Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Restauratie Antwerps Brouwershuis start in november

Gerelateerde onderwerpen :

,
Restauratie Antwerps Brouwershuis start in november

© Dries Luyten

Het Waterhuys of Brouwershuis uit 1553 is één van de laatste relicten van de Gouden Eeuw van Antwerpen. AG Vespa start midden november met de totaalrestauratie van dit unieke beschermde monument. Het einde van de werken is voorzien in de loop van 2024, waarna het pand een nieuwe invulling krijgt. De Vlaamse overheid  draagt bij aan de werken met een erfgoedpremie van 1.053.000  euro. 

Het metsel- en voegwerk en de bepleistering worden hersteld, maar ook alle blauwe en witte natuursteen, de glas-in-loodramen, het smeedwerk en het binnen- en buitenschrijnwerk. Ook de stabiliteit van de balkenlagen, de vloeren en het dak worden aangepakt. Om de toegankelijkheid in het grote reservoir in de kelder te verbeteren, komt er een nieuwe stalen trap en loopplatform. Cruciaal in het project is de restauratie van de rosmolen met ophaalmechaniek en waterreservoirs en de gietijzeren pompen. Daarnaast worden ook de elektriciteit en de verlichting vernieuwd. Een nieuw klimatisatiesysteem moet zorgen voor een optimaal behoud van het goudleer in de raadzaal en een waterzuiveringssysteem behandelt het gesloten watercircuit van de molen- en pompinstallatie.
 
Het Waterhuys of Brouwershuis in de Adriaan Brouwerstraat werd in 1553-1554 gebouwd door de Antwerpse speculant, projectontwikkelaar en urbanist Gilbert Van Schoonbeke. Het voorzag de brouwerijen in de buurt van ‘zuiver’ water uit het Schijn. Vanuit de Kempen en via de vesten werd het water geleid naar de brouwersbuis, waarvan de toegang zich nu nog bevindt onder de Ankerruiplaats, die naar het kelderreservoir van het Brouwershuis leidde. De nog intacte rosmolen – een molen waarbij een ros of paard voor de aandrijvingskracht zorgt – dreef het raderwerk aan waarmee water werd opgeschept in het kelderreservoir en op de verdieping in het buitenreservoir werd uitgestort. Van daaruit werd het via een buizenstelsel verdeeld over de zestien aangesloten brouwerijen. Het Brouwershuis was het eerste waterverdeelcentrum van Antwerpen en bleef tot 1930 operationeel. 
 
 
 
 
Foto’s: © Dries Luyten
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Wintercircus bekroond met Gentse Monumentenprijs

Tijdens de uitreiking van de driejaarlijkse Gentse Monumentenprijs hebben zowel de vakjury als het publiek het Wintercircus tot winnaar verkozen in de categorie publieke gebouwen. Bij de particuliere gebouwen koos de jury voor Eethuis De Fobie,[…]

07/12/2022 | Monumentenzorg
Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Architect Daniel Libeskind hertekent Antwerpse skyline

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

Het Steen wint de Vlaamse Erfgoedprijs

Meer artikels