Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Renson neemt nieuw logistiek centrum in gebruik

Renson neemt nieuw logistiek centrum in gebruik

Renson nam zopas een nieuw logistiek centrum met een oppervlakte van 12.000 m² in gebruik. De logistiek moet de groei van de voorbije jaren volgen. De specialist in ventilatie, buitenzonwering en terrasoverkappingen uit Waregem kent al jaren een sterke groei en realiseerde vorig jaar een omzet van 125 miljoen '. De firma breidt ook continu zijn afzetgebied uit. België blijft de thuismarkt, maar Renson levert ook in zowat alle landen in Europa en verlegt zijn grenzen steeds verder, met leveringen tot in de Verenigde Staten, China, Indië en het Midden-Oosten.

Architect Wim Embo tekende het ontwerp en coördineerde een werf met verschillende aannemers, waaronder Industriebouw Willy Naessens voor de funderingen en de betonconstructie en Habemo voor de aluminium gevelbekleding en de installatie van de zonwering. Vandaag draait het logistieke hart op volle toeren.

Meer dan 30 vrachtwagens, 120 zendnota's, 290 bestellingen met 1.150 orderlijnen, zowat 1.000 colli's met dubbel zoveel scans, ', en dit alles voor zendingen naar zowat 60 landen wereldwijd, dat is de balans van een dag op de verzendingsdienst van Renson. Omdat het familiebedrijf uit Waregem zijn klanten overal dezelfde goede service wil garanderen, investeerde het in de bouw van een functioneel logistiek centrum. 'In 2013 openden wij ons ervarings- en ontmoetingscenter EXIT 5 en vorig jaar integreerden we een nieuw landschapskantoor en een eigen testcentrum voor onze onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling, breidden we de productie uit met 1.000 m² en investeerden we voor deze ruimte in hypermoderne bewerkingscentra', zegt communication officer Johan Debaere van Renson. 'De voorlopig laatste bouwfase resulteerde in een nieuw logistiek centrum, dat volledig ontworpen is in functie van zijn werking. Het gebouw sluit perfect aan op het productieproces in de bestaande gebouwen. Ook de afmetingen van en de ruimte tussen de verschillende stapelrekken werd vooraf duidelijk vastgelegd en tijdens de bouwfase tot in de details gerespecteerd. Het concept omvat een goede mix van laadkaaien en poorten voor vrachtwagens en specifieke poorten voor bestelwagens en door een zorgvuldige inplanting van die verschillende poorten ontstond een vlotte circulatie op het terrein', weet Debaere.

Betonconstructie

Dit nieuwe logistieke hart van Renson heeft een oppervlakte van 12.000 m² en omvat de verpakking, de verzending en het magazijn. 'Het gebouw, een betonnen structuur, bestaat uit een raster van 24 bij 12 m dat wij optimaal uitwerkten in functie van de werking van de laadkaaien', zegt architect Wim Embo. De opstelling van de stapelrekken bepaalde mee de structuur van het gebouw. 'Dit gebouw is eigenlijk een schoolvoorbeeld van wat we met een betonconstructie allemaal kunnen realiseren. Zo bestaat de dakopbouw met liggers en spanten uit voorgespannen beton, geïsoleerd met pur-platen en bedekt met een pvc-dakhuid. De geïsoleerde betonwanden, kolommen en balken van het gebouw zijn dan weer uitgevoerd in gewapend beton', vult projectleider Mathias Geeraert van Industriebouw Willy Naessens aan.

Zonwering

De betonwanden zijn aan de buitenzijde bekleed met aluminium platen en het administratieve gedeelte en de sectionale poorten zijn uitgerust met aluminiumlamellen van Renson. 'We integreerden ook windvaste screens (type Fixscreen) en een zonweringsysteem dat aluminiumlamellen (Sunclips) combineert met dynamische klapluiken op basis van hetzelfde type lamel. De afwerking in aluminium en de integratie van overdekte laadkaaien versterkt de boogvorm op de kop van het gebouw, een opvallend architecturaal kenmerk in functie van het driehoekige terrein', besluit Johan Debaere.

Uiteraard is dit gebouw uitgerust met de innovatieve technologieën van Renson voor een gezonde en comfortabele werkomgeving. Behalve de reeds vermelde zonwering is het administratieve gedeelte van het logistieke centrum uitgerust met het nieuwe systeem E+ van de firma, dat vraaggestuurde ventilatie combineert met warmtepomptechnologie voor ruimteverwarming en de productie van sanitair warm water. Een overgedimensioneerd rioleringsstelsel zorgt voor de opvang van het hemelwater en de hall heeft een systeem voor de afvoer van rook en warmte.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

GPC Europe & Bisol, de partners in de Europese PV markt

Publireportage

GPC Europe & Bisol, de partners in de Europese PV markt

Grid Parity Concepts Europe, kortweg GPC Europe, is een Belgische vakgroothandel in Solar en Storage Solutions. Sinds 2005 voorzien ze technische firma’s en installateurs van een compleet gamma aan kwalitatieve fotovoltaïsche producten. Hun[…]

23/06/2021 |
Limburg opent Vlaams opleidingslabo voor rioolrenovatie

Limburg opent Vlaams opleidingslabo voor rioolrenovatie

Antwerpen keurt schetsontwerp Spoorpark goed

Antwerpen keurt schetsontwerp Spoorpark goed

Conventionele en Toxische Explosieven in uw projectgebied? Deminetec-Explosive Clearance Group is uw partner!

Publireportage

Conventionele en Toxische Explosieven in uw projectgebied? Deminetec-Explosive Clearance Group is uw partner!