Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Recordaantal vastgoed­makelaars actief in België

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Recordaantal vastgoed­makelaars actief in België

© olly - stock.adobe.com

Vandaag zijn in ons land een recordaantal van 10.431 vastgoedmakelaars actief. Het beroep is daarmee populairder dan ooit. Het mag dan ook niet verbazen dat er het voorbije jaar nooit méér huizen gekocht en verkocht werden, en dat in toenemende mate mét de hulp van een immomakelaar. Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV), het controleorgaan van de makelaars dat werkt onder toezicht van de overheid, onderzocht wat voor de Vlaming de belangrijkste redenen zijn om almaar vaker met een makelaar in zee te gaan.

Ruim een decennium geleden verkochten vier op de tien Vlamingen hun huis met een makelaar, vandaag is dat bijna zes op de tien. De belangrijkste reden daarvoor is het feit dat het allemaal ingewikkelder wordt, we te weinig tijd hebben en we liefst zo weinig mogelijk kopzorgen hebben.

“Daarom gaat de Vlaming, of hij nu koper of verkoper is, meer dan ooit op zoek naar expertise. Ervaring is dan iets dat sterk kan overtuigen. Maar bijvoorbeeld ook het feit dat de vastgoedmakelaar de voorschotten verplicht op een derdenrekening moet parkeren en deze wettelijk beschermd zijn tegen een mogelijk faillissement van de vastgoedmakelaar geeft een veilig gevoel”, zegt Stefaan Leliaert, voorzitter van het BIV.

Een ongeluk is gauw gebeurd en kan soms bijzonder duur zijn. Zo gebeurt het al eens dat een huizenjager bij een bezichtiging per ongeluk iets stuk maakt. Onlangs stootte een kandidaat-koper nog een dure Chinese vaas om in een woning die te koop stond. Gelukkig gebeurde het bezoek via een vastgoedmakelaar en kon hij een beroep doen op zijn collectieve beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Had de verkoper zelf zijn woning verkocht, dan kon hij alleen maar een beroep doen op zijn familiale verzekering. Maar dan kreeg hij wellicht niet het volledige bedrag terug, terwijl dat via de beroepsaansprakelijkheidsverzekering wel het geval is.

“Ik heb ooit meegemaakt dat de eigenaar van een woning aan een potentiële koper vertelde dat er een veranda mocht bijgebouwd worden aan het huis. Achteraf bleek dat dit volgens de stedenbouwkundige voorschriften helemaal niet mocht. Je kan als particulier niet altijd weten wat wettelijk wel en niet mag in een bepaalde regio, maar een makelaar gaat dergelijke zaken na voor jou en heeft deontologische verplichtingen”, weet Stefaan Leliaert.

“Het is bovendien niet altijd even duidelijk welke documenten en attesten allemaal nodig zijn bij de verkoop van een woning. Op dat vlak wordt het overigens zeker niet eenvoudiger. Straks is niet alleen het epc- en elektriciteitsattest verplicht, maar ook het asbestverslag. Dit soort zaken worden steeds vaker verzorgd door de makelaar”, aldus Lehaert.

De Belg bezoekt gemiddeld twaalf panden om de ideale woning te vinden, maar … wie heeft daar eigenlijk nog tijd voor? Ook dat is dus één van de belangrijkste redenen waarom zowel kopers als verkopers steeds vaker via een makelaar passeren.

“Makelaars bieden steeds vaker virtuele bezoeken aan waardoor zowel kopers als verkoper een pak tijd kunnen besparen. We zien dat steeds meer kopers tegenwoordig een preselectie maken via een virtuele tour langs verschillende woningen. Soms kunnen ze zelfs ook al via digitale weg de impact van een eventuele renovatie zien. Dat zorgt ervoor dat kopers niet meer langs een heleboel panden moeten rijden om hun droomwoning te vinden, maar aan twee huisbezoeken genoeg gezien hebben om tot een aankoop over te gaan”, vertelt Dorien Stevens, woordvoerster van het BIV.  

“Heel wat mensen die hun woning zelf verkopen, schakelen na een tijd toch maar een makelaar in omdat ze geen zin meer hebben om constant te moeten ‘springen’ voor potentiële kopers. Als je je huis zelf verkoopt, krijg je plots telefoons van geïnteresseerde kopers, je moet bezoeken inplannen, mails beantwoorden, enz. Zoiets leidt tot frustraties als het te veel wordt en dat zowel bij de eigenaar als bij de kandidaat-kopers. Sterker nog, zo zijn ze ongetwijfeld al heel wat potentiële verkopen misgelopen”, besluit Dorien Stevens.
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Dewaele Vastgoedgroep en Troostwijk gaan samen vastgoed verkopen

Dewaele Vastgoedgroep en Troostwijk gaan samen vastgoed verkopen

Dewaele Vastgoedgroep en de online veilingspecialist Troostwijk gaan voortaan via een joint venture vastgoed online verkopen. Het zal  voornamelijk gaan om residentiële en industriële panden afkomstig uit faillissementen,[…]

Bouwexperts zien vijf trends voor 2022

Bouwexperts zien vijf trends voor 2022

Kantoorgebouw transformeert tot wooncomplex voor 80 gezinnen

Kantoorgebouw transformeert tot wooncomplex voor 80 gezinnen

Steden en gemeenten kunnen sneller inspelen op leegstand

Steden en gemeenten kunnen sneller inspelen op leegstand

Meer artikels