Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Renovatie Wintercircus start vóór de zomer

Gerelateerde onderwerpen :

Renovatie Wintercircus start vóór de zomer

Het complex werd na de Tweede Wereldoorlog omgebouwd tot garage van de familie Mahy.

© ©Gina Geysen, all rights reserved

Het Wintercircus in de Lammerstraat in Gent maakt zich op voor de eerste renovatiewerken. Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent gaat op zoek naar een aannemer die de eerste fase van de werken kan uitvoeren. Het gaat om grond-, stabiliteits- en rioleringswerken die het unieke pand van een stevige basis moeten voorzien. De installatie van een beo-veld zal ervoor zorgen dat warmte uit de bodem kan gebruikt worden als energievoorziening. Na het aanstellen van de aannemer kunnen de werken vóór de zomervakantie starten. De eerste fase zal een jaar in beslag nemen.

Het Wintercircus werd aan het einde van de 19de eeuw gebouwd als stenen circus. Het complex werd na de Tweede Wereldoorlog omgebouwd tot garage van de familie Mahy. Toen eind de jaren ‘70 van vorige eeuw de garage de deuren sloot, bleef het pand nog twee decennia lang dienst doen als depot voor oldtimers. Daarna stond het gebouw, ondanks de centrale ligging, zo goed als leeg.

De Krook

In opdracht van de stad kocht sogent het historisch waardevolle pand in 2005 met het oog op renovatie en integratie in het nieuwe stadsdeel De Krook. De site kreeg een bestemming als centrum voor innovatieve economie, digitale media, cultuur en evenementen. Ook de rijke erfgoedwaarde van het pand was van in het begin het uitgangspunt voor de renovatie.

Het ontwerp van Atelier Kempe Thill uit Rotterdam, in samenwerking met het Gentse aNNo architecten, behoudt de sfeer, het karakter en de ruige charme van het gebouw. De kenmerkende middenpiste wordt omgevormd tot een publiek doorgangsgebied waar evenementen georganiseerd kunnen worden. Daarrond wordt kantoorruimte voorzien voor organisaties en bedrijven die werken rond digitale innovatie in media. Het historische patrimonium wordt verder uitgebreid met een ondergrondse concertzaal voor 500 personen, een café en een dakrestaurant.

Solide basis

Voor de opvolging van de uitvoering van de werken werd de tijdelijke vereniging van Baro en Sum Projects als uitvoerend architect geselecteerd. Sogent gaat nu op zoek naar een aannemer die de eerste fase van de renovatie voor zijn rekening kan nemen.

In deze fase wordt de basis gelegd voor een duurzaam en stevig bouwwerk dat de tand des tijds met gemak kan trotseren. Het gaat om het grondverzet, het realiseren van het beo-veld, het rioleringsstelsel onder de funderingsplaat, de bouwkuip, de structurele werken (stabiliteitswerken) en de invulmetselwerken van de niveaus -2 en -1.

Klimaatambities

Vorig jaar keurde de Gentse gemeenteraad een bijzondere samenwerkingsovereenkomst goed tussen de stad en sogent. “Als stad vinden we het belangrijk om ook in de stadsontwikkelingsprojecten van sogent onze klimaatambities waar te maken. Een van die projecten is de CO2-neutrale verwarming van de overdekte publieke ruimte in het Wintercircus”, verklaart Tom Balthazar, voorzitter van sogent en schepen van Stadsontwikkeling.

Het Wintercircus krijgt een publiek overdekt binnenplein, het enige overdekte en afgesloten publieke plein van Gent. Om het middenplein het hele jaar door optimaal te kunnen gebruiken voor publieke evenementen, zal een minimale comforttemperatuur nodig zijn. Een CO2-neutraal verwarmingssysteem, in combinatie met een beo-veld, moet deze klus klaren.

Voortrekkersrol

“Vanuit het klimaatbudget wordt 1 miljoen € ter beschikking gesteld om de energieambities van stadsontwikkelingsprojecten op te drijven. Zo wordt de installatie van het beo-veld mogelijk gemaakt door de subsidies van de stad. Dankzij deze investering zal het Wintercircus zijn voortrekkersrol als duurzaam en innovatieve publieke ruimte waarmaken”, verklapt Tine Heyse, schepen voor Klimaat en Energie.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Voorontwerp heraanleg Stadspark Antwerpen goedgekeurd

Het district en de stad Antwerpen zullen de komende jaren het Stadspark terug opwaarderen naar zijn oorspronkelijke landschapsstijl, rekening houdend met de hedendaagse noden. Zopas werd hiervoor het voorontwerp goedgekeurd dat tot stand kwam na[…]

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Bouw nieuw VRT-complex start in november

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuwe campus KU Leuven in Pachecogebouw aan Brusselse Kruidtuin

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Nieuw datacenter voor Green Energy Park in Zellik

Meer artikels