Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Restauratiepremies voor 64 beschermde monumenten

Gerelateerde onderwerpen :

Restauratiepremies voor 64 beschermde monumenten

© (c)Yves Roland

De Vlaamse regering trekt 11,8 miljoen € uit voor het opknappen van in totaal 64 beschermde monumenten. De voorbije decennia is de wachtlijst voor restauratiepremies steeds langer geworden. Door de regelgeving te wijzigen en te kiezen voor standaardpremies die onderhoudswerken, beheerswerken en kleine totaalprojecten financieren en die een beperkte administratieve actie vragen, wil Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele de historische wachtlijst afbouwen.

 

Dat gebeurt nu al met tientallen projecten die soms al acht jaar wachten op een premie. “Dit voorjaar wordt 11.809.228,95 € voorzien om in totaal 64 beschermde monumenten te restaureren. Het gaat om kleinere restauratieprojecten die al enkele jaren op de wachtlijst staan. Het gaat veelal om religieus erfgoed dat zo typerend is in het Vlaamse landschap, zoals kerken, pastorijen, bisschoppelijke paleizen of bedevaartsoorden, maar ook over kastelen, onderwijsgebouwen, herenhuizen, een concertzaal en een brouwerij”, zegt Diependaele.

“Onze Vlaamse monumenten, cultureel-historische landschappen en archeologische sites zijn een grote troef. Het zijn herkenbare bakens die laten zien waar we vandaan komen en wie we zijn. Ze zijn van belang voor onze toekomst en voor de zoektocht naar wat ons allen bindt. Door te investeren in erfgoed hebben we impact op de toekomst. We creëren jobs en hedendaagse gebruiksoplossingen voor creatieve industrieën en lokale bedrijven. We zorgen ervoor dat steden en regio’s opleven en dat ambachten niet verloren gaan”, aldus Diependaele.

Ook de toeristische sector vaart er wel bij. “Veel toeristen bezoeken onze streek net omwille van de erfgoedsteden. Door te investeren in erfgoed zorgen we ervoor dat Vlaanderen een attractieve bestemming is en blijft. De coronacrisis zorgt er bovendien voor dat inwoners die rijkdom aan erfgoed dicht bij huis nog meer waarderen en koesteren”, besluit de minister.

De lijst met de monumenten die een restauratiepremie ontvangen vind je vrijdag in ons magazine op pagina 15. De restauratieprojecten die worden aangeduid met een * krijgen een premie die groter is dan 250.000 €. Ze werden geselecteerd omdat ze aansluiten op een ander, kleiner restauratiedossier voor hetzelfde monument. Het is financieel immers interessanter om stellingen te laten staan en onmiddellijk naar een volgende restauratiefase over te gaan.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

De Damiaansite, gelegen voorbij de Sint-Antoniuskapel op het Pater Damiaanplein ligt enigszins verborgen in hartje Leuven. Achter de historische gevels langs het Damiaanplein, de Ramberg en de Sint-Antoniusberg gaan een klooster met een[…]

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

Renovatie Leuvense poort in Tervuren start in 2024

Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Brussel koopt art-nouveaukantoor Hotel van Eetvelde

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Ringoven van Ninove: één van de laatste getuigen van de baksteennijverheid Vlaamse leemstreek

Meer artikels