Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Regering bouwt nieuwe gevangenissen en renoveert detentiecentra

Gerelateerde onderwerpen :

Regering bouwt nieuwe gevangenissen en renoveert detentiecentra

In Merksplas wordt de bestaande site gerenoveerd tot een gevangenis die plaats biedt voor 400 gedetineerden. (Foto’s: Regie der Gebouwen).

De federale ministerraad heeft het derde masterplan ‘Gevangenissen en internering’ goedgekeurd. De regering wil de overbevolking in de gevangenissen terugdringen en de infrastructuur vernieuwen. Dat gebeurt door de bouw van nieuwe gevangenissen, de uitbreiding van bestaande detentiecentra en de renovatie van oudere penitentiaire inrichtingen. Een consultant zal de dbfmo- en dbfm-projecten ondersteunen, waarbij een afzonderlijk aanbestedingsdossier ter validatie zal worden voorgelegd. Na de uitvoering van masterplan III en de nog te realiseren projecten uit de vorige masterplannen zullen er 10.568 plaatsen voor gedetineerden en 1.066 plaatsen voor geïnterneerden zijn.

De realisatie van de nieuwe instellingen gebeurt via een combinatie van publieke en private middelen. De renovatie van Merksplas en de uitbreiding van de capaciteit in Jamioulx, Ieper en Ruiselede gebeuren louter via publieke middelen, goed voor 175 miljoen €. Er worden niet enkel cellen bijgebouwd, maar er worden ook cellen vervangen in verouderde gevangenissen. In de gevangenissen worden 1.432 plaatsen gebouwd of vernieuwd, voor geïnterneerden komen er 860 plaatsen bij. Ondertussen blijft de regering inzetten op de bouw van de gevangenissen in Dendermonde, Antwerpen en Haren. Het forensisch psychiatrisch centrum in Antwerpen zal begin volgend jaar zijn deuren openen.

Nieuwbouw

Op het programma staan alvast de bouw van een nieuwe gevangenis in Leopoldsburg (312 plaatsen) en in Vresse-sur-Semois (312). Het arresthuis van Lantin wordt vervangen. In dit gebouw, dat in zeer slechte staat is, verblijven momenteel 500 gedetineerden. De verdwijning van Lantin wordt opgevangen door de heropbouw van Verviers (240) en een nieuw te bouwen arresthuis (312) in Lantin, op het terrein naast de huidige gevangenis. In Ieper wordt de bestaande gevangenis uitgebreid met 56 plaatsen (de huidige capaciteit is 67).

Renovatie

In Merksplas wordt de bestaande site gerenoveerd tot een gevangenis die plaats biedt voor 400 gedetineerden met een aangepast profiel (lang gestraften, oudere gedetineerden, gedetineerden met specifieke psychische aandoeningen, … ). Er komen ook transitiehuizen met in totaal 100 plaatsen: dit zijn kleinschalige projecten waarbij bepaalde gedetineerden (geselecteerd op basis van een aantal criteria) tegen het einde van hun straf de kans krijgen om het laatste deel van hun straf door te brengen in een transitiehuis. Daar worden ze begeleid om daarna terug en beter te kunnen functioneren in de maatschappij. In Ruiselede wordt de site uitgebreid met 50 plaatsen, evenveel als op de site van Jamioulx.In Aalst komen 120 bijkomende plaatsen voor patiënten. In de bestaande forensische of reguliere zorginstellingen in Vlaanderen en Brussel komen 240 plaatsen bij. In Wallonië zijn 500 plaatsen gepland in twee nieuw te bouwen inrichtingen voor geïnterneerden: een forensisch psychiatrisch centrum in Waver met 250 plaatsen en eenzelfde instelling in Paifve met eveneens 250 plaatsen. De bestaande inrichting in Paifve wordt een inrichting voor gedetineerden. Tevens worden een aantal kleinere uitbreidingsprojecten binnen het bestaande zorgcircuit voorzien.

België telt 34 gevangenissen, waarvan zestien in Vlaanderen, zestien in Wallonië en twee in Brussel. Soms wordt over de gevangenissen gesproken met de termen ‘arresthuizen’ en ‘strafhuizen’. Arresthuizen zijn de gevangenissen voor personen die nog niet veroordeeld zijn en in voorlopige hechtenis zitten. Strafhuizen zijn de gevangenissen voor de veroordeelden. In de praktijk verblijven wegens de overbevoking in de meeste gevangenissen zowel veroordeelden als personen in voorlopige hechtenis. In Paifve verblijven geïnterneerden in een inrichting tot bescherming van de maatschappij. Geïnterneerden zijn personen die een misdrijf hebben gepleegd en door de rechter ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard.

 

Masterplan III gevangenissen

 • Aalst (longstay): lanceren van het dossier en van de dbfmo-procedure.
 • Waver (fpc): lanceren van het dossier en van de dbfmo-procedure.
 • Paifve (fpc): lanceren van het dossier en van de dbfmo –procedure.
 • Ruiselede: uitbreiding van vijftig plaatsen in een open regime, in eigen beheer van de Regie der Gebouwen.
 • Jamioulx: uitbreiding van vijftig plaatsen in een open regime, in eigen beheer van de Regie der Gebouwen.
 • Transitiehuizen: lancering van het project voor een uiteindelijk totaal van ongeveer 100 plaatsen.
 • Leopoldsburg: bouw van een inrichting voor 312 gedetineerden, via een dbfm-procedure.
 • Lantin: bouw van een  inrichting voor 312 gedetineerden, via een dbfm-procedure.
 • Verviers: bouw van een inrichting voor 240 gedetineerden, via een dbfm-procedure.
 • Vresse-sur-Semois: bouw van een inrichting voor 312 gedetineerden, via een dbfm-procedure.
 • Ieper: uitbreiding van 56 plaatsen, in eigen beheer van de Regie der Gebouwen.
 • Merksplas (wijziging): uitwerken van het dossier en de lancering van de procedure voor de renovatie van de gebouwen in eigen beheer van de Regie der Gebouwen.
 • Sambreville (wijziging): afstappen van het plan om een inrichting te bouwen in Sambreville en een alternatieve locatie voorstellen.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

'De vastgoedprijzen blijven in de goede richting evolueren'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de Belgische bouwsector. Deze week is dat Olivier Goldberg van de Brusselse projectontwikkelaar Motown. Van welke nieuwe technologie verwacht u de komende jaren het meest gebruik te maken in[…]

Oude sites AstraZeneca en Therabel maken plaats voor woonwijk

Oude sites AstraZeneca en Therabel maken plaats voor woonwijk

Nieuwe woningen in kloostervleugel Runcvoorthof Merksem

Nieuwe woningen in kloostervleugel Runcvoorthof Merksem

Woonzorgcentrum maakt plaats voor hotel in hartje Antwerpen

Woonzorgcentrum maakt plaats voor hotel in hartje Antwerpen

Meer artikels