Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Renovatie Wintercircus gestart

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Renovatie Wintercircus gestart

© wouter rawoens

De renovatiewerken aan het Wintercircus zijn gestart. Sogent, het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf, coördineert de werkzaamheden. In een eerste fase gaat het om grond-, stabiliteits- en rioleringswerken die het unieke pand van een stevige basis moeten voorzien.

De installatie van een beo-veld zal ervoor zorgen dat warmte uit de bodem kan worden gebruikt als energievoorziening. Deze eerste fase zal ongeveer een jaar in beslag nemen.

Sogent selecteerde de tijdelijke vereniging van Baro en SumProject als uitvoerend architect. Zij volgen samen met studiebureau VK Engineering de uitvoering van de werken op. Het concept is van Atelier Kempe Thill uit Rotterdam. De aannemer die de werken voor deze eerste fase van de renovatie uitvoert, is de thv Furnibo-Persyn. Eind mei was deze aannemer al gestart met de voorbereidende werfinrichting. Zo kreeg de ingang aan de Sint-Pietersnieuwstraat een nieuwe poort om het werfverkeer toegang te geven tot de site en om de werf goed af te sluiten.

Tand des tijds

In deze eerste fase wordt de basis gelegd voor een duurzaam en stevig bouwwerk dat de tand des tijds opnieuw met gemak kan trotseren. Het gaat om het grondverzet, het realiseren van het beo-veld (boorgaten energie opslag), het rioleringsstelsel onder de funderingsplaat, de bouwkuip, de structurele werken (stabiliteitswerken) en de invulmetselwerken van de niveaus -2 en -1 onder de middenpiste.

Sogent en de aannemer zien erop toe dat de werken zo weinig mogelijk hinder veroorzaken voor de buurt. Zo zullen alle werken binnen plaatsvinden en zal de werf geen openbaar domein innemen. De Sint-Pietersnieuwstraat zal wat extra verkeer ondervinden van de vrachtwagens die de werf in en uit rijden voor het aanleveren van machines en bouwmaterialen en het afvoeren van grond en bouwpuin. Het verkeer wordt zoveel mogelijk tijdens de verkeersluwe momenten van de dag gepland, zodat er zo weinig mogelijk conflicten kunnen ontstaan met de andere weggebruikers. Er zijn in deze fase geen werken voorzien aan de achterzijde (Platteberg), noch aan de Lammerstraat.

Klaar in 2020

Vanaf 2020 zal het gerenoveerde Wintercircus rond een centraal overdekt en multifunctioneel binnenplein kantoorruimte bieden aan organisaties en bedrijven die werken rond digitale innovatie. Onder de middenpiste komt een rockzaal voor 500 personen. Ook evenementen, een café, een restaurant en een foyer maken deel uit van het programma van de vernieuwde site. De renovatie van het Wintercircus is het sluitstuk van het nieuwe stadsdeel De Krook.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteams gezocht voor OPEK Leuven

Ontwerpteams gezocht voor OPEK Leuven

Het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK) aan de Vaartkom in Leuven gaat op zoek naar een ontwerpteam voor het duurzaam en flexibel upgraden van zijn infrastructuur, met aandacht voor zowel de buitenzijde van het gebouw als de interne[…]

23/08/2019 | ProjectenArchitecten
De Mandel realiseert twee nieuwbouwprojecten in Poperinge

De Mandel realiseert twee nieuwbouwprojecten in Poperinge

Mechelen wil aannemerscollectief voor rioleringswerken

Mechelen wil aannemerscollectief voor rioleringswerken

Leuven bouwt nieuwe autoparking en geeft Vismarkt grondige facelift

Leuven bouwt nieuwe autoparking en geeft Vismarkt grondige facelift

Meer artikels