Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Recyclagepark in Merelbeke wordt volledig vernieuwd

Gerelateerde onderwerpen :

,
Recyclagepark in Merelbeke wordt volledig vernieuwd

Een impressie van het toekomstige recyclagepark.

© Goedefroo + Goedefroo architecten

Het recyclagepark Hollebeek in Merelbeke krijgt een volledige make-over. In 2023 verrijzen op deze site nieuwe multifunctionele gebouwen, een nieuwe carnavalswerkplaats, een halfopen loods en een nieuwe stek voor de uitleendienst. Het totale project zal ongeveer 3,3 miljoen euro kosten en wordt uitgevoerd door Van De Walle Industrial Building Contractor en Goedefroo/Goedefroo architecten.

De afbraak- en saneringswerken zijn zopas begonnen. Het project is een zogenaamde design and build-opdracht. Dat wil zeggen dat er slechts één opdrachtnemer is en het ontwerp- en bouwteam vanaf de eerste dag zeer nauw samenwerken. Zo kunnen ze alles beter opvolgen en gaan de werken sneller vooruit. Het recyclagepark wil bovendien zoveel mogelijk materialen hergebruiken. Zo wordt beton ter plaatste gebroken en verpulverd waarna het dient als fundering voor de nieuwe gebouwen. 
 
“We hebben heel goed nagedacht over wat we wel en niet willen bewaren, dit om de kostprijs te drukken maar ook om de werken zo efficiënt mogelijk in te plannen. Zo clusteren we de gebouwen en werken we uitsluitend met de contouren van de bestaande gebouwen”, aldus architect Reinout Pieters van Goedefroo+Goedefroo architecten.
 
“Afbreken en opbouwen op identiek dezelfde plaats wordt een uitdaging. Maar het zou nog veel moeilijker geweest zijn indien we het recyclagepark op een andere locatie hadden gereorganiseerd. De werken duren een jaar en er zullen sowieso enkele moeilijke periodes zijn, maar we zijn ervan overtuigd dat we die moeilijkheden kunnen overbruggen”, vertelt projectmanager Jean-Pierre Canoot van Van De Walle Industrial Building Contractor.
 
De architecturale luifel verbindt de gebouwen met elkaar en vormt zo de rode draad in het ontwerp. De carnavalshal krijgt hoge poorten en doorgangen van minstens 6 m hoog zodat alle verenigingen er vlot kunnen werken. Er komt tevens een afzonderlijke toegang. Ze zal gebruiksklaar zijn tegen carnaval 2023. 
 
In het najaar van 2023 volgen de afzonderlijke gebouwen met het recyclagepark, de uitleendienst en de lokalen voor de medewerkers van het recyclagepark. De halfopen loods die dient als opslagruimte voor het recyclagepark en de dienst infrastructuur worden later gebouwd. 
 
De werking van het recyclagepark zoals die vandaag verloopt blijft volledig behouden. De verkeersstroom op de site wordt verweven met elkaar. “Daarnaast worden er kleine verbeteringen ingevoerd. Het wordt nog duidelijker hoe en waar je afval moet deponeren en aan de slagboom zal het scherm duidelijker leesbaar zijn. Bovendien komt er een luifel aan de weegbrug zodat onze collega’s beschut zijn tegen regen en wind”, besluit projectleider infrastructuur Frederick Steenhout.

Voor de praktische werking van het recyclagepark worden er kleine verbeteringen ingevoerd. (Foto: © Aktief).
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

Nieuwe bestemming voor oude drukkerij Strobbe in Izegem

In het centrum van Izegem maakt de vroegere drukkerij Strobbe plaats voor 113 nieuwbouwappartementen. Projectontwikkelaar ION kreeg de goedkeuring voor vier bijna-energieneutrale gebouwen op de site die wordt omgebouwd tot Cultuurfabriek,[…]

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Vynckiersite in Gent krijgt 1 miljoen euro erfgoedsubsidie

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Gents voetbalveld wordt warmtebron voor de buurt

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Vier architectenteams willen wetenschapshub in Kortrijk ontwerpen

Meer artikels