Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

UPDATE

Renson bouwt nieuwe fabriek en experience center langs E17

Gerelateerde onderwerpen :

,
Renson bouwt nieuwe fabriek en experience center langs E17

Vele handen maken licht werk en daarom had ceo Paul Renson (centraal) een reeks vrienden uitgenodigd voor de eerste spadesteek van de nieuwbouw in Kruisem, met o.m. Dominique Valcke van Stadsbader, ere-gouverneur Jan Briers, Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne, burgemeester van Kruisem Joop Verzele, federaal minister Pieter De Crem en architect Luc Binst.

Ceo Paul Renson stak samen met een reeks lokale politici de eerste spade in de grond voor de bouw van het gloednieuwe Outdoor Experience Center van Renson op industriezone de Prijkels langs de E17 (Deinze/Nazareth/Kruisem). Dit vlaggenschip voor de ‘buitenleven’-producten van Renson zal tegen 2021 volledig operationeel zijn. De nieuwbouw is goed voor een investering van 75 miljoen € en zal 150 nieuwe jobs opleveren. Door de productie niet te delokaliseren gaat Paul Renson in tegen de heersende trend in de Belgische industrie. “Hier vind je de beste werkmentaliteit. Daarmee kunnen we het verschil maken in de wereld”, zegt de ceo daarover in het kort.
 

Renson bouwt op het grondgebied van Kruisem en Nazareth (postadres wordt Kruisem) de nieuwe vestiging pal naast de E17-autosnelweg, net als het Renson-hoofdkantoor in Waregem. De nieuwbouw moet onderdak bieden aan zowel productie, kantoren, test- en trainingscentra en een toonzaal voor de snelst groeiende afdeling van de groep Renson.

Visitekaartje

“Renson bestaat dit jaar 110 jaar en is in al die tijd uitgegroeid tot een groep met ook merken als argenta, ROB, Albo, eSafe, Open Motics en Corradi onder z’n vleugels. Toch blijft de baseline ‘creating healthy spaces’ de rode draad voor Renson als merk. We willen er met onze natuurlijke oplossingen inzake ventilatie, zonwering en ‘outdoor living’ voor zorgen dat iedereen gezond en comfortabel kan leven, binnen en buiten. Innovatie zit in het dna van ons familiebedrijf. Met 75% van onze groei uit recente innovaties bewijzen we dat ook in de praktijk. Voor dit bedrijf is er ‘No speed limit on innovation’”, besluit Paul Renson.

Nog volgens de ceo is het een bewuste keuze om niet te gaan produceren in het buitenland, maar net opnieuw lokaal te investeren. “Dit is een enorm dynamische regio, met heel gedreven, talentvolle mensen die mee hun schouders willen zetten onder de ontwikkeling en productie van onze vernieuwende oplossingen. Het is dankzij hen dat we de kwaliteit kunnen blijven bieden die we altijd al nastreven voor ons volledige productassortiment. De kennis en ervaring die hier zit willen we dan ook optimaal kunnen inzetten om te blijven innoveren voor een gezond binnenklimaat en comfortabel buitenleven”, geeft hij mee.
 

