Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

RIBA Stirling Prize voor de derde keer naar Foster + Partners

Gerelateerde onderwerpen :

RIBA Stirling Prize voor de derde keer naar Foster + Partners

Het bekende architectenkantoor Foster + Partners sleept voor de derde keer de prestigieuze RIBA Stirling Prize in de wacht, ditmaal voor het hoofdkantoor van financieel dienstverlener Bloomberg in Londen. De jury omschrijft het gebouw met een oppervlakte van ongeveer 66.000 m² als een ‘once-in-a-generation project’.

Het kantoor neemt een compleet blok in de Londense City in beslag en bestaat uit twee bouwdelen die via luchtbruggen met elkaar verbonden zijn. De bruggen lopen over een teruggebracht deel van Watling Street, die al dateert uit de Romeinse tijd. Het Londense hoofdkantoor van Bloomberg telt 4.000 medewerkers. In het project werden tevens een nieuwe toegang tot metrostation Bank Undergrond, een museum met een Mithrastempel uit de Romeinse tijd en verschillende horecavoorzieningen geïntegreerd.


Het interieur van het gebouw heeft een bijzonder dynamische vormgeving met in het oog springende onderdelen zoals spiraalsgewijs door de ruimte lopende trappen. De jury waardeerde tevens de duurzaamheid van het gebouw, dat als Breeam Outstanding is gecertificeerd. Foster + Partners paste vooruitstrevende systemen toe inzake energie, licht, water en ventilatie, waarbij onder meer afvalproducten werden ingezet.

Foster + Partners won de RIBA Stirling Prize al in 1998 voor het Imperial War Museum Duxford en in 2004 voor 30 St Mary Axe, beter bekend als The Gherkin in Londen. De Britse architectuurprijs wordt sinds 1996 jaarlijks uitgereikt door het Royal Institute of British Architects (RIBA) en is de opvolger van de Britse Building of the Year Award.De prijs is genoemd naar de Britse architect James Stirling, die in 1992 overleed. De genomineerden en dus ook de laureaat of laureaten moeten lid zijn van het Royal Institute of British Architects. Tot en met 2014 kwamen alle bouwwerken in de Europese Unie in aanmerking, maar sinds 2015 worden enkel bouwwerken in het Verenigd Koninkrijk in aanmerking genomen. Bij de eerste edities werd 20.000 Britse pond prijzengeld uitgereikt, de jongste jaren is er geen geldbedrag meer verbonden aan de prijs.

  
 

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Winnaars Mies van der Rohe Award 2019 bekend

Winnaars Mies van der Rohe Award 2019 bekend

Een transformatieproject van 530 woningen in Bordeaux door Lacaton & Vassal architects, Frédéric Druot Architecture en Christophe Hutin Architecture is de winnaar van de Mies van der Rohe Award 2019. De Prijs voor opkomend[…]

17/04/2019 |
Sergison Bates architects uit Londen ontwerpt Leuvense podiumkunstensite

Sergison Bates architects uit Londen ontwerpt Leuvense podiumkunstensite

Projecten gezocht voor Prijs Wivina Demeester 2019

Projecten gezocht voor Prijs Wivina Demeester 2019

Selectieleidraad en -bestek voor het aanstellen van een ontwerper

Selectieleidraad en -bestek voor het aanstellen van een ontwerper

Meer artikels