Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Restauratie van kasteel Blauwhuis in Izegem bijna afgerond

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Restauratie van kasteel Blauwhuis in Izegem bijna afgerond

(c) Bouwkroniek

De slotfase van de restauratie van kasteel Blauwhuis in Izegem kan starten. In deze laatste fase is het interieur van het kasteel aan de beurt. “Na de restauratiewerken zal dit unieke erfgoed gebruikt kunnen worden als kantoor. Het koetshuis wordt herbestemd tot restaurant. Wat me erg blij maakt, is dat de eigenaar samen met de stad ervoor zorgt dat het groendomein voor iedereen toegankelijk is”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed. Hij kent een premie van 271.555,77 € toe voor de restauratie van het kasteel. Recent kende hij nog restauratiepremies toe voor projecten in Westerlo en Heist-op-den-Berg.
 

 

De restauratiewerken zijn nodig voor de instandhouding van het kasteel. Nadat in een vorig restauratiedossier de gevels en daken van kasteel en koetshuis werden aangepakt, is het de beurt aan het interieur. Het kasteel wordt ingericht als een kantoorgebouw. Het koetshuis wordt herbestemd tot restaurant.
 
Kasteel Blauwhuis is één van de meest imposante gebouwen van Izegem. Het 11,2 ha grote park werd in 1981 samen met het kasteel beschermd als monument en stadszicht. Het Blauwhuis is een neoclassicistisch kasteel van grote voornaamheid, uitgebouwd op gedeeltelijk oudere grondvesten en omgeven door een wal. Het park is van het Engelse type.
 

Heultje

 
De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed kent voorts een premie van 124.790,54 € toe voor de restauratie van de kleuterschool en buitenschoolse kinderopvang van Heultje in Westerlo. “Samen met het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) zorg ik ervoor dat de school van Heultje klaar is voor de toekomst. De school heeft dringend nood aan verbeterde infrastructuur en die kan er nu dus komen. De speelplaats en de binnenkoer worden heraangelegd. De ramen van de kleuterschool en de lagere school worden vernieuwd, net als het dak, de verwarming, verluchting, verlichting en sanitair”, zegt minister Diependaele.
 
De school van Heultje krijgt betere isolatie, nieuwe ramen, een nieuw dak, nieuwe verwarming, verluchting, verlichting en sanitair. Ook de klaslokalen, de refter, de turnzaal en het leraarslokaal worden aangepakt. Een deel van de schoolsite is beschermd als monument (deel grenzend aan Gravin de Merodestraat). Tijdens de werken wordt erover gewaakt dat de waardevolle elementen behouden blijven.
 
Het plein, de pastorie, het parochiecentrum en voormalig klooster annex school zijn in hun geheel sinds 2009 beschermd als dorpsgezicht omwille de (architectuur)historische en volkskundige waarde. Dit dorpsgezicht weerspiegelt de identiteit van het gehucht Westerlo-Heultje en zijn relatie met de adellijke familie de Merode.

Heist-op-den-Berg

Voor de restauratie van de orangerie en de volière op het kasteeldomein Ter Laken in Heist-op-den-Berg kent Matthias Diependaele een preemie toe van129.153,94 €. “Het Kasteeldomein Ter Laken bevindt zich op een prachtige locatie langs de meanderende Grote Nete. Ik ben heel blij dat Kempens Landschap samen met de gemeente sinds 2018 de zorg opneemt voor dit prachtige domein zodat iedereen er kan van genieten. Door de orangerie en de volière op te knappen zetten we een verdere stap in een goed beheer voor de site”, zegt minister Diependaele.
 
De orangerie en de volière zijn bijgebouwen van een oude stelplaats op het kasteeldomein. Beiden hebben dringend nood aan restauratie. De gebouwen zijn verwaarloosd. Tijdens de werken worden de erfgoedwaarden hersteld.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Het Vynckierproject in Gent mag rekenen op een Vlaamse erfgoedsubsidie van 1 miljoen euro. Het bedrag zal gebruikt worden om de buitenschil van het centrale Manchester-gebouw te renoveren met behoud van de typische industriële elementen. De[…]

25/11/2022 | ErfgoedRenovatie
Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

Restauratie Antwerps Brouwershuis start in november

Restauratie Antwerps Brouwershuis start in november

Start tweede fase restauratie Sint-Jacobskerk Antwerpen

Start tweede fase restauratie Sint-Jacobskerk Antwerpen

Meer artikels