“Met dit project willen we de internationale referentie worden voor totaalbeleving in de tuin. Door de snelle groei van die afdeling waren we sowieso toe aan een productie-uitbreiding. En dus verhuist de volledige ‘Outdoor Living’-business van Renson (met lakstraat) tegen 2021 naar hier. Van terrasoverkappingen over carports, gevelbekleding, tuinwanden, tuinverlichting en andere tuinelementen: stuk voor stuk zullen die straks hier van de band rollen. Maar er zal tegelijk ook ruimte zijn voor een testcentrum, opleidingsfaciliteiten, kantoren en een toonzaal van liefst 10.000 m². Die showroom, die we NOA noemen, zullen we trouwens niet alleen invullen. Dat doen we samen met andere spelers van hoogwaardige outdoorproducten (tuinmeubilair, jacuzzi’s, buitenkeukens, tuinverlichting, …). Bezoekers zullen ondergedompeld worden in een droomwereld waar alle elementen in de tuin op elkaar afgestemd zijn”, verduidelijkt Dieter Heyman, business unit manager Outdoor bij Renson, de ambities achter de nieuwe vestiging in de Prijkels. Net als de vestiging in Waregem krijgt ook de nieuwbouw in Kruisem windturbines op het dak.“De trends zijn duidelijk: mensen investeren steeds meer in hun geluk en dat geluk zoeken ze steeds vaker net buiten hun woning. Er worden alsmaar hogere budgetten uitgetrokken voor het buitenleven, waarbij de elementen van binnen doorgetrokken worden tot buiten de woning. Ook de evolutie om steeds compacter te bouwen maakt dat de waardering voor het woongedeelte buitenshuis aansterkt”, vertelt Heyman.

Tuinpaviljoen

“Deze nieuwe Renson-vestiging in de Kruisem werd ontwikkeld vanuit de ‘outdoor living’-beleving die er achter zit,” verklaart ceo Luc Binst van Binst Architects. “Dat bracht ons op het idee om het gebouw – met een indrukwekkende lengte van 300 m langs de snelweg, één van de langste gebouwen langs de E17 tussen Antwerpen en Kortrijk – vorm te geven als een ‘tuinpaviljoen XXL’. Zowel de kantoren, als de productie en de showroom zijn geïntegreerd in die paviljoengevel en dus is de link snel gemaakt met wat er achter die façade wordt gemaakt en verkocht. In de heel lichte en horizontale architectuur langs de snelweg zitten trouwens zowel eigen gevelelementen van Renson als natuurelementen verwerkt. Die versterken het totaalverhaal inzake ‘outdoor living’ nog”, weet de architect. Wim Embo is de architect voor het productiegedeelte van de nieuwbouw.

Industrie 4.0

“Renson zet sterk in op digitalisering. We willen niet alleen slimme oplossingen ontwikkelen voor onze eindklanten, maar willen tegelijk onze interne processen digitaliseren om in de toekomst nog beter te kunnen communiceren en efficiënt samenwerken met onze verschillende stakeholders. Een eerste stap daarbij is het Sunrise-project, het nieuwe erp-pakket (SAP) dat parallel met de nieuwe vestiging in de Prijkels geïmplementeerd wordt. Daarnaast zetten we ook sterk in op de automatisering van de productie zodat we efficiënter kunnen produceren en onze concurrentiepositie tegenover het buitenland kunnen handhaven. Een intelligent machinepark zal in deze nieuwe productiesite voor een optimale productieflow zorgen, zodat we de toegevoegde waarde van de mensen op de werkvloer daar kunnen maximaliseren. Er komt een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn om profielen op te slaan en een computergestuurde productielijn om onderdelen efficiënt en volgens onze hoge kwaliteitsnormen samen te stellen tot bestellingen op maat. Dat maatwerk is voor Renson de focus voor de toekomst: door dat operationeel te kunnen standaardiseren, kunnen we ons voort differentiëren. Standardisation in customisation, zo noemen we dat”, weet Dieter Heyman.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

Leuven opent kinderdagverblijf DoRemy

In Leuven werd het nieuwe kinderdagverblijf DoRemy officieel geopend in aanwezigheid van Bieke Verlinden (voorzitter Zorg Leuven), Carl Devlies (schepen van Financiën en Ruimtelijk Beleid), Veronique Houben (aannemer),[…]

16/09/2021 | Leuvenoverheidsopdracht
Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Merelbeke start met aanleg sportpark Molenkouter

Bouw nieuwe Europese school in Haren in voorbereiding

Bouw nieuwe Europese school in Haren in voorbereiding

17,9 miljoen € investeringssteun voor WoninGent

17,9 miljoen € investeringssteun voor WoninGent

Meer artikels