Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Renovatie wordt steeds belangrijker op Batibouw

Gerelateerde onderwerpen :

Batibouw opent eind deze maand de deuren van Brussels Expo. De bouwsector kijkt in de aanloop naar deze hoogmis uit naar de reactie op het wegvallen van de woonbonus en andere steunmaatregelen. Ook zonder overheidssteun zijn bouwen en renoveren nog steeds een interessante en vooral veilige investering in vergelijking met een klassieke spaarrekening of beleggen op de beurs. Bovendien staat de rente voor woonleningen op een historisch laag peil. Tegelijk zorgen steeds meer en steeds strengere normen ervoor dat de drempel voor een eigen woning elk jaar een beetje hoger ligt. Op zondag 8 maart, bij het sluiten van deze publieksbouwbeurs, weten we hoeveel bezoekers hun 'slapend' spaargeld willen omzetten in stenen, isolatie of technische installaties.

De organisatoren van de 56ste editie van 's lands grootste en belangrijkste beurs in de bouw-, renovatie- en woonsector zien bij de voorbereiding op Batibouw drie thema's die de rode draad zullen vormen voor standhouders en bezoekers: kostenoptimaal bouwen, het digitale huis en 'start to renovate'.

Renovatie

Eén van de belangrijkste evoluties in de Belgische bouwwereld is ongetwijfeld de gewijzigde verhouding tussen nieuwbouw- en renovatie, waarbij renoveren steeds meer de wind in de zeilen heeft. Eén van de belangrijkste voordelen van renovatie is dat de werken in de tijd kunnen worden gespreid, zodat met een beperkt budget al meteen de meest essentiële zaken kunnen worden aangepakt. Men moet dus niet alles in één keer doen, er gewoon aan beginnen is de boodschap.

De tendens richting meer renovatie is eveneens bijzonder interessant in het kader van de Europese, federale en regionale ambitie om het energieverbruik van woningen aan te pakken. Want net in bestaande woningen is inzake energiezuinigheid de grootste winst te halen.

Kostenoptimaal

Het tweede thema van Batibouw, kostenoptimaal bouwen, sluit mooi aan bij het eerste. Investeringen in energiebesparing hebben immers hun meerwaarde voldoende bewezen, maar hoe zet men zijn budget het beste in' Om de juiste beslissingen te maken, is een kosten-batenanalyse cruciaal. Kostenoptimaal betekent eigenlijk gewoon met het beschikbare budget een zo goed mogelijk gevulde winkelwagen vullen door met gezond verstand voor de juiste opties te kiezen.

De uitdaging is het vinden van de juiste combinatie van isolatie, luchtdichtheid, ventilatie en verwarming. Naarmate men bijvoorbeeld meer isoleert, daalt het energieverbruik. En dit tot een bepaald punt, waar de daling van het energieverbruik de meerkost van het isoleren niet langer compenseert. Dit punt ligt voor elke woning anders, dus hier hebben architect en aannemer een belangrijke rol te spelen.

Apps

Het digitale huis is het laatste thema van Batibouw. De technologie heeft onze huizen al langer in mini-netwerken veranderd. Sneller dan we denken zullen woningen dankzij apps en digitaal verbonden toestellen steeds intelligenter worden. Verwacht wordt dat deze nieuwe apps op korte termijn een vast onderdeel gaan uitmaken van onze manier van wonen. Denk aan het concept van de slimme koelkast of de intelligente thermostaat. Via sensoren wordt heel wat data verzameld die via een app overal beschikbaar is via smartphone of tablet. Dit is slechts één van de vele toepassingen die er onvermijdelijk aan staan te komen

Praktisch

Batibouw opent op donderdag 26 februari met twee professionele dagen. De eerste professionele dag start om 10 u en wordt afgesloten om 18.30 u. Op vrijdag 27 februari opent de beurs eveneens om 10 u, maar worden de deuren pas gesloten om 21 u. De publieksdagen beginnen op zaterdag 28 februari. Tot en met zondag 8 maart kan het publiek naar Batibouw van 10 tot 18.30 u. Op donderdag 5 maart is er een publieksnocturne en kan je de beurs bezoeken tot 23 u.

Een toegangsticket voor de professionele dagen kost 40 '. Leden van Bouwunie, Confederatie Bouw en de Orde van Architecten krijgen een badge die hen toegang verschaft op donderdag 26 en vrijdag 27 februari. Tickets voor de publieksdagen kosten 12,50 ' per dag of 10,50 per dag voor wie online bestelt. Kinderen tussen 6 en 12 jaar 6 ' per dag. Kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis meekomen.

Meer informatie vind je op www.batibouw.be.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

De SolarEdge Energy Bank thuisbatterij optimiseert de beschikbare energie

De SolarEdge Energy Bank thuisbatterij optimiseert de beschikbare energie

De 10kWh Energy Bank breidt onze dak-tot-netoplossing verder uit, ontworpen om het eigen verbruik van uw klanten te maximaliseren en meer voordeel te halen uit hun SolarEdge investering. De SolarEdge Energy Bank-batterij maakt deel uit van de[…]

13/01/2022 | InterSOLUTION
Battery Supplies: oplossingen voor opslag van hernieuwbare energie

Battery Supplies: oplossingen voor opslag van hernieuwbare energie

Matexpo rekent op een 'normale' editie

Matexpo rekent op een 'normale' editie

De professionele beurzen Installpro en Probuild zijn terug

Publireportage

De professionele beurzen Installpro en Probuild zijn terug

Meer artikels