Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Renovatie kathedraal wint fib 2018 award

Gerelateerde onderwerpen :

,
Renovatie kathedraal wint fib 2018 award

De renovatie van de kathedraal in de stad San Cristóbal de La Laguna op het Canarische eiland Tenerife heeft de prestigieuze fib 2018 Award for Outstanding Concrete Structures gewonnen. Fortius uit Diest leverde de glasvezel wapeningstaven voor de renovatie van de dakstructuur van deze kathedraal.

De minister van Onderwijs en Cultuur van Spanje is zijn belofte aan de kathedraal van La Laguna (Tenerife) nagekomen. De minister heeft de officiële openingsplechtigheid bijgewoond ter ere van de voltooiing van de restauratiewerkzaamheden, die begonnen waren in 2012.

Koepels

De bisschop van Tenerife had uitgelegd dat de technische beslissing om de koepels en gewelven te slopen en te vervangen door nieuwe betonnen koepels versterkt met de Fortius-kunststofstaven de meest duurzame oplossing was.

Gebouwd in de voormalige hoofdstad van Tenerife, San Cristóbal de La Laguna, waarvan het centrum in 1999 is uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed, moest de kathedraal al in 2002 gesloten en gestut worden omdat delen van het dak (22 betonnen koepels) spontaan naar beneden kwamen door de corrosie van de interne wapening en de kathedraal op instorten stond.

Wapeningsstaven

Om dit probleem op te lossen, heeft men de koepels en een deel van de kolommen gesloopt en deze vervangen door nieuwe koepels uit beton gewapend met de Aslan 100-kunststofstaven.

Aslan 100 is een kunststof wapeningstaaf gemaakt uit glasvezels. Deze staven zijn resistent tegen  een agressieve omgeving en roesten niet.

Deze kathedraal was het eerste bouwwerk van zulke grote afmetingen in Spanje dat in het begin van de twintigste eeuw vervaardigd werd uit gewapend beton. In de loop der jaren begon de wapening echter te roesten, wat ervoor zorgde dat er betondelen naar beneden vielen en er problemen rezen met stabiliteit.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Ontwerpteam gezocht voor herontwikkeling Sint-Andrieswijk

Kandidaat-ontwerpers kunnen zich vóór 6 september aanmelden om een binnengebied in de Sint-Andrieswijk in het stadshart van Antwerpen nieuw leven in te blazen. AG Vespa schrijft hiervoor een openbare aanbesteding uit. Tussen de[…]

11/08/2022 | ProjectenOntwerp
Ontwerper gezocht voor reeks luifelconstructies

Ontwerper gezocht voor reeks luifelconstructies

Zorgproject in Kortrijk wint New European Bauhaus Prize

Zorgproject in Kortrijk wint New European Bauhaus Prize

Architecten merken daling in werkvolume en nieuwe projecten

Architecten merken daling in werkvolume en nieuwe projecten

Meer artikels