Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Restauratie Antwerps stadhuis in 2017

Gerelateerde onderwerpen :

Restauratie Antwerps stadhuis in 2017

Het Antwerpse stadhuis wordt de komende jaren gerestaureerd. Tegelijk wordt het gebouw omgevormd tot een echt 'open huis van bestuur'. In het licht hiervan keurde het stadsbestuur in 2014 de opstart van een restauratiedossier voor het stadhuis goed. Dat dossier omvat de totaalrestauratie van het gebouw en een optimalisering van het ruimtegebruik. Begin vorig jaar stelde het stadsbestuur via een open oproep het ontwerpteam 'Huis van de Stad' aan om dit project te realiseren. Het voorontwerp dat zij opstelden aan de hand van de resultaten van vooronderzoeken werd onlangs goedgekeurd.

Het stadhuis is een icoon van de stad Antwerpen. Het gebouw is ook Unesco-werelderfgoed. De rijkelijke decoratie en historische versieringen camoufleren verschillende verbouwingen uit het verleden. Er is dan ook uitgebreid vooronderzoek gedaan om de historische structuur van het gebouw in kaart te brengen. Dat zorgt voor de juiste restauratiekeuzes en vermindert het aantal onvoorziene elementen tijdens de restauratiewerken. Nu het voorontwerp is goedgekeurd, kan de bestekfase beginnen. Na de start van de werken in de zomer van 2017 is de definitieve oplevering gepland in het najaar van 2021 of het voorjaar van 2022.

Het stadsbestuur wil het stadhuis zijn oorspronkelijke functie teruggeven. Het gebouw is het kloppende hart van de Antwerpse politiek waar kabinetten en fracties hun thuishaven hebben. Maar het stadhuis moet ook ingebed zijn in de Grote Markt en open voor de Antwerpenaar en bezoekers. Na de restauratie zal de gelijkvloerse verdieping daarom publiek toegankelijk worden.

Bij de totaalrestauratie en -renovatie is er ook bijzondere aandacht voor duurzaamheid, energiezuinigheid, hedendaags werkcomfort en klimaatregeling op maat van het erfgoed. Het historische gebouw is na de werken dus klaar voor de technologische en ecologische eisen van de 21ste eeuw. Op het Schoon Verdiep en de eerste verdieping ligt daarbij de nadruk op klimatologische aanpassingen en het restauratieve aspect. Op de tweede verdieping, die momenteel niet kan gebruikt worden, zorgen architecturale ingrepen voor een heus 'Verlicht Verdiep'.

De inkomhal wordt volledig vrij gemaakt van meubilair en schrijnwerk. Ze zal in de koudere maanden als tochtsas dienen en in de warmere maanden een overdekte buitenruimte worden, waarbij de drie poorten naar de Grote Markt opengezet kunnen worden. De publieke onthaalfunctie verschuift naar een lokaal aan de linkerkant van de inkomhal. Aan de rechterkant van de hal komt de balie voor evenementen en de bewaking. Een centrale foyer zal de publieke inkomhal verbinden met de liften naar hoger gelegen verdiepingen.

De opstelling van de raadzaal wordt aangepast in functie van de continentale stijl van beleidsvoering. Dat houdt in dat de gemeenteraadsleden van de coalitie en de oppositie niet langer tegenover elkaar zullen zitten, maar samen tegenover de collegeleden plaatsnemen.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nog drie ontwerpteams voor Kappaertsite

Nog drie ontwerpteams voor Kappaertsite

De Kappaertsite in Zwevegem krijgt de komende jaren een eigen identiteit als creatieve onderwijs- en vrijetijdscampus. Zwevegem doet voor het ontwerp een beroep op de Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester. Liefst 48 ontwerpteams stelden zich[…]

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade

Robbrecht en Daem ontwerpen Huis aan de Kade

Brussel lanceert eigen architectuurprijs

Brussel lanceert eigen architectuurprijs

Haalbaarheidsstudie voor belevingscentrum op Duitse militaire begraafplaats Lommel

Haalbaarheidsstudie voor belevingscentrum op Duitse militaire begraafplaats Lommel

Meer artikels