Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Robot installeert liften in nieuwe megatoren in Dubai

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Robot installeert liften in nieuwe megatoren in Dubai

(c) Besix

Voor de bouw van de Uptown Tower in Dubai hebben Six Construct,, een dochteronderneming van Besix Group, liftenfabrikant Schindler en DMCC de eerste zelfklimmende robot ter wereld ingezet die installatiewerkzaamheden in een liftschacht kan uitvoeren. DMCC, met hoofdkantoor in Dubai, is 's werelds meest onderling verbonden Free Zone, en het belangrijkste handels- en ondernemingsknooppunt voor grondstoffen.
De 340 m hoge toren is het eerste gebouw dat wordt voltooid in het Uptown Dubai district, met een verwachte oplevering in 2022. De toren is ontworpen door Adrian Smith + Gordon Gill Architecture en wordt gebouwd door Besix Group. Het torencomplex zal 188 luxehotelkamers en -suites, restaurants, kuuroorden, conferentiefaciliteiten en 229 uniek ontworpen residenties omvatten.
 
De Uptown Tower wordt een Leed Gold-gecertificeerd gebouw, geleid door een slimme en duurzame bouwstrategie, en zal de thuisbasis zijn van een state of the art DMCC Business Hub.
 
Besix gebruikt de autonome en zelfklimmende robot Schindler R.I.S.E (Robotic Installation System for Elevators) voor het eerst in een ‘supertall’ toren. R.I.S.E is bij uitstek geschikt voor gebruik in hoogbouw en zal naar alle niveaus van de toren reizen om nauwkeurig te meten en precisiegaten te boren om de ankerbouten te plaatsen die nodig zijn voor de installatie van de liftgeleidingsrails en de deuren.
 
Robotisering en digitalisering in de bouw raken in een stroomversnelling. “Als de Covid-19-pandemie niet de enige drijvende kracht is achter de verbetering van de productiviteit in de bouw, dan zal het zeker de versneller ervan zijn, met name door de digitalisering van de processen", aldus Luis Miguel Monteiro, Project Director bij Six Construct van de Dubai Uptown Tower.
 
Deze spitstechnologie brengt een revolutie teweeg in de liftinstallatie door de bouw sneller en nauwkeuriger te maken, terwijl ook de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden voor de technici worden verbeterd. Robotsystemen worden steeds belangrijker om talrijke repetitieve en fysiek veeleisende taken van de bouwindustrie te automatiseren. De klant profiteert ook van de grotere nauwkeurigheid, de betere kwaliteit van de installaties en de betere veiligheids- en gezondheidsomstandigheden op de bouwplaats.
 
"Het gebruik van innovatieve oplossingen om de Uptown Tower op een duurzame en veilige manier te bouwen, sluit perfect aan bij het DNA van DMCC. De Schindler R.I.S.E oplossing zal niet alleen zorgen voor meer veiligheid voor degenen die aan het project werken, maar zal ook resulteren in een product van hogere kwaliteit”, zegt Paul Ashton, Executive Director Property van DMCC.
 
Als technologieleider in innovatieve stedelijke oplossingen voor slimme steden koppelt Schindler R.I.S.E kunstmatige intelligentie aan lifttechnologie om de veilige en nauwkeurige installatie van liften mogelijk te maken en zo de weg vrij te maken voor meer automatisering en digitalisering in de liftindustrie.
 
Digitalisering breidt de mogelijkheden van Schindler R.I.S.E uit door het systeem ook in staat te stellen acties te registreren en automatisch gegevens uit te wisselen met een digitaal model van het gebouw.
 
De baanbrekende innovatie werd door de Council on Tall Buildings and Urban Habitats (CTBUH) genomineerd als finalist voor een Innovation Award. Er volgde ook een nominatie als finalist in de categorie Innovation Leaders van de Swiss Technology Award van dit jaar, de belangrijkste onderscheiding voor innovatie en technologieoverdracht in Zwitserland.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME haalt groot contract binnen in het Italiaanse Livorno

DEME uit Zwijndrecht heeft via haar Italiaanse vennootschap SIDRA een groot contract binnengehaald voor de uitvoering van bagger- en kustbeschermingswerken in de haven van Livorno in het westen van het Italiaanse Toscane. Een dergelijk[…]

29/03/2022 | DEME
Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Oorlog duwt prijzen keramische tegels fors omhoog

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

Ufemat: oorlog in Oekraïne beïnvloedt prijzen bouwmaterialen

Meer artikels