aanbod', stelt Corien van Berlo.

Randall van Poelvoorde noemt de acceptatie echter nog steeds een heikel punt. Daarnaast merkt hij dat in de zorgsector, waar de sociale robot bij uitstek in past, kennis van en affiniteit met deze technologie volledig ontbreekt. Dat veranderen is noodzakelijk om een doorbraak te forceren. Hij denkt dat dit vooral vanuit de cultuurkant moet worden aangepakt. 'Neem iedereen mee op een zinnige reis langs de concrete toepassingen van technologie in de zorg. De mensen wachten op oplossingen. Die moeten we tonen', aldus van Poelvoorde.

'Zodra de sociale robot doorbreekt, zal deze trouwens gaan fungeren als communicatiehub. Via de robot wordt dan eveneens alle domotica in huis aangestuurd. Tegen de robot zeggen 'start Coldplay' is dan voldoende om de nieuwste songs van de groep af te spelen. Daar heb je geen app meer voor nodig, wel een installateur die de communicatie mogelijk maakt', verwacht Randall van Poelvoorde.

' Het roboticacongres vindt plaats tijdens Elektrotechniek, van 29 september tot en met 2 oktober in de Jaarbeurs van Utrecht. Er worden concrete innovaties getoond en sprekers kijken vooruit naar de rol van robotica in de zorg en het huishouden.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

Leuven asfalteert dit jaar een dertigtal straten

De stad Leuven investeert ieder jaar 2,5 miljoen € in de vernieuwing van asfaltlagen. Dat is nodig om ernstige schade op korte en middellange termijn te vermijden. In de loop van dit jaar zullen in Leuven een dertigtal straten nieuwe asfalt[…]

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark North Sea Port gestart

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Heraanleg stationsomgeving Ekeren begint in 2022

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam

Denys geselecteerd voor Porthosproject in Rotterdam