Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Rijksarchief Eupen wordt gerenoveerd en uitgebreid

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Rijksarchief Eupen wordt gerenoveerd en uitgebreid

(c) Regie der Gebouwen

De Regie der Gebouwen wil het complex van het Rijksarchief aan de Kaperberg 8 in Eupen renoveren en uitbreiden. De openbare aanbesteding voor dit grote project is zopas gepubliceerd. Offertes worden ten laatste verwacht op 9 mei.
De werken zouden nog dit jaar kunnen starten en ongeveer twee jaar duren. Het project omvat niet alleen de restauratie van het beschermde gebouw aan de straatkant, maar ook de renovatie van het bestaande bijgebouw en de realisatie van een nieuw bijgebouw.
 
Momenteel is het Rijksarchief in Eupen gehuisvest in een pand aan de Kaperberg 2-4. Het gebouw is echter te krap geworden voor de archieven. Bovendien kunnen de houten vloeren, die in de meeste ruimtes aanwezig zijn, de nodige stabiliteit niet garanderen.

Daarom werd beslist om een ander pand van de Duitstalige Gemeenschap aan te kopen, op 60 m van het huidige, aan de Kaperberg 8. Na verschillende studies (stabiliteit, hvac, elektriciteit, elektromechanica, enz.) wordt het complex nu in orde gebracht.

Het project voor het Rijksarchief van de Duitstalige Gemeenschap omvat drie grote delen. In de eerste plaats de restauratie van het gebouw aan de straatzijde, dat beschermd is en dateert van het begin van de negentiende eeuw.

Het dak van dit gebouw wordt op een identieke manier gereconstrueerd met integratie van warmte-isolatie. De gevels en het buitenhoutwerk worden volledig gerestaureerd. Dit gebouw zal in de nabije toekomst plaats bieden aan kantoren, vergaderzalen en de leeszaal.

Vervolgens wordt een bestaand bijgebouw, dat dateert van de jaren ’70 van vorige eeuw, gerenoveerd. Dit pand beantwoordt immers niet meer aan de huidige normen op het vlak van isolatie, elektriciteit en veiligheid. De gevels van het bijgebouw worden volledig geïsoleerd en er worden binneninrichtingswerken uitgevoerd om er mobiele rekken in te kunnen plaatsen die nodig zijn voor het Rijksarchief.

Ten slotte wordt er een bijkomend bijgebouw opgetrokken. Deze zal vooral plaats bieden aan mobiele rekken.

Om het bestaande gebouw niet helemaal te laten aftakelen, heeft de Regie der Gebouwen er altijd voor gezorgd dat het complex regelmatig onderhouden wordt. Zo worden de kroonlijsten gereinigd en gebeuren er kleine herstellingen, evenals buitenonderhoud zoals het snoeien van de vegetatie en het onderhoud van de omgeving.

“Ik wil de goede samenwerking tussen de overheidsinstellingen voor dit project benadrukken, omdat dit de Regie der Gebouwen in staat stelt haar opdracht voor de kwalitatieve huisvesting van de overheidsdiensten te vervullen en tegelijk de omvorming van dit overheidsgebouw, dat niet langer van nut was voor de Duitstalige Gemeenschap, mogelijk te maken”, aldus Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen.
Foto’s: Regie der Gebouwen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vergunning voor infrastructuurwerken op bedrijventerrein Rieme Noord

Vergunning voor infrastructuurwerken op bedrijventerrein Rieme Noord

De gemeente Evergem geeft een omgevingsvergunning aan de intergemeentelijke vereniging Veneco voor de infrastructuurwerken op het bedrijventerrein Rieme Noord Callemansputtewegel. De aanvang van de werkzaamheden staat gepland voor midden dit[…]

Matexi blijft op koers ondanks actuele uitdagingen in de bouwsector

Matexi blijft op koers ondanks actuele uitdagingen in de bouwsector

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Meer artikels