Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Recordjaar voor buurtontwikkelaar Matexi

Gerelateerde onderwerpen :

,
Recordjaar voor buurtontwikkelaar Matexi

“Deze resultaten stellen ons in staat om de solide koers aan te houden”, zegt Olivier Lambrecht, CEO van Matexi.

© Thomas Geuens

Matexi blikt terug op een sterk 2021. Met 1.800 verkochte wooneenheden en 1.763 opgeleverde woningen en appartementen realiseerde de buurtontwikkelaar recordcijfers op twee fronten. De omzet bedraagt 447 miljoen €, een groei met 10% tegenover 2020. Een projectpijplijn aangevuld met meer dan 4.000 wooneenheden bevestigt de langetermijnstrategie van het bedrijf.
Nooit eerder noteerde de buurtontwikkelaar dergelijke cijfers. 485 van de verkochte wooneenheden bevinden zich in Polen. Bovendien werden ook verschillende winkels en kantoorruimtes opgeleverd. “De stevige verkoops- en omzetstijgingen tonen aan dat de pandemie een beperkte impact heeft gehad. Dankzij onze goed gevulde projectpijplijn kijken we met het volste vertrouwen en standvastigheid de toekomst tegemoet”, zegt Philip Goris, CFO van Matexi.

Eén van de meest spraakmakende realisaties van het voorbije jaar is de oplevering van de iconische Antwerp Tower. Dit ambitieuze stedelijk reconversieproject transformeert de voormalige kantoortoren in hartje Antwerpen tot een state-of-the-art gebouw met zowel residentiële, commerciële als kantoorruimtes. Zonnepanelen, zonnecollectoren voor warm water, regenwaterrecuperatie en de mogelijkheid tot aansluiting op een toekomstig stedelijk warmtenet laten toe om in de hoogste residentiële woontoren van Antwerpen op duurzame, circulaire wijze te wonen.

Voorts trapte Matexi in 2021 zowel de bouw als verkoop af van een heleboel duurzame buurtontwikkelingsprojecten, zoals het Blankenbergse Parkville, de stedelijke erfgoedsite De Kazerne in Gent en het reconversieproject Paradis Express aan het treinstation in Luik. Het Brusselse project Leopold Views is volledig uitverkocht en in de Rogalskiego-buurt in Polen kan Matexi terugblikken op zijn eerste opgeleverde project in Krakau.

Toekomstige projecten

In 2021 werden gronden en panden verworven voor meer dan 4.000 bijkomende wooneenheden. In 90% van de gevallen gaat het om brownfields of binnenstedelijke gronden of panden. Het voormalige woonzorgcentrum Herfstvreugde in Genk, is daar zo’n voorbeeld van. Deze site zal omgevormd worden tot een CO2-neutrale woonontwikkeling met geothermische warmtepompen en een groendak. Dankzij recuperatie van de originele betonstructuur zal Matexi ook hier circulair werken: betonafval en aanvoer van materialen worden tot een minimum beperkt.

Voorts komen er ook nieuwe stedelijke buurtontwikkelingen aan de sporthal in de Doornikse wijk Corne Saint-Martin, aan de Bergensesteenweg in Anderlecht en op de Antwerpse Linkeroever.

De Poolse activiteiten van Matexi zijn eveneens een motor van verdere groei. De buurtontwikkelaar hanteert er sinds enkele jaren een strategie van gestage groei door overnames, versterking van het lokale team en de aantrekking van lokale financiering. In Warschau, in een buurt vlakbij de luchthaven, zal een nieuw project met meer dan 1.200 appartementen ontwikkeld worden. Zo wordt Polen stilaan een tweede thuismarkt voor de buurtontwikkelaar.
De stedelijke erfgoedsite De Kazerne in Gent is één van de projecten die vorig jaar in gang werden gezet.
Eén van de meest spraakmakende realisaties van het voorbije jaar is de oplevering van de iconische Antwerp Tower.

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Huurland zet in op elektrificatie van de huurvloot.

Publireportage

Huurland zet in op elektrificatie van de huurvloot.

Bij Huurland geloven we sterk dat elektrische machines de toekomst zijn. Zeker in het domein van het grondverzet ligt er nog een grote uitdaging, eentje die wij graag aannemen. De elektrische kniklader Giant G2200 E is een perfecte aanvulling[…]

Off-site en prefabricage: de manier om duurzamer, sneller, flexibeler en efficiënter te (ver)bouwen

Publireportage

Off-site en prefabricage: de manier om duurzamer, sneller, flexibeler en efficiënter te (ver)bouwen

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Publireportage

Verzeker de zonnepanelen van uw bedrijfsgebouwen

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

Publireportage

Meer groen in de stad? Daar helpen wij bij Deschacht graag aan mee!

Meer artikels