Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Regering neemt geen specifieke maatregelen voor de bouwsector

Gerelateerde onderwerpen :

,
Regering neemt geen specifieke maatregelen voor de bouwsector

Het bleef de voorbije dagen in regeringskringen erg stil rond de invoering van een mogelijke btw-verlaging of het nemen van andere relancemaatregelen voor de bouwsector. De beslissing om geen specifieke maatregelen te nemen om de bouw vooruit te helpen komt dan ook niet als een verrassing. De Confederatie Bouw reageert verbaasd.
“Hiermee schieten de beleidsmakers zichzelf in de voet, want de helft van het zakencijfer van de bouw vloeit opnieuw naar de schatkist. Vermits de verkopen in de nieuwbouw nu al met de helft afnemen, zal de sector in 2021 een stevige daling van de activiteit meemaken”, waarschuwt de sectorfederatie.
 
De bouw was na de horeca, de evenementensector en de handel tijdens de viruscrisis één van de meest getroffen sectoren, zo blijkt uit cijfers van de Economic Risk Management Group (ERMG) van de Nationale Bank.
 
Uit onderzoek van de Confederatie Bouw bleek dan weer dat de verkoop van nieuwbouw met zowat de helft verminderd is. De bouwbedrijven die nu nog aan het werk zijn zullen vanaf september met lege orderboeken geconfronteerd worden. Dat zal in 2021 tot een drastische daling van de activiteit in de bouwsector leiden.
 
“De jongste dagen weerklonken verschillende stemmen om de uitbreiding van de publieke uitgaven te vermijden. Maar dat is alleen mogelijk als relancemaatregelen bijdragen tot de financiering van die publieke uitgaven. De bouw stelt 275.000 mensen te werk, geeft de schatkist meer dan de helft van het zakencijfer terug via btw, RSZ, personenbelasting en vennootschapsbelasting en draagt dus zijn steentje meer dan bij”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
 
“De bouw is rechtstreeks en onrechtstreeks zelfs goed voor 688.000 banen en 13,3% van het bruto nationaal product (bnp). De politici laten hun belangrijkste relancemotor nu volledig links liggen. Tijdens de financiële crisis in 2008 begon de relance, die snel aansloeg in alle sectoren, echter wel in de bouw. Dat gebeurde via een tijdelijke btw-verlaging op nieuwbouw. een maatregel die wij ook deze keer hadden gevraagd, maar die dus blijkbaar in dovemansoren is gevallen”, besluit Robert de Mûelenaere teleurgesteld.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

BMP overhandigt memorandum aan minister Matthias Diependaele

De sectorfederatie BouwMaterialenProducenten (BMP) overhandigde op 14 september zijn nieuwe memorandum op de site van Gyproc Saint-Gobain aan Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. In[…]

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Nelissen Steenfabrieken viert 100ste verjaardag

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

Steden en gemeenten blijven ook tijdens coronacrisis investeren

Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Bouwvakkers mogen opnieuw samen in camionette zitten

Meer artikels