Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Renovatie van dak en buitenmuren levert hogere verkoopwaarde op

Renovatie van dak en buitenmuren levert hogere verkoopwaarde op

Het budget dat verbouwers besteden aan een grondige renovatie van het hellende dak en de gevel van hun woning met duurzame keramische materialen, resulteert in een woning met een nog hogere verkoopwaarde. Elke euro die ze investeert in de renovatie van de bouwschil, levert hen bij een eventuele verkoop achteraf liefst 20% meer op. Dat blijkt uit een testproject dat Wienerberger, fabrikant van keramische bouwmaterialen en oplossingen, opzette in Mechelen.

Financiële meerwaarde

'De berekening geldt voor een typische rijwoning in de stad en gaat dus op voor een groot deel van de bestaande Belgische woningen die aan renovatie toe zijn. Hierbij werden alle gemaakte kosten voor de bouwschilrenovatie geplaatst tegenover de geschatte verkoopprijs na de verbouwing. Het cijferwerk wijst uit dat de investering een rendement heeft van 20%. Een belegging om van te dromen vandaag. En dat is nog zonder rekening te houden met premies of fiscale voordelen', zegt Katrien Nottebaert, directeur Marketing van Wienerberger. Dat mooie en onmiddellijke financiële rendement komt bovenop een hele resem andere voordelen van de ingrepen aan het dak en de buitenwanden.

Bij de testwerf in Mechelen werd de gevel van buitenaf geïsoleerd en afgewerkt met steenstrippen van Terca. Het schrijnwerk van de voorgevel werd vernieuwd. Het hellende dak werd geïsoleerd en afgewerkt met een onderdak en kleidakpannen van Koramic. Achteraan de woning werd de veranda vervangen door een nieuwe aanbouw. Voorts werden o.m. de vloeren geïsoleerd en vernieuwd, een ventilatiesysteem C+ geïnstalleerd, de cv-ketel vervangen door een gascondensatieketel met vloerverwarming (gelijkvloers) en radiatoren (verdieping), het sanitair en de elektriciteit werden vernieuwd en de indeling van de woning werd aangepast zodat meer zonlicht binnenvalt. Deze laatste reeks werkzaamheden dragen in verhouding minder bij tot de waardevermeerdering van de woning. De bouwschilrenovatie is volgens Wienerberger goed voor 67% van de waardevermeerdering, terwijl die slechts voor 45% van de renovatiekosten staat.

Esthetische meerwaarde

'De woning krijgt bij een bouwschilrenovatie een compleet nieuwe uitstraling dankzij de unieke esthetische eigenschappen van keramische dakpannen en gevelstenen. Deze zijn verkrijgbaar in een rijke variëteit aan kleuren, vormen en aspecten en behouden hun eigenschappen gedurende heel hun levensduur. Dankzij de renovatie krijgt de woning een langere levensduur want keramische bouwmaterialen zijn vorstbestand, kunnen tegen een stootje, vergen amper onderhoud en boeten ook na jaren niets in aan kwaliteit. Zo krijgt de renoveerder een levenslange garantie op dat extra rendement', weet Katrien Nottebaert.

Energetische meerwaarde

'Een woning wordt dankzij een bouwschilrenovatie energiezuiniger, wat de bewoners meteen voelen in de portemonnee. De gevel en het nieuwe schrijnwerk van het testproject in Mechelen voldoen aan de huidige epb-eisen (U = 0,24 W/m²K). Met een U-waarde van 0,15 W/m².K presteert het dak zelfs nog beter dan de norm. De bouwheer geniet dankzij de renovatie van een comfortabelere woning waarin hij minder af te rekenen krijgt met grote temperatuurverschillen.'

Het belang van deze studie voor eigenaars en kopers van een bestaande woning, valt volgens Wienerberger niet te onderschatten. 'De uitkomst toont aan dat de investering in een comfortabelere woning financieel uiterst interessant is, zeker in een periode waarin de beursschommelingen lijken op een Texaanse rodeo. Het dak en de gevel van een woning renoveren is met andere woorden de meest veilige en rendabele belegging die je vandaag kan doen', besluit Katrien Nottebaert .

De berekening in detail*

Geschatte meerwaarde door renovatie van de bouwschi 100.000 '

Kostprijs renovatie van de bouwschil 83.200 '

Meerwaarde minus kostprijs 16.800 '

Rendement van de investering 20%

* Bovenstaande berekening is gebaseerd op de verkoopwaarde, bepaald door een onafhankelijke schatter, en op de effectieve kostprijs (btw inbegrepen) van de renovatiewerken, zonder rekening te houden met renovatiepremies.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen