Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Regie der Gebouwen koopt paardenstoeterij in Rebecq

Gerelateerde onderwerpen :

,
Regie der Gebouwen koopt paardenstoeterij in Rebecq

(c) Regie der Gebouwen

Op de valreep van het nieuwe jaar tekende de Regie der Gebouwen de aankoopakte van het 15 ha grote stallen- en trainingscomplex ‘Haras de Wisbecq’ in Rebecq. De kostprijs bedraagt 11,7 miljoen €. De komende maanden verhuist de cavalerie van de federale politie naar het nieuwe complex. Voor de oude locatie wordt een nieuwe invulling gezocht.
De paarden van de cavalerie worden momenteel gestald in het politiekwartier de Witte de Haelen in Brussel, maar er zijn geen weiden en de stallen zijn verouderd. Daarom besliste de federale overheid om het domein Haras de Wisbecq, 15 ha groot, aan te kopen. Naast de 10 ha weiland, omvat het domein ook twee overdekte pistes en 145 stallen, die perfect voldoen aan de regelgeving rond dierenwelzijn.
 
Dankzij 450 zonnepanelen, goed geïsoleerde binnenruimtes en de opvang van één miljoen liter regenwater per jaar via de daken, is er een lage werkingskost voor het stallencomplex Haras de Wisbecq. Bovendien zal het vrachtvervoer van hooi, stro en mest en het transport van de paarden zelf uit de hoofdstad verdwijnen.
 
Dankzij deze aankoop kan de Regie der Gebouwen een infrastructuur ter beschikking stellen aan de federale politie die beantwoordt aan de behoeftes van hun Directie DGA/DAS (Openbare veiligheid) en met respect voor het dierenwelzijn.
 
De verhuizing naar deze nieuwe volledig aangepaste site, die bovendien ook ideaal gelegen is, laat de 150 medewerkers en hun 110 paarden toe hun taken in de beste omstandigheden uit te voeren. De keuze om de cavalerie van de federale politie in Rebecq onder te brengen, past in een meer globale denkoefening over de renovatie van de kazernes Géruzet en de Witte de Haelen in Etterbeek (Brussel).
 
De Haras de Wisbecq ligt net ten zuidwesten van Brussel, langs de E429, en is vlot bereikbaar. Hierdoor zal het gemiddeld ook minder tijd kosten om de paarden naar het startpunt van een opdracht te brengen.  De cavalerie levert overal in België steun aan lokale politiezones en federale diensten en moet zich dus vaak verplaatsen.
 
Grondige renovatie
 
Volgens Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen, zal de vrijgekomen ruimte in de kazerne de Witte de Haelen in Brussel een nieuwe invulling krijgen. De Regie der Gebouwen onderzoekt hoe de politiediensten die opnieuw kunnen gebruiken. Gespreid over meerdere jaren moet de kazerne alleszins ingrijpend worden heringericht en gerenoveerd. De kostprijs van de herinrichting en renovatiekosten wordt op meer dan 20 miljoen € geraamd.
 
“Het gaat om een strikt beheer door de Regie. De renovatie van de paardenstallen in Etterbeek zou immers veel duurder zijn geweest dan de aankoop van deze stoeterij. Deze operatie maakt dus budgettaire middelen vrij voor andere projecten met als doel de arbeidsvoorwaarden van onze politieagenten op de site van Etterbeek te verbeteren.’ zegt staatssecretaris Mathieu Michel, belast met de Regie der Gebouwen.
 
“Ik ben blij dat de Regie der Gebouwen deze investering in een energiezuinig en modern onderkomen voor onze politie te paard heeft kunnen waarmaken. Naast voldoende mensen en middelen voor de federale politie hebben we ook een degelijke infrastructuur nodig. Door de toekomstige verhuis van de cavalerie naar de Haras de Wisbecq winnen we aan dierenwelzijn, aan veiligheid en aan welzijn voor onze personeelsleden. Het complex is ook energiezuiniger en we krijgen er in de politiekazerne in Brussel kostbare ruimte bij”, aldus Marc De Mesmaeker, commissaris-generaal van de federale politie.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels