Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Video

Renovatie stadstheater NTGent afgerond

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Renovatie stadstheater NTGent afgerond

De renovatie van het stadstheater NTGent is klaar. De werkzaamheden hebben in totaal 6,6 miljoen € gekost en waren  nodig om het verdere gebruik van het gebouw als theater te verzekeren. De stad Gent investeerde 4,6 miljoen €, de Vlaamse overheid subsidieerde via het Fonds voor Cultuurinfrastructuur 2 miljoen €. Het stadsontwikkelingsbedrijf sogent stond in voor de coördinatie van de werken en finaliseerde samen met de betrokken partners de ingrijpende verbouwing van dit monument. Het ontwerpteam van B-architecten, Boydens en Mouton uit Antwerpen tekende de plannen, bouwonderneming Denys voerde de werken uit.

De stadsschouwburg NTGent werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd en is sinds 1986 beschermd als monument. In februari 2017 sloot het theater de deuren voor een grondige renovatie. De theatertechnische installatie was verouderd en voldeed niet langer aan de Europese richtlijnen. Er moest ook een nieuwe veilige laad- en loskade komen om grote decorstukken vlotter tot op het podium te krijgen. Het theatergezelschap NTGent zocht tijdelijk andere oorden op en had inspraak in de vernieuwing van het toneelhuis.

Bezoekers hebben niet veel gemerkt van de nochtans indrukwekkende verbouwing. De werken zijn namelijk grotendeels achter de schermen uitgevoerd en hebben vooral te maken met het speelcomfort voor de acteurs en de technische ondersteuning voor de theatertechnici. De start van de werken werd enkele keren uitgesteld.

Dat had te maken met het specifieke en complexe karakter van deze opdracht: de modernisatie van een theaterhuis in het hart van de stad was niet evident. De partners wilden bovendien zeker zijn dat alle aspecten zoals akoestiek en de impact op de programmatie van NTGent goed waren onderzocht alvorens de werkzaamheden  te starten.

Een belangrijk onderdeel van de renovatie was de vervanging van de verouderde theatertechnieken. De trekkenwand, het geheel van stalen buizen waaraan de theatertechniekers doeken, decorelementen en spots ophangen, werd tot voor kort nog manueel bediend. Voor de start van het speelseizoen werd de trekkenwand vervangen door een volautomatisch systeem. Dat werkt veiliger, efficiënter en ergonomischer.

De werkzaamheden bevatten ook een deel nieuwbouw in de vorm van een nieuwe laad- en loskade. Om decorstukken en attributen tot op de scène te krijgen werd voorheen de ingang in de Biezekapelstraat gebruikt. Maar die ingang was te klein, wat niet erg handig was in de nauwe straat. Daarom werd een nieuwe laad- en loskade gebouwd aan de zijgevel van het stadstheater op het Sint-Baafsplein.

Vanaf nu kan een vrachtwagen gevuld met decorstukken en attributen via het plein rechtstreeks op een lift rijden. De vrachtwagen en de inhoud worden vervolgens tot op het niveau van de scène getild, waar de lading gelost en rechtstreeks op het podium gebracht kan worden. Ten slotte werden ook de loges, de vestiaire en het sanitair vernieuwd.

 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Drie ontwerpteams voor herontwikkeling Arenawijk in Deurne

Drie ontwerpteams voor herontwikkeling Arenawijk in Deurne

Er werden drie ontwerpteams geselecteerd om mee te doen met de wedstrijd voor de herontwikkeling van de Arenawijk in Deurne. Het gaat om BULK architecten, HUB en Metapolis. Als alles vlot verloopt zal het definitieve ontwerpteam tegen eind dit[…]

29/07/2020 | ErfgoedRestauratie
Herbestemming voor Leuvense Silo's en Molens van Orshoven

Herbestemming voor Leuvense Silo's en Molens van Orshoven

Grootschalige renovatie Leuvens Pauscollege schiet goed op

Grootschalige renovatie Leuvens Pauscollege schiet goed op

Indrukwekkend: opvang van een bestaand gebouw

Indrukwekkend: opvang van een bestaand gebouw

Meer artikels