Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

RDS Electronics helpt Shanks Vlaanderen om Safety Award te winnen

RDS Electronics helpt Shanks Vlaanderen om Safety Award te winnen

Shanks Vlaanderen-Divisie Roeselare koos voor SiteGuard van RDS Electronics om de operationele veiligheid te garanderen op de site. Door de goede resultaten werd beslist dit project in te dienen als kandidaat voor de Shanks Group Safety Award, een interne prijs die de constante zoektocht naar meer veiligheid van de groep Shanks benadrukt. 46 projecten werden ingediend vanuit alle Shanks-vestigingen wereldwijd. Na uitvoerig beraad werd het SiteGuard-project in de afdeling Roeselare gekozen als winnaar van de Shanks Group Safety Award 2015-2016.

Badgesystemen

Moderne bouwplaatsen zijn drukke plaatsen waar vaak verschillende machines en vele mensen tegelijk aan het werk zijn. Vele ongevallen vinden plaats wanneer een werknemer te dicht bij een machine komt, zeker wanneer hij of zij zich op dat moment bevindt in één van de vele dode hoeken van de machine.

Het SiteGuard PWS-systeem van RDS Electronics creëert een onzichtbare detectiezone rondom een voertuig of machine. Wanneer iemand met een SiteGuard-badge deze detectiezone betreedt, wordt een alarm geactiveerd zodat de betrokkenen gewaarschuwd worden voor het eventuele gevaar. SiteGuard detecteert werknemers op elk moment, ongeachte de kijkhoek van de chauffeur of eventuele obstakels.

RDS Electronics, sinds kort gevestigd in Harelbeke, is gespecialiseerd in allerlei veiligheids- en camerasystemen voor elke denkbare toepassing, anti-bots- en zoningsystemen voor torenkranen en rfid-badgesystemen om mensen in de buurt van grondverzetmachines te beschermen.

Camerasystemen

Behalve goed bekende standaardoplossingen zoals frontzicht (dode hoek) of achterzicht, heeft de onderneming in de voorbije 25 jaar een ruime expertise opgebouwd inzake meer specifieke oplossingen, zoals de Orlaco RadarEye, die een passieve zichtoplossing combineert met een actieve waarschuwing.

Enkele jaren geleden is RDS tevens gestart met de verhuur van Orlaco-camerasystemen voor torenkranen. Een hijslastzichtcamera kijkt vanaf de loopkat op de giek altijd recht naar beneden bovenop de haak en last en brengt het werkgebied hierdoor steeds scherp in beeld.

Op zijn monitor ziet de kraanmachinist onmiddellijk wanneer een hijsklus gevaarlijk dreigt te worden of al gevaarlijk is. Hij is dus niet langer afhankelijk van informatie van derden en kan zelf de juiste beslissingen nemen zonder tussenkomst en vertragingen. Hierdoor worden ongelukken op de bouwplaats vermeden. Bovendien wordt de kans op misverstanden een stuk kleiner.

Tijdens een testopstelling op een bouwwerf werd getoond dat een 'blinde' hijsoperatie dankzij een Orlaco-camerasysteem tot 21% sneller kon uitgevoerd worden. De ervaring leert eveneens dat het camerasysteem de nauwkeurigheid van de hijswerken gevoelig verbetert. Ondertussen heeft RDS Electronics een zestigtal camerasystemen in verhuur op verschillende bouwwerven.

Anti-botssystemen

RDS Electronics speurt steeds de markt af naar nieuwe innovatieve producten die aansluiten op het gamma. Zo is de onderneming uit Harelbeke sinds kort ook verdeler van de AMCS-anti-botssystemen.

Een anti-botssysteem ondersteunt de kraanman in al zijn handelingen met de kraan zodat het onmogelijk wordt om boven bepaalde 'verboden zones' te werken en waardoor botsingen tussen elk onderdeel van zijn kraan en andere kranen op de bouwplaats vermeden worden.

De kraanwerken worden hierdoor veel efficiënter uitgevoerd, omdat de kraanman zich geen zorgen meer moet maken over andere kranen in zijn draaicirkel of over aangrenzende openbare ruimtes, spoorwegen, ' Het systeem kan daarenboven op elk type kraan opgebouwd worden, zij het met vaste of mobiele voet, relais- of plc-gestuurd, en met een vaste of verstelbare giek. RDS Electronics heeft op dit moment 75 dergelijke systemen in verhuur en de vraag hiernaar blijft groeien.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen