Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Restauratie Handelsbeurs op schema

Restauratie Handelsbeurs op schema

Aannemer Denys uit Wondelgem heeft de werken voor de bouw van de parking onder de historische Antwerpse Handelsbeurs met succes afgerond. In dit project komen diverse restauratie- en renovatiewerken voor, alsook specifieke ondergrondse funderingstechnieken voor de bouw van de parking onder het bestaande monumentale, beschermde gebouw. Denys voerde niet enkel een volledige restauratie van de buitenschil uit, ook het interieur werd gerestaureerd.

Denys heeft de afgelopen maanden de grond onder de historische Handelsbeurs uitgegraven om er een parking voor auto’s en fietsen te bouwen. De parking werd gegraven onder de Handelsbeurs, een beschermd gebouw uit de 19de eeuw. “Graafwerken uitvoeren onder een bestaande constructie houdt goed in te schatten en welberekende risico’s in. De constructie kan bijvoorbeeld zettingen vertonen. We hebben daarom speciale technieken gebruikt om te voorkomen dat er ook maar iets zou bewegen aan de historische Handelsbeurs”, vertelt Frank Deblauwer van Denys.

Vijzels

Zo werden er hydraulische vijzels onder de oude pilaren geplaatst. “Dat hydraulisch systeem werkt met olie en laat ons toe de berekende zettingen te compenseren. Zo konden we de Handelsbeurs lichtjes op en neer laten gaan. Alle pilaren werden ook individueel de klok rond gemonitord zodat de minste beweging meteen werd waargenomen en er meteen actie kon ondernomen worden. Het resultaat mag er zijn”, zegt Frank Deblauwer.

Pasta

Denys voerde ook de restauratie- en renovatiewerken van de Handelsbeurs uit. “Naast bijvoorbeeld het vernieuwen van de vloerbekleding reinigen we ook de natuurstenen kolommen, die elk een andere tekening hebben, zodat de fijne details weer zichtbaar worden. De historische onderhandelingskamers worden ook gerestaureerd. De lambrisering zal gereinigd worden. Voorts werden de landkaarten aan de binnengevels gereinigd. We hebben de bakstenen gewelven hersteld en gereinigd met een speciale pasta. De stalen balken aan het plafond worden conserverend behandeld en er worden weer bloemetjes op geschilderd, zoals het vroeger was. Het oorspronkelijke draadglas aan het dak werd door ons gefaseerd vervangen door akoestisch en thermisch isolerend kathedraalglas en geeft de Handelsbeurs het uitzicht van weleer. Voorts werden ook de dakkoepels van de Schippersbeurs en de restauratie van de pagaddertoren succesvol afgerond. De Schippersbeurs wordt een restaurant met een ‘all-weather’ terras in de Handelsbeurs”, stelt Frank Deblauwer.

Renovatie

Denys schonk tijdens de renovatiewerken aandacht aan de buurtbewoners. Via een tijdelijk dakluik zijn dagelijks tientallen bewegingen uitgevoerd voor de aan- en afvoer van bouwmaterialen. Zo was het niet nodig dat vrachtwagens de smalle straat van de Handelsbeurs zouden inrijden. Deze manier van werken is niet alleen veilig en snel, het minimaliseert ook de overlast voor de buurtbewoners. Na restauratie wordt de Handelsbeurs een publieke doorgangs- en ontmoetingsruimte waar ook evenementen kunnen georganiseerd worden. De werken voor de renovatie van de Handelsbeurs zijn in 2016 gestart en zullen in de loop van 2019 klaar zijn.

Behalve de Handelsbeurs wordt ook de Schippersbeurs gerestaureerd. Vlak naast de Handelsbeurs bouwt Denys ook nog een hotel in de Lange Nieuwstraat. Het wordt een luxehotel met 139 kamers dat zich kenmerkt door verschillende stijlen. Het hotel zal de authenticiteit van de locatie respecteren en maximaal gebruikmaken van historisch waardevolle elementen. Het hotel, dat tot de wereldwijde keten Autograph/Marriott behoort, zal uitgebaat worden door het Nederlandse investerings-, ontwikkelings- en managementbedrijf Borealis Hotel Group.

Camera

Denys heeft alle werken ook laten vastleggen met werfcamera’s van C-Site. Binnen en buiten de Handelsbeurs werden vier hogeresolutiecamera’s geplaatst. Er wordt ook een camera gebruikt die 360°-beelden maakt.

