Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Residentie De Veiling in Hoogstraten biedt plaats aan 20 assistentiewoningen

Gerelateerde onderwerpen :

,
Residentie De Veiling in Hoogstraten biedt plaats aan 20 assistentiewoningen

Op de hoek van de Katelijnestraat en de Loenhoutseweg in Hoogstraten opende zopas de nieuwe residentie De Veiling zijn deuren. Dit kleinschalige project telt 20 ruime assistentiewoningen. Die zien er uit als reguliere moderne appartementen waarin alles aanwezig is.
Ze hebben een oppervlakte van 75 tot 120 m² en de meeste beschikken over een eigen terras. Naast de private woongedeelten is er een grote gemeenschappelijke ruimte met binnentuin en een wassalon. Deze nodigen uit tot sociaal contact met andere bewoners als daar behoefte aan is, maar daar is men volledig vrij in.
 
De vzw Assistentie Woning Pro die de appartementen beheert, ziet een duidelijke verschuiving in de interesse. Waar voorheen vooral de zorgzwaarte van één van de partners aanleiding was om voor een assistentiewoning te kiezen, speelt sinds de corona-uitbraak het sociale aspect een grotere rol bij die keuze.
 
“Wat voor de bewoners een grote zekerheid biedt, is dat er altijd iemand aanwezig is via onze noodpermanentie. Tijdens de coronacrisis hebben mensen vooral het sociale contact echt gemist. We zien dan ook steeds vaker dat mensen omwille van de nabijheid van andere bewoners bewust kiezen voor een assistentiewoning, zonder dat er van een zorgvraag sprake is. We zijn een mini-community waarin bewoners elkaar kunnen opzoeken als ze daar nood aan hebben”, legt Stijn Leirs van AW Pro uit.
 
Toch merkt AW Pro dat geïnteresseerden dikwijls niet weten wat een assistentiewoning eigenlijk is. Regelmatig speelt nog de perceptie dat het de laatste halte is voor het rusthuis in het geval de zorg voor één van de partners te zwaar wordt of als hun huis met tuin te groot is geworden. Maar dat hoeft dus helemaal niet de enige aanleiding te zijn.
 
“Wij willen vooral een gezellige warme omgeving creëren. De bewoners kunnen hier perfect een familiefeestje organiseren. Zo hebben we buiten een leuk speelhuisje voorzien, zodat ook de kleinkinderen die op bezoek komen, het hier leuk vinden. Alle aanwezige faciliteiten zijn vrij te gebruiken door onze bewoners. Wij willen als vzw de assistentiewoningen juist betaalbaar houden en de bewoners maximaal ondersteunen daar waar nodig is”, aldus Stijn Leirs.
 
Een grote troef van De Veiling is de aanwezigheid van woonassistente Sien Van Bavel gedurende 14 uur per week. Zij kan een vertrouwensband opbouwen met de bewoners, wat een geruststelling is voor de familie die soms niet in de buurt woont. Dat repetitief contact met de woonassistent als vertrouwenspersoon vindt AW Pro heel belangrijk. Die medewerker is ook aanwezig bij alle activiteiten zowel in de week als tijdens het weekend. AW Pro organiseert activiteiten op maat en/of vraag van de bewoners. Elke drie maanden wordt een bewonersvergadering gepland om te peilen naar de wensen van de bewoners.

Alleenstaande projecten

De vzw Assistentie Woning Pro met maatschappelijke zetel in Zoersel werd vijf jaar geleden opgestart door drie verpleegkundigen en telt nu acht medewerkers. Momenteel beheert AW Pro in totaal 350 assistentiewoningen in heel Vlaanderen. Het gaat telkens om alleenstaande projecten, dus niet gekoppeld aan een woonzorgcentrum. De 20 assistentiewoningen van De Veiling in Hoogstraten, opgetrokken door woning- en villabouwer SuperHuis vlakbij winkels en sportvoorzieningen, werden allemaal verkocht aan privé-eigenaars en worden doorgaans verhuurd aan derden.
 
De huurders van een erkende assistentiewoning moeten minstens 65 jaar zijn. Het is toegelaten om voor 25% van het aanbod hierop af te wijken. Residentie De Veiling is reeds voor één vierde bewoond. De verwachting is dat alle assistentiewoningen tegen het najaar bewoond zullen zijn. De Veiling is het achtste project onder het beheer van AW Pro. Daarnaast zijn er nog drie nieuwe projecten in aantocht, waarvan al zeker een in Wondelgem, een deelgemeente van Gent.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Genk en Energyville/VITO mogen Europese testsite realiseren

Het living lab op het Thor Park in Genk, opgebouwd uit energie-innovaties geleid door EnergyVille, stelde zopas ambitieuze uitbreidingsplannen voor. oPEN Thor is de naam van een testsite die naast het wetenschaps- en bedrijvenpark van 100 ha ook[…]

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Nieuw stadhuis Beringen geopend

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

Werken aan site Verbeemen in Mechelen starten begin 2022

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

152 miljoen € voor Brussels politiegebouw

Meer artikels