Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Restauratie KMMA Tervuren kost 66,5 miljoen '

Gerelateerde onderwerpen :

Restauratie KMMA Tervuren kost 66,5 miljoen '

De restauratiewerken aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren zitten op schema. Het museum wordt sinds oktober 2013 gemoderniseerd. De heropening is halfweg 2017 gepland. Er wordt ongeveer 66,5 miljoen ' in het project geïnvesteerd. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, tevens bevoegd voor de Regie der Gebouwen, en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs brachten samen met burgemeester Jan Spooren van Tervuren een bezoek aan de bouwwerf. Het nieuwe externe onthaalpaviljoen verrijst bovengronds en de ondergrondse tunnel die verbonden is met het beschermde gebouw en waarlangs de bezoekers het museum zullen kunnen binnentreden, is bijna volledig overdekt. In het museum zijn de restauratiewerken volop bezig.

De metalen structuur van het inkompaviljoen wordt momenteel geplaatst; die ingreep zal ongeveer drie weken in beslag nemen. Binnenkort wordt de doorbraak tussen de 96 m lange ondergrondse verbinding en het museumgebouw gerealiseerd. De balk om de toegang te creëren, werd al gegoten. Nu wordt voortgewerkt aan de funderingen. De structurele werken schieten goed op. De verbinding zelf is reeds voor drie vierde overdekt. De kern van het inkompaviljoen, waarin de liften en circulatietrappen zitten, wordt in zichtbaar zwart beton gegoten. Het gaat om delicaat werk dat veel precisie vergt. Nadat het beton is gegoten, wordt het onmiddellijk afgeschermd.

In het museumgebouw wordt volop gewerkt aan de restauratie van deuren, ramen, vloeren, wanden, tentoonstellingskasten, enz. De werkzaamheden moeten het Afrikamuseum een nieuw elan bezorgen. Zowel de infrastructuur als de scenografie wordt aangepast aan de 21ste eeuw. Het vandaag nog lege museumgebouw straalt grandeur uit en de originele open architectuur van Charles Girault met een overvloed aan licht en ruimtegevoel is verbluffend. Het museumgebouw en zijn omgeving zijn beschermd als monument en als landschap. Het interieur van de gelijkvloerse verdieping is eveneens beschermd, met inbegrip van het originele meubilair.

De gevel aan de zijde van het Stanleypaviljoen en aan de parkzijde (rechterkant) is reeds gerestaureerd en gereinigd. Het schrijnwerk wordt geschilderd in de oorspronkelijke kleur die overeenstemt met de kleur van de gevelsteen zodat het gebouw meer uniformiteit zal uitstralen. De gevel van het Stanleypaviljoen zelf staat in de steigers en wordt gerenoveerd. De afbraakwerken in de kelders en de verdieping van het museumgebouw zijn voltooid. Een deel van de patio is uitgediept waardoor meer licht in de kelderverdiepingen kan stromen.

Het parket wordt opgeschuurd en de plafonds in de tentoonstellingszalen krijgen een schilderbeurt. De lichtroze tint in de verf waarmee het plafond wordt geschilderd, stemt overeen met de roze kleur uit de onderliggende marmeren platen. De monumentale houten deuren zijn eveneens opgeschuurd en worden in de oorspronkelijke kleur geschilderd.

Er werden reeds vloeren uitgebroken voor het aanleggen van hellende vlakken voor rolstoelgebruikers.

Liftkoker

In de rotonde aan de parkzijde worden twee trappen omgevormd tot een liftkoker met liften voor andersvaliden. Zij zullen via deze liften het museumgebouw kunnen bezoeken. In de kelder wordt een monumentale toegangstrap geplaatst naar het gelijkvloers. Deze komt uit in de wandelgang naast de patio. Ook hier wordt een lift voor andersvaliden voorzien. Er werden reeds vloeren uitgebroken voor het aanleggen van hellende vlakken voor rolstoelgebruikers.

In de kelderverdiepingen worden de bakstenen muren en gewelven gekaleid. Het metselwerk voor de lokalen voor de werking van het museum worden gemetst en de marmeren vloeren en wanden worden gerestaureerd. De historische vitrinekasten worden ter plaatse gerestaureerd. Zij zijn beschermd en worden geïntegreerd in de nieuwe scenografie.

Op de eerste verdieping worden technische lokalen ingericht en landschapskantoren voor het personeel van het museum. De lichtstraten worden vernieuwd en voorzien van zonnewering. Een derde van het dak van het museumgebouw werd reeds vernieuwd. De daken werden geïsoleerd en kregen een nieuwe bedekking met zink of leien. De voorbereidende werken voor de technieken (hvac, elektriciteit, ...) worden uitgevoerd.

Geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen in het informatiepaviljoen dat toegankelijk is via het park.

Er zullen verschillende testmodellen worden ontwikkeld zodat men kan evalueren vooraleer definitief te beslissen voor welk type materiaal er wordt gekozen, zoals de achterzetramen, de vliesgevel in het museumgebouw, de nieuwe vitrinekasten, de vliesgevel voor het onthaalpaviljoen, enz.

Muurschilderingen

In de museumzalen aan de zijde van de Leuvensesteenweg zal de komende maanden ook begonnen worden met de reproductie van de muurschilderingen. De oorspronkelijke muurschilderingen worden deskundig overschilderd in de oorspronkelijke kleuren. Alle metalen onderdelen van deuren, leuningen, hekwerk, enz. zijn eerst gedemonteerd en worden nu gezandstraald en behandeld tegen corrosie. Daarna worden ze geverfd.

Parallel met de werken op de bouwwerf wordt intensief gewerkt aan de nieuwe permanente tentoonstelling. Dit proces gebeurt in een nauwe samenwerking tussen het team museologen en wetenschappers van het KMMA en de externe scenografen Niek Kortekaas en Johan Schelfhout, die deel uitmaken van de tv met Stéphane Beel Architecten. Alle thema's die in het vernieuwde museum aan bod zullen komen, zijn gedefinieerd. Nu wordt gewerkt aan het voorontwerp van de tentoonstelling. Binnen een aantal maanden zal het definitieve ontwerp klaar zijn.

Geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen in het informatiepaviljoen dat toegankelijk is via het park. Naast de maquette waarop zowel het museumgebouw als het nieuwe inkompaviljoen te zien zijn, vind je er ook architectuurplannen en algemene informatie. Het informatiepaviljoen wordt uitgebaat door de diensten van het KMMA en is iedere zondag van 13 tot 18 uur toegankelijk. - EC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vijf internationale laureaten voor Brick Award 22

Vijf internationale laureaten voor Brick Award 22

Architecten uit 53 landen hebben een recordaantal van 789 projecten voor de Wienerberger Brick Award ingediend. Vijf architectenbureaus uit Ecuador, Zwitserland, China en Frankrijk werden in de stad Wenen bekroond voor hun ontwerpen waarbij[…]

24/06/2022 | baksteenBrick Awards
Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

Tentoonstelling zet Leuvense Podiumkunstensite in de kijker

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Batibouw reikt Belgian Building Awards uit

Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Belgische zelfstandigen kloppen meeste uren in Europa

Meer artikels