 “Via de camera’s kan de bouwwerf beter visueel opgevolgd worden en kan er gedocumenteerd worden. De gebruikers ontvangen dagelijks, wekelijks of maandelijks timelapses van hun unieke project en expertise. De timelapses helpen bij het opvolgen en documenteren van kritieke momenten. Een werfleider kan dankzij de beelden sneller geïnformeerd worden en ingrijpen als er iets fout loopt. Vervolgens kunnen experts ze analyseren, documenteren en visualiseren. Indien nodig kunnen zo oplossingen gevonden worden voor bepaalde problemen”, zegt Josefien Vanhuyse van het bedrijf Asoreco, dat de camera’s plaatste.

 Het bedrijf zet momenteel volop in op de ontwikkelingen van camera’s met artificiële intelligentie. “Op die manier worden er een aantal operationele zaken geautomatiseerd, zoals de herkenning van voertuigen, indicatie van hoeveelheden van grondafvoer, betonstorten, energiemonitoring,... Maar ook op het vlak van risicobeperking zijn er veel mogelijkheden. De camera’s kunnen automatisch registreren of er helmen en handschoenen worden gedragen. Bij waterschade kunnen de beelden meteen gebruikt worden voor de verzekering.” 

Verzekering

Over verzekering gesproken: alle partners die betrokken zijn bij de werken zijn verzekerd. Vanbreda Risk & Benefits heeft voor dit prestigieuze project een geïntegreerde aanpak ontwikkeld waarbij alle bouwpartners verzekerd zijn in één contract. Transparantie stond daarbij centraal.

 “Om de juiste verzekeringsoplossing te vinden, hebben we alle verzekeraars rond de tafel gebracht. Dat is vrij uniek, want verzekeraars zijn eigenlijk concurrenten van elkaar. Het was de eerste keer dat ze samen werden gebracht om één project te verzekeren. Onze geïntegreerde benadering zorgt ervoor dat alle risico’s heel nauwkeurig worden opgelijst. We brengen ook alle betrokken partijen van een bouwproject in kaart, zoals de architecten, de studiebureaus, de aannemer, de onderaannemers en de bouwheer. Onze geïntegreerde benadering is een heel transparante manier van werken, waardoor we alle overlappingen eruit gaan halen. Dat heeft een positieve impact op de premie. En de bouwheer weet ook perfect hoe al de betrokken partijen op zijn bouwwerf verzekerd zijn”, stelt Eli Hemelaer, Deputy Director Construction & Engineering bij Vanbreda Risk & Benefits.

Archeologisch onderzoek

Voordat de werken in de Handelsbeurs startten, vond er eerst een archeologisch onderzoek plaats. Dat heeft een aantal opmerkelijke vondsten opgeleverd. Archeologen stootten op een crematiegraf uit de ijzertijd, namelijk 800-57 voor Christus. Er zijn ook restanten van bewoning uit de late middeleeuwen ontdekt, uit de periode 1200-1500. Het gaat om leemvloeren, paalkuilen, bakstenen muren en een haard. 

Het project wordt gerealiseerd door de nv Handelsbeurs Antwerpen (voordien Mopro Invest III nv) die zowel publieke als private aandeelhouders heeft. De Vlaamse Erfgoedkluis nv en Ag Vespa zijn de publieke partners. De private partners zijn De Sax bvba, Diepensteyn nv en Denys Global nv. KBC besloot om dit project mee te financieren. Architectenbureau ELD Partnership en aannemer Denys werkten intensief samen onder vakkundige leiding van Orientes als gedelegeerd bouwheer.

Parel

De Handelsbeurs bevindt zich in de Twaalfmaandenstraat, een kleine zijstraat van de Meir. Het is één van de architecturale parels van Antwerpen. Het huidige gebouw is een neogotische versie uit 1872 van het oorspronkelijke gebouw, ‘de moeder van alle beurzen’, uit 1531. De Handelsbeurs in het centrum van de stad was jarenlang een publieke ontmoetingsplek, bekend om haar monumentale doorsteek tussen de Lange Nieuwstraat en de Meir. Om veiligheidsredenen werd het historische gebouw eind jaren ’90 van vorige eeuw gesloten. Ook de aanpalende gebouwen in de Lange Nieuwstraat 20-22-24 kwamen leeg te staan toen de dienst Bevolking verhuisde.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

Vlaanderen investeert in Antwerpse erfgoedprojecten

De Vlaamse overheid zet het licht op groen voor verschillende restauratieprojecten in de provincie Antwerpen. Voor al de projecten samen wordt een subsidie van ruim 960.485 € toegekend. Hierna vind je een bondig overzicht van de negen[…]

Antwerps provinciehuis is toonbeeld van duurzaamheid

Antwerps provinciehuis is toonbeeld van duurzaamheid

Fusie ERA Housing en ERA Immo Noord

Fusie ERA Housing en ERA Immo Noord

Restauratie voor gevel Aartsbischoppelijk Paleis in Mechelen

Restauratie voor gevel Aartsbischoppelijk Paleis in Mechelen

Meer artikels