Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Residentie Jan Stas pronkt met nieuwe achtergevel in vezelcementleien

Residentie Jan Stas pronkt met nieuwe achtergevel in vezelcementleien

Recent werd de achtergevel van Residentie Jan Stas in de gelijknamige Leuvense straat in een nieuw kleedje gestoken. Omdat de dorpels van deze gevel van het appartementsgebouw destijds blijkbaar te krap bemeten waren, was de betonlaag op heel wat plaatsen losgekomen en afgebrokkeld. Met zijn jarenlange expertise en ervaring loste de firma Bens bvba uit Landen, gespecialiseerd in gevel- en dakwerken, dit probleem op een efficiënte en esthetische manier op.

Het appartementsgebouw ligt midden in het centrum van de stad Leuven met als buren aan de ene zijde een kantoor van bpost en aan de andere zijde een commercieel pand. De toegang tot de bouwplaats lag dan ook niet voor de hand. Via een achterliggend terrein bereikbaar via een zijstraat van de Jan Stasstraat konden - via het platte dak van het postkantoor - alle benodigde materialen, uitrusting etc. op de bouwplaats worden gebracht. Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden moesten de bewoners geen toegang tot hun appartementen verlenen, wat met het oog op een efficiënte uitvoering van de werkzaamheden een meevaller was. Alles kon vanaf de buitenzijde van de achtergevel worden uitgevoerd.

Belgische chemicus

'Residentie Jan Stas', genoemd naar een bekende Belgische chemicus, in de Jan Stasstraat, een zijstraat van de Bondgenotenlaan, werd gebouwd in 1971 naar een ontwerp van een Leuvens architectenbureau. Het gebouw omvat een ondergrondse verdieping, een gelijkvloers en vijf verdiepingen.

De ondergrondse bouwlaag omvat een garage, kelders en een trap. Op het gelijkvloers - een kantoorruimte- heeft een filiaal van Immotheker zijn intrek genomen. Op de eerste, de derde en de vierde verdieping zijn ruime appartementen ondergebracht, de tweede verdieping telt twee kleinere, identieke appartementen. Op de vijfde verdieping is er nog een dakappartement met een ruim terras aan de voorzijde. Op het platte dak bevindt zich een gsm-mast.

Nieuwe terrassen

Daar de tand des tijd - meer dan 40 jaar na de ingebruikname van het gebouw - zijn werk had gedaan, werden in het verleden reeds renovatiewerkzaamheden uitgevoerd. Ongeveer zeven jaar geleden werd de bakstenen voorgevel reeds volledig gerenoveerd. Op de terrassen - die zich aan de straatzijde bevinden - deden zich problemen door betonrot voor.

Alles kon vanaf de buitenzijde van de achtergevel worden uitgevoerd. Het betonrot werd afgekapt en verwijderd, terwijl het resterende beton met een vloeibare coating werd behandeld. De balustrades van de appartementen werden oorspronkelijk gevormd door een grote metalen constructie over de ganse hoogte van het gebouw met tussenschotten in glas. Een aanrijding door een vrachtwagen - in deze vrij smalle straat ' zorgde toen voor grote schade aan het gebouw, en vooral aan de metalen constructie. De constructie werd volledig verwijderd en elk appartement kreeg een afzonderlijke balustrade in deels gezandstraald glas.

Te krappe dorpels

Op het platte dak van het gebouw stelden zich geen noemenswaardige problemen. Wel bleek het noodzakelijk om de achtergevel van het gebouw - destijds in beton uitgevoerd - te renoveren. Identieke problemen met betonrot manifesteerden zich in de achtergevel.

'De destijds te krap bemeten dorpels van de achtergevel maakten de betonnering los. Hoe hoger in het gebouw, hoe groter het probleem met betonrot, zo bleek. Uiteraard omwille van de bereikbaarheid voor regenwater en de corrosiegevoeligheid, en dus de grotere kans op loskomend beton', aldus André Ulens, algemeen directeur van Bens bvba uit Landen.

R-waarde van 2,65

In een eerste fase - in de tweede helft van vorig jaar - werd het losliggende beton van de achtergevel afgekapt en verwijderd. De betonijzeren constructie kreeg een anti-roestbehandeling. In de tweede fase - die midden februari werd aangevat - werd de volledige achtergevel eerst grondig geïsoleerd met IKO Enertherm Alu TG isolatiemateriaal met een dikte van 60 mm. Dit resulteert in een R-waarde van 2,65.

Een onderconstructie in gedrenkt (dennen)hout werd over de ganse gevel aangebracht, waarna deze werd afgewerkt. Hiervoor werden verschillende materialen voorgesteld. De vereniging van mede-eigenaars koos voor de Ardonit-leien in vezelcement van SVK. De dorpels van de appartementen werden niet enkel geïsoleerd, maar tevens verlengd met speciale aluminiumstukken van de Nederlandse fabrikant Roval. De verlengde buitenvensterbanken zorgen er voor dat de bewoners aan de achterzijde van hun woonst over een dorpel van 19 cm diep - waar het vroeger slechts 10 cm betrof - kunnen beschikken.

Ook de vides tussen de houten onderconstructie en de ramen van het gebouw zullen worden dichtgemaakt met op maat gezaagde leien in vezelcement van SVK. De vezelcementleien worden in halfsteensverband aangebracht. Voor de kleur van de leien koos de algemene vergadering van mede-eigenaars van de residentie expliciet voor de speciale '360 ijzerkleur'.

Standaardproject

De firma Bens bvba uit Landen werd in 1988 opgericht door André Ulens, huidig algemeen directeur. Met zijn bedrijf - dat sinds 1995 Bevad-lid is en zeven werknemers telt - is hij in een actieradius van 60 km rond Landen actief.

'We zijn ook veel in het Brusselse aan het werk. Wat het soort projecten betreft is er geen echte focus. Zowel appartementsgebouwen, residentiële woningen als kantoorgebouwen komen aan bod. We voeren zowel platte als hellende daken uit. Indien het evenwel residentiële projecten betreft, beperken we ons tot gevels en hellende daken. Voor ons is dit eerder een standaardproject. In totaal zullen we hier een tiental dagen aan het werk geweest zijn met drie tot vier medewerkers. De betonherstelling alleen bv. nam twee dagen in beslag. Bij dit project werd ons enkel gevraagd de bekleding van de gevel aan te pakken en niet bijvoorbeeld het (enige) terras aan deze achtergevel, horend bij één van de verdiepingen. Dit zal wellicht in een volgende fase van het renovatieproces gebeuren', besluit André Ulens. ' PDC

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

Renovatie in Museum voor Natuurwetenschappen afgerond

De Regie der Gebouwen heeft zopas omvangrijke renovatiewerken afgerond in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel. Het gaat om een investering van ongeveer 4,5 miljoen €.     Twee verdiepingen van de[…]

18/09/2020 | Brussels GewestRenovatie
Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Tijdelijke en speelse heraanleg voor Leuvens Hogeschoolplein

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Circulair gevelmateriaal legt de lat een stuk hoger

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen

Waregem schenkt CO2-meters aan scholen