Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Restauratiewerken stadhuis Gent begonnen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Restauratiewerken stadhuis Gent begonnen

In Gent zijn de restauratie- en renovatiewerken aan de ‘Staten van Vlaanderen’ in het stadhuis begonnen. In de Stadhuissteeg komt een kleine werfinrichting. Het einde van de werkzaamheden is voorzien voor eind 2020. De kostprijs bedraagt 1.920.218,87 €, btw inbegrepen. Het project komt in aanmerking voor een erfgoedpremie van 816.456 €; de stad Gent betaalt de overige 1.103.762 €. Monument Vandekerckhove nv uit Ingelmunster is aangesteld als aannemer.

De restauratiewerken omvatten hoofdzakelijk het deel ‘Staten van Vlaanderen’ aan de kant van de Stadhuissteeg. De werken kaderen in de gefaseerde restauratie- en inrichtingswerken van dit iconische beschermde monument. Zowel de restauratie van de daken, de gevels als het interieur worden hier uitgevoerd.

In het nieuwe buitenschrijnwerk zal dubbele thermisch isolerende beglazing geplaatst worden, met aan één zijde zogenaamd Goe­the- of monumentenglas. Dit is een speciaal soort glas dat monumenten toelaat om hun klassieke uitstraling te behouden. Ook de zoldervloeren worden tijdens de restauratie geïsoleerd.

Aan de zijde van de Stadhuissteeg worden twee kleinere gebouwtjes gesloopt die in het begin van de twintigste eeuw werden aangebouwd. Tot vóór kort bevond zich daar het secretariaat van de burgemeester. Door de sloop komen de oorspronkelijke buitengevels weer vrij, grenzend aan het Oostenrijks Salon (de vroegere ‘eetkamer’) en de gevel aan de ‘Staten van Vlaanderen’. Die gevels worden opnieuw gerestaureerd. Door de sloop van deze twee gebouwtjes wordt het stadhuis 112,25 m² kleiner.

In de Stadhuissteeg komt een werfinrichting voor materiaalopslag en een bouwkraan. Voetgangers, fietsers en passanten met een handicap zullen nog steeds de steeg kunnen gebruiken, behalve wanneer de bouwkraan geïnstalleerd of weggehaald wordt. In de Hoogpoort komt een laad- en loszone aan het stadhuis ter hoogte van de Stadhuissteeg. Daarvoor werden de plaatselijke fietsenstallingen verwijderd; ze krijgen tijdelijk een nieuwe plaats in de buurt van het stadhuis.

“Met deze renovatie brengen we het stadhuis weer tot zijn originele proporties. Het is slechts een begin van een reeks renovatiewerken. In een volgende fase zullen het dak van de gotische vleugel en de Bollaertskamer gerestaureerd worden”, besluit Annelies Storms, schepen van Facility Management.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

Tervuren herontwikkelt historische Panquin-site

De langverwachte herontwikkeling van de historische Panquin-site in Tervuren kan eindelijk beginnen. Zopas werd de bouwvergunning voor dit uitzonderlijke project goedgekeurd. Dat betekent ook goed nieuws voor het toerisme en de horeca in de[…]

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Restauratie Belfort en Lakenhalle Ieper van start

Leuven restaureert middeleeuwse Handbooghof

Leuven restaureert middeleeuwse Handbooghof

Nieuwe sfeerverlichting voor Sint-Romboutstoren Mechelen

Nieuwe sfeerverlichting voor Sint-Romboutstoren Mechelen

Meer artikels