Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Recordjaar voor de Belgische vastgoedmarkt

Gerelateerde onderwerpen :

,
Recordjaar voor de Belgische vastgoedmarkt

Sinds vorige zomer breekt de Belgische markt van het onroerend goed records op het gebied van vastgoedtransacties. Deskundigen noemen 2019 daarom zelfs een recordjaar. Ook 2020 ziet er veelbelovend uit. 13% van de Belgen hebben plannen om hun eigendom de komende twaalf maanden te verkopen. Ook het aantal landgenoten die in 2020 een woning willen of overwegen te verkopen is gestegen van 9% naar 13%.

Dat blijkt uit een recent onderzoek bij 2.000 Belgen dat werd uitgevoerd door Listen in opdracht van Immoweb. Volgens Valentin Cogels, de CEO van Immoweb, tonen de resultaten aan dat mensen meer en beter nadenken over vastgoedprojecten.

Sinds vorige zomer merkt hij in Vlaanderen bijvoorbeeld een stijging met 35% van het aantal gepubliceerde vastgoedadvertenties. Bovendien lieten in dezelfde periode meer dan 170.000 Belgen de waarde van hun huis of appartement schatten.

Het succesjaar voor de Belgische vastgoedmarkt in 2019 kan op verschillende manieren worden verklaard. Eén van de meest aangehaalde redenen is de afschaffing van het belastingvoordeel op hypothecaire leningen in Vlaanderen, beter gekend als de woonbonus.

Daardoor kochten heel wat Vlamingen op de valreep een eigendom, en dan vooral in het laatste kwartaal van het jaar. Ook in Brussel nam het aantal personen die waarschijnlijk of zeker vastgoed wil kopen toe. De verklaring daarvoor ligt vooral in de lage hypotheekrente.

Vooraleer te kopen of te verkopen, willen Belgen de waarde kennen. Een woning kopen of verkopen gebeurt pas op het einde van het volledige proces. Een eerste cruciale stap, lang daarvoor, is het schatten van de woning. Uit het onderzoek van Immoweb blijkt dat 75% van de Belgen die in de voorbije twaalf maanden onroerend goed hebben verkocht, een beroep gedaan hebben op een professionele makelaar of notaris om de waarde van hun vastgoed correct te schatten.

Opvallend is dat er duidelijk verschillen zijn tussen het profiel van Belgen. "Er is een verschil tussen de jongere en oudere generatie. 25- tot 34-jarigen gebruiken liever gratis schattingsmiddelen. Zij vergelijken hun eigendom bijvoorbeeld met dat van anderen of gebruiken een schattingsplatform. 55-plussers daarentegen doen eerder beroep op een professionele vastgoedmakelaar. Het is met andere woorden voor verschillende spelers een perfect moment om oplossingen aan te reiken en zo de Belg te ondersteunen in zijn persoonlijk vastgoedproces", aldus Cogels.

"Vaak wekt de prijs van een woning de interesse van mensen op. Door een correcte schatting van de prijs van het onroerend goed kan er sneller verkocht worden. Op die manier worden ook mogelijke verrassingen tijdens de onderhandelingen met potentiële kopers beperkt. We stellen vast dat mensen die hun eigendom willen verkopen, behoefte hebben aan informatie vooraleer ze beroep doen op de diensten van een vastgoedprofessional. Het advies van die laatste blijft wel zeer belangrijk", besluit de CEO van Immoweb.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Stormloop op studentenkamers doet prijzen met ruim 7% stijgen

Zoals verwacht laat de schaarste op de markt van de studentkamers zich nu ook voelen op de gemiddelde huurprijzen. De gemiddelde huurprijs voor een studentenkamer in Vlaanderen rondt voor het eerst de kaap van 450 euro. Dat blijkt uit een[…]

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Vastgoedbedrijf wil 50 extra kantoren openen tegen 2025

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Internationale vastgoedspeler verwerft twee kantoorgebouwen in Antwerpen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Champignonkwekerij wordt cohousingproject voor tien gezinnen

Meer artikels