Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Recordaantal actieve bedrijven in België

Gerelateerde onderwerpen :

,
Recordaantal actieve bedrijven in België

Ons land telt op dit moment ruim 1,6 miljoen actieve bedrijven, het hoogste aantal ooit. De 5.000 grootste staan gerangschikt volgens omzet in nieuwe Trends Top die deze week verschijnt. Als we hun financiële gezondheid verder onder de loep nemen, zien we een laag risico op faillissement bij 64% en een aanvaardbaar risico bij 25% van de ondernemingen. Voor ruim 11% van de bedrijven ziet de situatie er wat minder rooskleurig uit. 

Met 7.027 faillissementen tot en met het derde kwartaal ligt dat aanntal nog steeds wat lager dan vóór de pandemie (8.565 in 2019). In juni van dit jaar noteerden we 1.134 vonnissen, wat voor de eerste keer meer is dan dezelfde maand in de voorbije vijf jaren. September kunnen we als een normale maand (1.008) beschouwen en voor oktober blijven we net onder de 1.000. De vraag is in welke mate we door de hernieuwde overheidsmaatregelen naar aanleiding van de energiecrisis opnieuw in een enigszins kunstmatig momentum terecht zullen komen inzake statistieken. Het aantal stopzettingen lag per eind september 6% hoger dan in 2019. Tegenover 2018 is dat zelfs 21%. Een trend die zich in oktober voortzet. 
 
De automatische loonindexering is voor veel ondernemingen een ferme extra pil om te slikken, die voor sommige tot de ietwat absurde situatie zal leiden dat er jobs sneuvelen terwijl ze nog maar net op zoek waren naar nieuwe medewerkers om te groeien. Er zal flink in de businessplannen gesnoeid worden. Reorganisaties en herstructureringen werden uitgesteld, maar bedrijven kunnen ze niet voor zich uit blijven schuiven. De voorbije weken regende het aanvragen voor technische werkloosheid omwille van de energiecrisis. De nakende recessie zal ongetwijfeld slachtoffers maken, en niet enkel bij bedrijven die de voorbije periode op één of andere (kunstmatige) manier nog uitstel van executie kregen. 
 
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

EEG Group is nu ook actief in brandbeveiliging

EEG Group is nu ook actief in brandbeveiliging

Sinds kort is EEG Group actief in brandbeveiliging. Eind september legde het Kortrijkse bedrijf Ingenial de boeken neer. Het team, gespecialiseerd in risicobepaling, ontwerp, installatie, testen en onderhouden van vaste opgestelde hydraulische[…]

23/11/2022 | Ondernemingen
Tectum Group verwerft afdeling Dak & Gevel van SIX

Tectum Group verwerft afdeling Dak & Gevel van SIX

Onderzoek naar koppeling huurindexering handelspanden aan epc-label

Onderzoek naar koppeling huurindexering handelspanden aan epc-label

Brugge, Leuven en Roeselare winnen internationale award

Brugge, Leuven en Roeselare winnen internationale award

Meer artikels