Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Renovatie kathedraal wint fib 2018 award

Gerelateerde onderwerpen :

,
Renovatie kathedraal wint fib 2018 award

De renovatie van de kathedraal in de stad San Cristóbal de La Laguna op het Canarische eiland Tenerife heeft de prestigieuze fib 2018 Award for Outstanding Concrete Structures gewonnen. Fortius uit Diest leverde de glasvezel wapeningstaven voor de renovatie van de dakstructuur van deze kathedraal.

De minister van Onderwijs en Cultuur van Spanje is zijn belofte aan de kathedraal van La Laguna (Tenerife) nagekomen. De minister heeft de officiële openingsplechtigheid bijgewoond ter ere van de voltooiing van de restauratiewerkzaamheden, die begonnen waren in 2012.

Koepels

De bisschop van Tenerife had uitgelegd dat de technische beslissing om de koepels en gewelven te slopen en te vervangen door nieuwe betonnen koepels versterkt met de Fortius-kunststofstaven de meest duurzame oplossing was.

Gebouwd in de voormalige hoofdstad van Tenerife, San Cristóbal de La Laguna, waarvan het centrum in 1999 is uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed, moest de kathedraal al in 2002 gesloten en gestut worden omdat delen van het dak (22 betonnen koepels) spontaan naar beneden kwamen door de corrosie van de interne wapening en de kathedraal op instorten stond.

Wapeningsstaven

Om dit probleem op te lossen, heeft men de koepels en een deel van de kolommen gesloopt en deze vervangen door nieuwe koepels uit beton gewapend met de Aslan 100-kunststofstaven.

Aslan 100 is een kunststof wapeningstaaf gemaakt uit glasvezels. Deze staven zijn resistent tegen  een agressieve omgeving en roesten niet.

Deze kathedraal was het eerste bouwwerk van zulke grote afmetingen in Spanje dat in het begin van de twintigste eeuw vervaardigd werd uit gewapend beton. In de loop der jaren begon de wapening echter te roesten, wat ervoor zorgde dat er betondelen naar beneden vielen en er problemen rezen met stabiliteit.

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Japanse architect Arata Isozaki wint Pritzker Prize

Video

Japanse architect Arata Isozaki wint Pritzker Prize

De Japanse architect Arata Isozaki (87) wint dit jaar de prestigieuze Pritzker Prize, zowat de Nobelprijs voor architectuur. Hij ontwierp tijdens zijn carrière wereldwijd meer dan honderd iconische gebouwen. De architectuur van Arata[…]

14/03/2019 |
MVRDV transformeert historisch Palais du Commerce in Rennes

MVRDV transformeert historisch Palais du Commerce in Rennes

Mamout, Havana, Dial Architects en Steven Beckers winnen BBA’s

Video

Mamout, Havana, Dial Architects en Steven Beckers winnen BBA’s

Oproep voor projecten Architectuurboek Vlaanderen

Oproep voor projecten Architectuurboek Vlaanderen

Meer artikels