Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Recticel doet met Trimo een grote overname

Gerelateerde onderwerpen :

,
Recticel doet met Trimo een grote overname

(c) Recticel

Recticel breidt zijn isolatieactiviteiten uit met de overname van Trimo, een specialist in de productie van duurzame premium geïsoleerde panelen voor de bouwsector.
Het bedrijf richt zich voornamelijk op de industriële en commerciële bouwsegmenten en is een perfecte aanvulling op de huidige activiteiten van Recticel op het gebied van isolatieplaten. De afronding van de transactie wordt verwacht in het derde kwartaal van dit jaar.

Deze overname zal Recticel in staat stellen om zijn portfolio van isolatieproducten uit te breiden naar de aangrenzende en groeiende markt van geïsoleerde panelen. Het isolatiebedrijf kan hierdoor ook zijn geografische expansie versnellen op de Centraal- en Zuidoost-Europese markten. Recticel verwacht een verhoging van de winstmarge vanaf het eerste volledige jaar van consolidatie.

De overname van Trimo kost Recticel 164,3 miljoen €. De financiering wordt gewaarborgd door de bestaande kredietfaciliteiten en uiteindelijk door de opbrengsten van de verkoop van de business lines Slaapcomfort en Engineered Foams.

Deze laatste afdeling werd recent verkocht aan het Amerikaanse Carpenter dat er 656 miljoen € voor betaalde. Slaapcomfort werd voor 122,4 miljoen € verkocht aan de Portugese groep Aquinos. Beide transacties worden naar verwachting respectievelijk tegen het einde van het eerste kwartaal en midden 2022 afgerond.

De verkoop van Engineered Foams was niet gepland, maar gebeurde om het ongewenste overnamebod van het Oostenrijkse Greiner te ontmoedigen. Die strategie is gelukt. In februari gaf Greiner de strijd om Recticel in te lijven op. Als extra verankering stapte intussen ook de Vlaamse ondernemer Filip Balcaen als grootaandeelhouder in Recticel.

"De overname van Trimo is een nieuwe belangrijke mijlpaal in de strategische heroriëntatie van onze portfolio. Na onze aangekondigde desinvesteringen van de business lines Slaapcomfort en Engineered Foams, waardoor Recticel een pure speler in isolatie wordt, is dit een belangrijke stap in het op isolatie gerichte groeipad van het bedrijf. Bovendien stelt deze overname ons in staat om uit te breiden in een aangrenzende isolatiecategorie en ons geografisch bereik te vergroten. Tijdens het proces zijn we onder de indruk geraakt van het Trimo-team en we kijken er naar uit om onze nieuwe en talentvolle collega's te verwelkomen bij Recticel”, zegt CEO Olivier Chapelle.

Trimo werd opgericht in 1961 en is sinds begin 2016 eigendom van Innova Capital. Trimo startte oorspronkelijk als fabrikant van thermisch geïsoleerde panelen, maar ontwikkelde zich gaandeweg tot een hoogwaardige producent van esthetische geprefabriceerde bouwcomponenten zoals gevels, wanden, daken en modulaire ruimteoplossingen.

Het concern heeft zijn hoofdkantoor in Trebnje (Slovenië) en opereert vanuit twee vestigingen, Trebnje en Šimanovci (Servië). Het verkoopt zijn geïsoleerde panelen en bouwoplossingen in meer dan 60 landen over de hele wereld. In 2021 had Trimo ongeveer 480 mensen in dienst en behaalde het een netto-omzet van 138,4 miljoen €.

Vorig jaar haalde het beursgenoteerde Recticel met zijn isolatietak 391 miljoen € omzet. Olivier Chapelle heeft de ambitie om dat tegen 2025 te verdubbelen. Recticel heeft fabrieken in België, Frankrijk, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf is ook reeds bekend met Slovenië waar het actief is via de joint venture met Turvac.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Welke vloer past bij jou?

Publireportage

Welke vloer past bij jou?

De vloer bepaalt vaak een groot gedeelte van de sfeer in je huis en daarom is het belangrijk om hier goed over na te denken. Er zijn veel verschillende soorten vloeren te krijgen en dat maakt de keuze niet makkelijker. In deze blog laten we je[…]

18/05/2022 |
Tips bij het kiezen van jouw nieuwe keuken

Publireportage

Tips bij het kiezen van jouw nieuwe keuken

Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Publireportage

Hout - Bois van Steenberge: duurzaam bouwen is de toekomst

Een werknemer beschadigt materieel. Wat nu?

Publireportage

Een werknemer beschadigt materieel. Wat nu?

Meer artikels