Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Restauratie raamkozijnen Koninklijk Conservatorium Brussel kan beginnen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Restauratie raamkozijnen Koninklijk Conservatorium Brussel kan beginnen

De vzw Conservamus heeft van het Brusselse Gewest een bouwvergunning gekregen voor de restauratie van de raamkozijnen van het Koninklijk Conservatorium aan de Regentschapsstraat in Brussel. Dat dossier heeft jarenlang aangesleept (zie Bouwkroniek van 4 november 2016, blz. 8) maar raakte na een protestactie van de vzw in een stroomversnelling.

 

De werkzaamheden zullen zo snel mogelijk starten. De planning zal gebeuren in overleg met de conservatoria maar de werken mogen het onderwijs of de concerten niet hinderen. Begin juli wordt beslist welke gespecialiseerde schrijnwerkers en schilders het karwei zullen uitvoeren.Voor de restauratie van de raamkozijnen heeft de vzw Conservamus advies ingewonnen bij verschillende bouwdeskundigen, waaronder een architect, een kunsthistorica en experts inzake duurzaam bouwen. De restauratie wordt uitgevoerd in overleg met de bevoegde instanties inzake beschermde monumenten en met de nv Koninklijk Conservatorium Brussel, die zal instaan voor het restauratieproject van het hele gebouw. De vzw hoopt dat de algemene restauratie van het pand nu eveneens snel zal volgen.De federale staat is eigenaar van het gebouw, de Vlaamse en de Franse Gemeenschap zijn uitbater. Het gebouw in neorenaissancestijl, van architect Jean-Pierre Cluysenaar, verkeert al heel wat jaren in slechte staat. Er groeit allerlei onkruid, het regent binnen en er is instortingsgevaar. Een paar jaar geleden was er nog een brand. Vooral de raamkozijnen zijn er zeer slecht aan toe, wat voor de vzw Conservamus vorig jaar de reden was om met een groot spandoek aan de gevel van het gebouw te protesteren tegen het langdurig aanslepen van het dossier.De vzw Conservamus werd in 2007 opgericht door een groep muziek- en erfgoedliefhebbers (advocaten, bedrijfsleiders, leidinggevenden in de culturele sector, musici, …). Het doel van de vereniging is het herstel van het architecturale meesterwerk van Cluysenaar, de versterking van de positie van het Conservatorium in het Brusselse culturele leven en het beschermen en ontwikkelen van een economische factor die elk jaar 8 tot 10 miljoen € economische bijdrage genereert. De vzw promoot ook de internationale uitstraling van het gebouw.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Eerste fase masterplan MKG en KIK in Jubelpark Brussel gestart

Eerste fase masterplan MKG en KIK in Jubelpark Brussel gestart

De Regie der Gebouwen heeft zopas het startschot gegeven voor de haalbaarheidsstudie van het Museum Kunst en Geschiedenis (MKG) en van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) in het Jubelpark in Brussel. Deze haalbaarheidsstudie[…]

03/09/2021 | ErfgoedRestauratie
Restauratie Leuvense Sint-Michielskerk zal jaren duren

Restauratie Leuvense Sint-Michielskerk zal jaren duren

"Stop de verplichte miljoenensubsidies aan kerkfabrieken"

"Stop de verplichte miljoenensubsidies aan kerkfabrieken"

Nazareth: Burgerlijk Godshuis wordt verder aangepakt

Nazareth: Burgerlijk Godshuis wordt verder aangepakt

Meer artikels