Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

RIBA Stirling Prize voor de derde keer naar Foster + Partners

Gerelateerde onderwerpen :

RIBA Stirling Prize voor de derde keer naar Foster + Partners

Het bekende architectenkantoor Foster + Partners sleept voor de derde keer de prestigieuze RIBA Stirling Prize in de wacht, ditmaal voor het hoofdkantoor van financieel dienstverlener Bloomberg in Londen. De jury omschrijft het gebouw met een oppervlakte van ongeveer 66.000 m² als een ‘once-in-a-generation project’.

Het kantoor neemt een compleet blok in de Londense City in beslag en bestaat uit twee bouwdelen die via luchtbruggen met elkaar verbonden zijn. De bruggen lopen over een teruggebracht deel van Watling Street, die al dateert uit de Romeinse tijd. Het Londense hoofdkantoor van Bloomberg telt 4.000 medewerkers. In het project werden tevens een nieuwe toegang tot metrostation Bank Undergrond, een museum met een Mithrastempel uit de Romeinse tijd en verschillende horecavoorzieningen geïntegreerd.


Het interieur van het gebouw heeft een bijzonder dynamische vormgeving met in het oog springende onderdelen zoals spiraalsgewijs door de ruimte lopende trappen. De jury waardeerde tevens de duurzaamheid van het gebouw, dat als Breeam Outstanding is gecertificeerd. Foster + Partners paste vooruitstrevende systemen toe inzake energie, licht, water en ventilatie, waarbij onder meer afvalproducten werden ingezet.

Foster + Partners won de RIBA Stirling Prize al in 1998 voor het Imperial War Museum Duxford en in 2004 voor 30 St Mary Axe, beter bekend als The Gherkin in Londen. De Britse architectuurprijs wordt sinds 1996 jaarlijks uitgereikt door het Royal Institute of British Architects (RIBA) en is de opvolger van de Britse Building of the Year Award.De prijs is genoemd naar de Britse architect James Stirling, die in 1992 overleed. De genomineerden en dus ook de laureaat of laureaten moeten lid zijn van het Royal Institute of British Architects. Tot en met 2014 kwamen alle bouwwerken in de Europese Unie in aanmerking, maar sinds 2015 worden enkel bouwwerken in het Verenigd Koninkrijk in aanmerking genomen. Bij de eerste edities werd 20.000 Britse pond prijzengeld uitgereikt, de jongste jaren is er geen geldbedrag meer verbonden aan de prijs.

  
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven opent fietsspiraal tussen Kessel-Lo en stadscentrum

Leuven opent fietsspiraal tussen Kessel-Lo en stadscentrum

De zogenaamde fietsspiraal, een bijzondere fiets- en voetgangersbrug tussen Kessel-Lo en het centrum van Leuven, is zopas officieel geopend. De fietsspiraal bevindt zich naast het seinhuis aan  het Leuvense spoorwegstation en zorgt voor een[…]

Brussels OCMW bouwt ruim 250 woningen

Brussels OCMW bouwt ruim 250 woningen

Driekwart aannemers zijn tegen maatregelen Vlaamse regering

Driekwart aannemers zijn tegen maatregelen Vlaamse regering

Jonge ontwerpers gezocht voor Meesterproef sociaal wonen

Jonge ontwerpers gezocht voor Meesterproef sociaal wonen

Meer artikels