Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Renson viert 50ste verjaardag van ventilatierooster 411 met upgrade

Gerelateerde onderwerpen :

,
Renson viert 50ste verjaardag van ventilatierooster 411 met upgrade

(c) Renson

Hoewel Renson als internationale trendsetter in ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’ intussen op heel wat meer domeinen actief is, blinkt het nog steeds uit in waar dit Belgische familiebedrijf 50 jaar geleden voor het eerst mee op de proppen kwam: ventilatieroosters. Naar aanleiding van die verjaardag pakt Renson dan ook uit met een upgrade van het eerste rooster dat het ooit produceerde en dat nog steeds zijn nut bewijst.
‘411’ heet het feestvarken dat dit jaar 50 kaarsjes uitblaast. Met dit rooster, opgebouwd uit L.033.01 lamellen maakte Renson in de jaren ’70 van vorige eeuw furore op het vlak van natuurlijke ventilatie. Het was het eerste ventilatieroosters waarin de lamellen ingeclipst werden in plaats van gelast of bevestigd met klinknagels. In die tijd was dat een revolutionaire stap voorwaarts inzake de productie van roosters.

Upgrade

Het zijn die L.033 lamellen (ook gebruikt in de 414 en 431 roosters en lamellenwanden die later volgden) die een upgrade krijgen. Daardoor kunnen deze roosters voortaan uitpakken met een vrije doorlaat van 50 ipv 45% en gaat de luchtdoorlatendheid van klasse 4 naar 3. Dit heeft geen impact op de montagewijze en de andere onderdelen van deze roosters, maar zorgt wel voor een ventilatierooster dat nog beter kan voldoen aan de vereisten.
 
Dat Renson nog steeds internationaal trendsetter is in ventilatieroosters dankt het eerst en vooral aan het enorm uitgebreide toepassingsgebied van dit productgamma. Zo heeft het niet alleen muurroosters, maar ook opbouw-, raam-, deur- en vloerroosters in z’n assortiment. En dat in alle mogelijke maten, kleuren en vormen.
 
Omdat de meeste ventilatieroosters ook zichtbaar blijven in de schil van een gebouw, hecht Renson heel wat aandacht aan het esthetische aspect: onberispelijk lakwerk, geen doorkijk als je loodrecht op het rooster kijkt, geen vervuiling door water maar een goeie afvloeiing en een volledig roestvrije en duurzame afwerking in aluminium liggen mee aan de basis van het succes.
 
Ook op technisch vlak springen Renson ventilatieroosters eruit. De combinatie van luchtdoorlatendheid en waterwerendheid wordt tot op vandaag steeds verbeterd voor het volledige assortiment. Dat levert een uitgebreid gamma roosters op die aan heel wat technisch uiteenlopende eisen kunnen voldoen: van akoestisch demping, inbraakwerendheid, spatwaterdichtheid en doorvalveiligheid, over brandwerendheid, thermische afsluitbaarheid en specifieke filter-eigenschappen. Dat is enkel mogelijk dankzij de volgehouden investeringen in onderzoek en ontwikkeling, en de objectieve testprogramma’s die we door onafhankelijke instellingen op elk van die types ventilatieroosters laten uitvoeren. Zo ben je altijd verzekerd van de kwaliteit.

Evolutie

In de jaren ’70 kwam Renson met het allereerste 411-rooster met alu clips-lamel (L.033.01) om in de muur in te bouwen op de markt. Een primeur, want tot dan werden de lamellen steeds in het roosterframe gemonteerd met klinknagels of gelast. Na de 411 volgen het 414- en 431-rooster, opgebouwd met hetzelfde type lamel, maar met een ander kader errond om respectievelijk in een raam in te bouwen en voor opbouw.
 
De jaren ’80 stonden voor Renson voor verschillende innovatieve ontwikkelingen inzake roosters. Er kwamen afsluitbare roosters op de markt, roosters met beweegbare lamellen (427), tablet- en vloerroosters. Met het 425-rooster was er voortaan ook een exemplaar met een grotere ‘stap’ (van 95 mm) in het patroon van de ingeclipste lamellen en de 421 stond voor een zwaardere uitvoering met grotere lamellen. Toen voor het eerst ook datacenters en stroomcabines op de radar verschenen, begon Renson specifiek daarvoor ook met de ontwikkeling van doorsteekveilige/spatwaterbestendige roosters (412).
 
Vanaf de jaren ’90 zette Renson inzake roosters sterk in op het ‘bouwkastensysteem’, waarbij lokale partners een doorgedreven opleiding volgen om een aantal populaire roosters uit het Renson-assortiment zelf te kunnen assembleren. Het legde Renson geen windeieren, want zo kon het voortaan veel sneller inspelen op de vraag uit de markt. Een service die bij heel wat klanten wereldwijd in goede aarde viel. De internationale groei van Renson als bedrijf zorgde er tegelijk voor dat het zich kon gaan specialiseren en inzake O&O en presales beter kon inspelen op specifieke vragen uit de markt. Sinds dan denkt Renson actief en oplossingsgericht mee met z’n klanten om voor elke toepassing het geschikte rooster te kunnen aanbieden. Dat klantgerichte meedenken resulteerde erin dat roosters die oorspronkelijk ontwikkeld werden voor specifieke projecten na verloop van tijd ook rijp geacht werden om mee opgenomen te worden in het standaardassortiment.
 
Anno 2020 wordt de eerste reeks roosters (411, 414, 431) waarmee het 50 jaar geleden allemaal begon, voorzien van de nieuw ontwikkelde L.033.01-lamellen. Die nieuwe stap voorwaarts inzake luchtdoorlatendheid zorgt ervoor dat Renson op het vlak van ventilatieroosters ook nu nog pionier is. De jarenlange ervaring en nauwe band met wat er leeft in de markt, samen met de enorme interne knowhow en O&O-capaciteit, maakt dat Renson in de productie van ventilatieroosters intussen in staat is te voldoen aan de meest specifieke wensen op dat vlak, zowel technisch als qua vormgeving.
Dankzij een upgrade van de L.033-lamellen heeft het nieuwe 411-rooster van Renson voortaan een vrije doorlaat van 50% ipv 45% en gaat de luchtdoorlatendheidklasse klasse 4 naar klasse 3.
 
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Hoe zorgen we voor minder ongevallen in de bouwsector?

Publireportage

Hoe zorgen we voor minder ongevallen in de bouwsector?

Hoewel het aantal arbeidsongevallen in de bouw afneemt, ligt het cijfer nog altijd te hoog in België. Hoe implementeren we een (betere) veiligheidscultuur? Volgens de meest recente cijfers van Fedris, het Federaal Agentschap voor[…]

26/05/2022 |
De praktische en esthetische voordelen van aluminium bouwmaterialen

Publireportage

De praktische en esthetische voordelen van aluminium bouwmaterialen

Boels faciliteert en anticipeert op emissievrije bouwplaats

Publireportage

Boels faciliteert en anticipeert op emissievrije bouwplaats

Welke vloer past bij jou?

Publireportage

Welke vloer past bij jou?

Meer artikels