Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Renovatie station van Vilvoorde begint in februari

Renovatie station van Vilvoorde begint in februari

De NMBS investeert 20 miljoen ' in de langverwachte en dringende renovatie van het station van Vilvoorde. De werkzaamheden beginnen in februari en zouden eind 2020 moeten klaar zijn. CEI is de aannemer, Tom Van den Broeck is de leidende ambtenaar/architect. De Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn bouwt naast het station in de loop van 2016 een nieuw busstation. Naast het station worden enkele industriële panden gesloopt om plaats te maken voor een nieuw stationsplein.

Er komt een nieuwe en bredere onderdoorgang waarin ruimte is voor de installatie van liften en roltrappen en de bestaande onderdoorgang wordt grondig gerenoveerd met nieuwe vloer-, trappen- en wandbekleding. Aan de uitgang van de autoparking komt een nieuwe luifel en de verlichting wordt verbeterd.

De perrons worden volledig heraangelegd en krijgen langere luifels. De karakteristieke trappenkooien blijven behouden. Over de volledige lengte van de perrons komen nieuwe vloertegels. Er worden glazen windschermen en extra schuilgelegenheid voorzien. Voor fietsers worden links en rechts van het stationsgebouw nieuwe overdekte stallingen geplaatst.

De renovatie gebeurt in verschillende fasen waardoor steeds voldoende perrons beschikbaar blijven voor de reizigers. De nieuwe brede onderdoorgang zal vanaf midden 2019 beschikbaar zijn voor de reizigers. Een gedeelte van de huidige autoparking zal vanaf begin 2016 worden ingenomen als bouwwerf voor de aannemer. Het aantal hierdoor verloren parkeerplaatsen wordt gecompenseerd door een tijdelijke parking die voorafgaand aan de eigenlijke renovatie wordt heraangelegd.

Aan het station van Vilvoorde zijn al jaren dringende aanpassingswerken nodig. De NMBS kondigde de renovatie van het vervallen station verschillende keren aan, maar het project werd omwille van besparingen telkens weer afgevoerd. Het stadsbestuur van Vilvoorde uitte de jongste jaren herhaaldelijk kritiek op de toestand van het station, dat steeds vaker voor ergernis zorgde. Burgemeester Hans Bonte dreigde er tijdens de winter van 2014-2015 zelfs mee om het station omwille van veiligheidsredenen gedurende een bepaalde periode te sluiten.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Vereenvoudiging Vlaamse beroepsprocedures goedgekeurd

Vereenvoudiging Vlaamse beroepsprocedures goedgekeurd

Om eender welke reden een beroep indienen tegen de omgevingsvergunning van je concurrent om jezelf een concurrentieel voordeel op te leveren, zal in de toekomst niet meer mogelijk zijn. Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir is definitief[…]

Nieuwe prijsindex I-2021 bouwmaterialen

Nieuwe prijsindex I-2021 bouwmaterialen

15 miljoen € voor verbouwing Museum Het Valkenhof in Nijmegen

15 miljoen € voor verbouwing Museum Het Valkenhof in Nijmegen

Spoorvrachtcorridor tussen Noordzee en Baltische Zee houdt halt in Gent

Spoorvrachtcorridor tussen Noordzee en Baltische Zee houdt halt in Gent