Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Robbrecht en Daem ontwerpt nieuw VRT-gebouw

Robbrecht en Daem ontwerpt nieuw VRT-gebouw

De Vlaamse Radio- en Televisieomroep (VRT) wil achter de huidige kantoorgebouwen aan de Reyerslaan een nieuw complex bouwen op de plaats waar nu het Reyersbos is. Het oude kantoor wordt afgebroken, maar de iconische uitzendtoren blijft als herkenbaar symbool behouden. De winnaar van de architectuurwedstrijd werd Robbrecht en Daem architecten uit Gent, dat een consortium oprichtte met Dierendonckblancke, Arup UK en VK Group, met in onderaanneming Bureau Bas Smets en Muller Van Severen. Er waren in totaal 66 kandidaten, van wie de VRT er vijf selecteerde. De VRT wil in de loop van 2018 met de bouw beginnen om eind 2021 te kunnen verhuizen. Na de voltooiing van de nieuwbouw zal het oude complex worden afgebroken.

Het winnende ontwerp werd gekozen door een jury onder toezicht van waarnemend Vlaams bouwmeester Stefan Devoldere. Hij prijst de publieke functie van het gekozen ontwerp en de manier waarop het gebouw in de omgeving wordt geïntegreerd. De jury koos voor Robbrecht en Daem architecten omdat 'ze vernieuwende concepten durven voorstellen zonder de betrouwbaarheid van de basisvoorzieningen in het gedrang te brengen'. In de plaats van het bestaande, saaie kantoorgebouw komt een nieuw gebouw dat tevens als een cultureel en ontmoetingscentrum is opgevat. De architecten kozen niet voor hoogbouw. Het gebouw bestaat uit twee delen die met elkaar verbonden worden op de tweede verdieping.

Het centrale deel van het gebouw is een polyvalent overdekt buitenplein dat zowel tot het park (en de stad) als de VRT behoort. Daarrond bevinden zich een theater, een parktheater en openbaar groen. Dit mediapark zal gedeeltelijk toegankelijk zijn voor het publiek en zal ook plaats kunnen bieden aan concerten en televisieshows met publiek. Een uitgekiend circulatieplan moet de beveiliging van de kantoren garanderen. Een gastvrije inkomhal en een cafetaria geven via een terras uit op een evenementenplein. Het project is voor de jury geslaagd in zijn opzet om zoveel mogelijk publiek aan te trekken.

Het ranke parkgebouw wordt afgewerkt met een kristallijne huid van gestructureerd glas en aluminium. Eén kant bevindt zich aan de parkzijde, vlakbij de begraafplaats voor gefusilleerden in beide wereldoorlogen. Aan de andere zijde nestelt het volume zich in het stedelijke weefsel. Opgedeeld in haar bovenbouw in een 'hoofd' en een 'lichaam' (de toren en het hoofdvolume) benadrukt de volumetrie een multifunctionele voetgangerspassage tussen het centrale gedeelte van het park en de parkkamer tussen de sociale woongebouwen.

Als overdekt plein biedt de passage nu eens plaats aan een boekenmarkt en een filharmonisch concert en dan weer aan een televisieshow of een vluchtplek tijdens een regenbui. De geblokte toren en het hoofdvolume worden nagenoeg symbolisch verbonden met een doorlopende laag van de nieuwsdienst. Aan de zuidzijde bevindt zich de tuinkamer, een open niet-geconditioneerde ruimte afgewisseld met balkons die zal fungeren als een informele werkplek. De studio's zijn zo gepositioneerd opdat zij het meest kunnen betekenen voor hun publiek of gebruiker. Ze bevinden zich soms onderin op een logistieke laag, maar ook in de nabijheid van het park op het gelijkvloers of bij de nieuwsdienst.

Financiering

De VRT zal het gebouw volledig zelf financieren. De kostprijs van het project wordt geraamd op 105 miljoen '. Het grootste deel van dat bedrag komt van de verkoop van de gronden die de VRT rond de huidige site bezit. Voorts zullen ook de exploitatiekosten van het nieuwe gebouw aanzienlijk lager zijn dan die van het huidige complex, dat nauwelijks of gebrekkig geïsoleerd is. Alleen al door het wegvallen van de enorme verwarmingskosten zullen jaarlijks enkele miljoenen euro's kunnen worden bespaard. Het huidige omroepgebouw dateert uit de jaren '60 van vorige eeuw en voldoet niet meer aan de huidige normen en noden. Renovatie was geen optie wegens te duur. Het gebouw kampt bovendien met betonrot en beschikt enkel over oude hoogspanningscabines.

De nieuwbouw voor de VRT wordt 55.000 m² groot, dat is 40.000 m² kleiner dan het bestaande kantoor. Het huidige complex is eigenlijk te groot en de omroep heeft tegenwoordig ook minder studioruimte nodig. Door te bouwen op de plaats waar nu het Reyersbos staat, wordt wel een grote groenzone opgeofferd. Dat kan omdat het Brusselse Gewest de bestemmingsplannen van de zone hertekende. Het huidige gebouw kan vervangen worden zonder onderbreking van de activiteiten van de tv- en radio-omroep. Het project wordt begeleid door Team Vlaamse Bouwmeester.

Onder de vele kandidaten die het nieuwe VRT-gebouw wilden ontwerpen, bevinden zich heel wat Belgische ontwerpers maar ook buitenlandse architecten met wereldfaam, onder wie Zaha Hadid (Londen), Diller & Scofidio + Renfro (New York) en Dominique Perrault (Parijs). Naast de winnende groep rond Robbrecht en Daem architecten haalden ook deze vier ontwerpteams de selectie:

Het Nederlandse architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) van de bekende architect Rem Koolhaas, met in onderaanneming NFA, Inside Outside, Bollinger Grohmann, Kahle Acoustics en Lieven De Cauter;

Het Zwitserse Christian Kerez Zürich, met in onderaanneming: Michel Desvigne Paysagiste, Peutz Group en Bureau Greisch;

Het Nederlandse KCAP Architects & Planners met het Brusselse Office Kersten Geers David Van Severen, met in onderaanneming Technum, Bollinger Grohmann en Bureau Bouwtechniek en LOLA;

Een consortium bestaande uit architecten de vylder vinck taillieu, Denis Dujardin bvba, doorzon interieurarchitecten, evr-Architecten met in onderaanneming Technum.

Robbrecht en Daem werd in 1975 opgericht door Paul Robbrecht (65) en zijn echtgenote Hilde Daem (65). Het is met 35 vaste medewerkers een middelgroot bureau in België. Het Gentse bureau kan wel een indrukwekkende lijst met realisaties voorleggen, waaronder het Concertgebouw in Brugge, de Stadshal in Gent, het winkelcentrum K in Kortrijk, de gebouwen van Katoen Natie in Antwerpen, de renovatie van de Boekentoren in Gent, de uitbreiding van de Antwerpse Zoo, het stadsarchief in Bordeaux, het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en de Whitechapel Gallery in Londen. In Brussel haalden ze vorig jaar ook het ontwerp van het Belgian Beer Palace in het Beursgebouw binnen.

Dierendonckblancke architecten is sinds juni 1999 eveneens in Gent gevestigd en werd opgebouwd rond Alexander Dierendonck en Isabelle Blancke. Zij ontwierpen o.a. culturele centra (in Avelgem en Beselare). Het kernteam bestaat voorts uit VK Group (stabiliteit, speciale technieken en akoestisch advies) en Arup UK voor installatietechnisch en constructief advies en akoestiek. Het team wordt aangevuld met Bureau Bas Smets voor de landschapsarchitectuur, Muller Van Severen voor de inrichting en Grontmij (Sweco) voor de kostenbeheersing.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

Thomas & Piron neemt BAM Galère en BAM Lux over

De Waalse groep Thomas & Piron neemt de bedrijven BAM Galère en BAM Lux over van de Nederlandse groep BAM. De Nederlandse groep BAM heeft in ons land ook nog het bedrijf Interbuild. De transactie, waarvan het bedrag niet wordt[…]

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Burgers investeren in Scholen van Vlaanderen

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Aanleg omleidingsweg Anzegem stap dichterbij

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar

Ontwerp Leiebrug tussen Wevelgem en Lauwe is klaar