Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Restauratie Koninklijk Conservatorium Brussel blijft aanslepen

Gerelateerde onderwerpen :

Restauratie Koninklijk Conservatorium Brussel blijft aanslepen

De vzw Conservamus voert actie tegen de verschillende regeringen die blijven talmen met de restauratie van het Koninklijk Conservatorium aan de Regentschapsstraat in Brussel. De federale staat is eigenaar van het gebouw, de Vlaamse en de Franse Gemeenschap zijn uitbater. Hoewel de drie overheden reeds drie jaar geleden overeen kwamen om een vennootschap op te richten die de restauratie van het verwaarloosde pand op zich zou nemen, voelt blijkbaar niemand zich geroepen om werk te maken van de oprichting van die nv.

?Dat kan nochtans snel gebeuren als men tenminste zou willen. Deze inertie houdt de overheidsopdrachten, de vergunningaanvragen en de werken tegen die al langer door Beliris werden voorbereid', aldus de leden van de vereniging, die in 2007 werd opgericht door een groep muziek- en erfgoedliefhebbers en die ijvert voor de renovatie van het conservatorium.

De actievoerders brachten een spandoek aan op de gevel van het Conservatorium. Het publiek wordt aangespoord ?een raamkozijn te adopteren?, in afwachting dat de federale regering en de gewestregeringen werk maken van hun engagementen. Het gebouw in neorenaissancestijl, van architect Jean-Pierre Cluysenaar, verkeert al heel wat jaren in slechte staat. Er groeit allerlei onkruid, het regent binnen en er is instortingsgevaar. Vorig jaar was er nog een brand. Vooral de raamkozijnen zijn er zeer slecht aan toe.

De leden van Conservamus stellen vast dat ondanks het politieke akkoord over de restauratie van het Conservatorium, dat met veel vertoon in oktober 2013 werd aangekondigd, en ondanks de belofte van de verschillende regeringen om de renovatie nog tijdens deze legislatuur te laten beginnen, elke concrete actie voor de oprichting van de vennootschap die de werken aan het gebouw moet bestellen ontbreekt.

De vereniging liet reeds een architecturale haalbaarheidsstudie uitvoeren, stelde een businessplan op voor de uitvoering van het project en heeft in overleg met de politieke verantwoordelijken een juridische oplossing bedacht die het aanvatten van de werken mogelijk maakt. Dat kan gebeuren door de oprichting van een nv waarbij elke regering 20 miljoen ? inbrengt, samen 60 miljoen ? of de kostprijs van het restauratieproject.

Een gespecialiseerde architect is inmiddels wel begonnen met het samenstellen van het vergunningsdossier. De werken zouden in principe in de lente van 2017 kunnen beginnen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

Mechelen start eerste fase parkeergebouw Keerdoksite

De werken aan het parkeergebouw aan de Keerdoksite in Mechelen, vlakbij de N16, zijn zopas gestart. Het nieuwe parkeergebouw zal een belangrijke landmark vormen op één van de belangrijkste invalswegen van de stad. Naast de[…]

Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

Nieuw politiegebouw in Nazareth kost 6,6 miljoen €

Productief jaar voor shm Denderstreek

Productief jaar voor shm Denderstreek

Regie der Gebouwen heeft druk jaar achter de rug

Regie der Gebouwen heeft druk jaar achter de rug

Meer artikels