Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Restauratie omheining Kleine Zavel getuigt van vakmanschap

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Restauratie omheining Kleine Zavel getuigt van vakmanschap

De omheining rond de Kleine Zavel Square, een parel in het Brusselse sociale en artistieke erfgoed, staat weer in volle glorie te pronken.

Het smeedijzeren hek met arduinen zuilen en bronzen beelden werd grondig gerestaureerd en in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Beliris trok 2,6 miljoen € uit voor dit project, dat een charmant hoekje in de historische binnenstad in ere herstelt.

De jongste jaren was het duidelijk dat de omheining van de Kleine Zavel Square betere tijden had gekend: overhellende zuilen, verzakte plinten, gescheurde stenen, verdwenen elementen, verroest smeedwerk en vuile standbeelden waren standaardbeelden geworden. De funderingsmuren waren verzakt, er was corrosie opgetreden bij de inwendige verankeringen en de algemene slijtage door de tijd deed de rest.

De restauratie van de omheining, die hulde brengt aan de verschillende ambachten van de zestiende eeuw, vereiste een sterk staaltje vakmanschap. Uit de studies, uitgevoerd door Árter–Architects en Ney+Partners, bleek dat er op vier punten restauratiewerken nodig waren: de stabiliteit van de fundering van het hek, de bewerkte natuursteen, het smeedwerk en de 48 bronzen beelden. Deze vier specifieke taken werden toevertrouwd aan evenveel gespecialiseerde restaurateurs.

Om de stabiliteitswerken uit te voeren, moest het volledige hek, compleet met de zuilen en de beelden, worden ontmanteld. Bij de demontage werd alles zorgvuldig geregistreerd, zodat alles op zijn oorspronkelijke plaats kon worden teruggezet. De zuilen en natuurstenen werden schoongemaakt en waar nodig hersteld. Zwaar beschadigde of verdwenen elementen werden vervangen, steeds met respect voor de historische authenticiteit van de omheining.

Het smeedijzeren hek, de ornamenten en de trapleuningen werden van roest ontdaan en kregen een beschermende behandeling en een lik verf. De 48 bronzen standbeelden van de omheining, plus de standbeelden van Egmont en Hoorn, werden eveneens schoongemaakt, gepolijst en behandeld met een patina- en waslaag. De restauratie respecteerde de patrimoniale authenticiteit van deze bijzondere plek en gebeurde in overleg met Leefmilieu Brussel, de beheerder van het park, de Directie Monumenten en Landschappen en de Commissie voor Monumenten en Landschappen. Leefmilieu Brussel heeft tevens de banken in het park en de grote fontein gerestaureerd en de wegen heraangelegd, zodat het volledige park weer een harmonieus geheel vormt.

De Kleine Zavel ligt op het grondgebied van de stad Brussel, op een steenworp van het Koningsplein en het Justitiepaleis, tussen de Regentschapsstraat en het Egmontpaleis, tegenover de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk. Het plantsoen is vooral bekend omwille van zijn beeldenpracht en werd ontworpen door het in Brussel gevestigde bureau van de Belgische architect Hendrik Beyaert. De Kleine Zavel Square werd in 1972 op de lijst van beschermd erfgoed geplaatst.

 

 

De omheining in cijfers

- 220 m omheining omringt het plantsoen. Die omheining rust op een plint en een getrapte sokkel in blauwe hardsteen die de glooiing van het terrein volgt.
- 48 bronzen standbeelden vertegenwoordigen de Brusselse gilden van de zestiende eeuw.
- Zes grotere zuilen flankeren de drie toegangen, twee aan elke ingang.
- 55 smeedijzeren panelen vormen het kunstig bewerkte traliewerk.
- 53 verschillende kruisbloemen (bloemvormige ornamenten) werden in de omheining verwerkt.
- 26 verschillende motieven versieren het traliewerk.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Operagebouw Antwerpen krijgt uitlijning op maat

Operagebouw Antwerpen krijgt uitlijning op maat

Het Antwerpse operagebouw en residentie Wagner krijgen een uitlichting op maat. Negen ontwerpers dienden voor dit project een voorstel in, waarbij het stedelijke lichtplan als leidraad diende. De jury kende de meeste punten toe aan het project[…]

22/10/2021 | VerlichtingAntwerpen
Antwerpen heropent Rijksarchief

Antwerpen heropent Rijksarchief

Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

Gents kasteel Potuit krijgt nieuwe buren en een eigen warmtenet

Gents kasteel Potuit krijgt nieuwe buren en een eigen warmtenet

Meer artikels