Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Residentie Rommelaar krijgt 18 woningen

Gerelateerde onderwerpen :

Residentie Rommelaar krijgt 18 woningen

De firma Con-struct bouwt in Kortrijk tien appartementen en acht rijwoningen. Die komen op de site waar tot vóór kort Electro Bekaert gevestigd was. De afbraakwerken zijn recent gestart en het einde van de werken is voorzien voor de tweede helft van 2020.

Op de site tussen de Sint-Antoniusstraat en de Zwevegemsestraat bevond zich begin vorige eeuw brouwerij Het Kruis, die overgenomen werd door Albert Bekaert, grootvader van de huidige eigenaars. De brouwerij sloot in 1960 de deuren en tien jaar later opende zoon Eric Bekaert er Electro Bekaert, dat zich na verloop van tijd specialiseerde in elektriciteitskasten voor de industrie. De zaak floreerde en in 2013 ging opvolger Christophe Bekaert op zoek naar een grotere locatie. Die vond hij in de Doenaertstraat in Marke. Sindsdien wacht de site in de Zwevegemsestraat op een nieuwe bestemming.

Herbestemming

De familie Bekaert stelde samen met de Kortrijkse vastgoedadviseur Between Brix de firma Con-struct uit Lochristi aan voor de herbestemming. Het bedrijf heeft een jarenlange ervaring in renovatie en nieuwbouw in stedelijke centra. Vanwege de opwaardering van de buurt en de unieke ligging van dit project werd ervoor gekozen om de bedrijfssite te slopen en plaats te maken voor betaalbare en energiezuinige woningen.

Rijwoningen

Aan de kant van de Zwevegemsestraat komen tien appartementen. Daarnaast komen acht rijwoningen: vier in de Sint-Antoniusstraat en vier in de Zwevegemsestraat. Meer dan de helft van het terrein dat bebouwd was, krijgt een groene invulling met een speelplein. Het ontwerp is van architect Matthias Deheegher en vertrekt vanuit een groen binnengebied als oase van licht en lucht in het centrum van de stad met daarrond de woningen. Behalve voor woningen zal op de site nog plaats zijn voor 18 autostaanplaatsen, drie staanplaatsen voor motoren en 16 bergplaatsen voor fietsen.

Rommelaar

De site draagt de naam residentie Rommelaar. De naam verwijst naar de vroegere Rommelaartoren die deel uitmaakte van de middeleeuwse stadsvesting en vlakbij gelegen was. De Rommelaartoren stond op de Neveldries (aan de huidige Sint-Janslaan). Het was één van de 25 torens in de stads­omwalling die Kortrijk van graaf Lodewijk Van Male mocht bouwen. Opgetrokken in 1404 was het een pronkstuk voor de buurt dat gedrapeerd werd met vergulde vanen. Maar door de evolutie van het militaire geschut werden deze versterkingen in de zestiende eeuw overbodig. In 1648 werd de Rommelaartoren deels afgebroken. Enkel het gelijkvloers bleef behouden als woning voor een stadsarbeider.

Meer informatie over dit project vind je op www.residentie-rommelaar.be.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Belgen bouwen de Tour Triangle in Parijs

Belgen bouwen de Tour Triangle in Parijs

Unibail-Rodamco-Westfield (URW) heeft het bouwcontract voor de Tour Triangle in Parijs toegekend aan het Belgische bouwbedrijf Besix. De toren is ontworpen door het Zwitserse architectenkantoor Herzog & De Meuron, dat in 2001 de prestigieuze[…]

25/01/2022 | BesixFrankrijk
Consultatieronde voor bouw nieuwe kmo-units in Mol

Consultatieronde voor bouw nieuwe kmo-units in Mol

CGK Group investeert 5,5 miljoen € in uitbreiding bedrijfssite

CGK Group investeert 5,5 miljoen € in uitbreiding bedrijfssite

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels