Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

“Reconversie, liever dan nieuwbouw”

“Reconversie, liever dan nieuwbouw”

© © 2016 www.mester-fotografie.de

De vraag naar betaalbare woningen is in Duitsland, net zoals in vele andere landen, zeer groot. Om dat probleem te verhelpen, zijn er twee oplossingen: verdichten of bestaande gebouwen een nieuwe toekomst geven. In Bielefeld kiest men ervoor om de Telekom Tower, het tweede hoogste gebouw van de stad, te verbouwen van een kantoortoren naar een woontoren.

 

Het architectenbureau Wannenmacher-Möller kreeg de opdracht om een ontwerp uit te werken voor het gebouw dat door de inwoners van Bielefeld bestempeld wordt als het lelijkste gebouw in de stad.

Heropleving

“De Telekom Tower dateert uit 1974 en staat nu al verschillende jaren leeg. Het gebouw grenst aan de Kesselbrink, een groot stedelijk plein dat al in 2013 opnieuw werd aangelegd, maar de verwachtte heropleving van de buurt volgde niet. Dat kan volgens ons enkel als de aanpalende gebouwen gevuld worden met ‘nieuw leven’. Daarom stellen wij voor om de 17 verdiepingen tellende kantoortoren te verbouwen tot een woontoren, zodat er opnieuw dag en nacht leven op straat is”, verklaart Andreas Wannenmacher van het architectenbureau Wannenmacher-Möller.

Afbraak was een optie, maar dat zou 1,8 miljoen € kosten. De architecten kiezen er daarom voor om het bestaande gebouw te hergebruiken, niet om de afbraakkost uit te sparen, maar om dat geld te besteden aan het gebouw op een duurzame manier op te waarderen.

Aanbouw

Het ontwerp gaat uit van een aanbouwconcept, waarbij de gevel van het gebouw wordt weggenomen en vervangen door kamerhoge glaspartijen. Daarna worden geprefabriceerde modules in verschillende breedtes toegevoegd aan de bestaande structuur. Deze modules kunnen gebruikt worden als wintertuin, een inpandig terras of als extra leefruimte.

Dankzij deze modules krijgt het gebouw meer vloeroppervlakte: van 8.726 naar 10.579 m². Op de eerste verdieping komt er een restaurant en een fitness, net als een verbinding naar de aanpalende parking, waar de bewoners hun auto kunnen stallen.

Het dak wordt gebruikt als tuin voor de bewoners en de voormalige antennestructuren worden omgebouwd tot een dakappartement met vier verdiepingen. In de appartementen wordt gekozen voor een loftgevoel, er zijn geen scheidingsmuren, de meubels zorgen voor afscheiding.

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

Functionele architectuur voor Chirec-ziekenhuis in Brussel

Functionele architectuur voor Chirec-ziekenhuis in Brussel

Het Brusselse architectenbureau Assar ontwierp het nieuwe gebouw van het Interregionaal Ziekenhuiscentrum Edith Cavell (Chirec) op de Delta-site in Brussel. De moderne architectuur is volledig afgestemd op het optimaal functioneren van een[…]

13/01/2019 |
NAV en VUB bouwen samen circulair

NAV en VUB bouwen samen circulair

Vlaamse Planningsprijs 2018 uitgereikt

Vlaamse Planningsprijs 2018 uitgereikt

Dynamische gevel is eyecatcher van Leopold Views in Evere

Dynamische gevel is eyecatcher van Leopold Views in Evere

Meer artikels