Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Randstedelijke inbreiding met toparchitectuur is succes voor ABS Bouwteam

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Randstedelijke inbreiding met toparchitectuur is succes voor ABS Bouwteam

Eureka! In Nazareth.

© ABS Bouwteam

ABS Bouwteam realiseert in Nazareth het gemengde project Eureka!. Dat kan je net als ST.AM aan de Rozebroeken in Gent (Sint-Amandsberg) zien als een vervolg op het project Light Falls in Melle, dat een ode is aan de ontwerpen van Frank Lloyd Wright. Randstedelijke inbreiding met toparchitectuur is het succesrecept van Anton Gonnissen van ABS Bouwteam uit Gent. 

“Mensen kennen ABS Bouwteam vaak nog vooral als villabouwer. Villa’s bouwen we inderdaad nog altijd met veel plezier, maar we doen veel meer dan dat. We realiseren ook appartementsgebouwen en eigen inbreidingsprojecten. Bij elk project en zeker bij inbreidingsprojecten als Light Falls en Eureka! hechten wij bijzonder veel belang aan de gemeenschappelijke delen tussen de gebouwen en aan de architectuur. Niet omdat ik zelf een voormalig architect ben, maar omdat er al genoeg lelijke gebouwen zonder meerwaarde staan in Vlaanderen. Terwijl we in Vlaanderen over ontwerpers met veel talent beschikken. Ik wil gebouwen optrekken waar iedereen ook jaren later nog fier op is dat hij eraan meegewerkt heeft of erin woont. Ik kies daarom resoluut voor moderne architectuur die een verschil kan maken”, stelt Gonnissen.
 
Eureka! In Nazareth.
 
“Niet dat ik het mezelf gemakkelijk maak. Voor architecturaal uitmuntende projecten zoals we die realiseren met Govaert & Vanhoutte of CAS Architecten betalen de kopers uiteindelijk niet meer dan voor een saaie blokkendoos, of nauwelijks iets meer. Terwijl de kosten van het ontwerp en bij de uitvoering wel hoger liggen. We kiezen bijna nooit voor de goedkoopste aannemer. Maar onze aanpak heeft uiteraard ook voordelen. Dankzij een goede wisselwerking tussen architect en uitvoerders van bij de start van het project duiken minder verborgen gebreken op na de oplevering. En de woningen in Light Falls, Eureka! en ST.AM geraken heel snel verkocht. Sneller dan andere nieuwbouwprojecten. Dat is niet onbelangrijk, want we zien in Vlaanderen stilaan een vertraging in de verkoop van nieuwe woningen. Gent en Antwerpen zijn een beetje als eilandjes waar nog steeds alles snel verkocht geraakt, maar buiten die grootsteden wordt het moeilijker”, weet Gonnissen.
 
ST.AM in Sint-Amandsberg.
 
De 71 woningen van Light Falls in Melle vonden heel snel een nieuwe eigenaar. “Onze aanpak werkt. Je ziet dat de kopers van Light Falls heel bewust voor die woningen gekozen hebben, zoals mensen ook steeds meer gaan nadenken over waar ze willen werken, wat ze willen eten, welke kledij ze willen dragen, … Als je die bewoners vraagt waar ze wonen, noemen ze niet de straat of de stad. Ze wonen in Light Falls. Ze identificeren zich met veel enthousiasme met het project en met de gebouwen. Een mooier compliment kan je nauwelijks krijgen als projectontwikkelaar. Datzelfde gevoel willen we creëren in ST.AM en Eureka. We zijn daar en ook in onze andere inbreidingsprojecten bewust niet gegaan voor het maximaal benutten van het terrein. Een te hoge densiteit staat vaak de leefbaarheid in de weg en roept weerstand op in de buurt. Als je communiceert dat je niet elke millimeter wil volbouwen, neem je meteen allerlei actiecomités de wind uit de zeilen. Ook dat draagt bij tot de rentabiliteit van onze projecten”, stelt de zaakvoerder van ABS Bouwteam.
 
Het succes en de uitstraling van Light Falls zijn ook politici niet ontgaan. “Bij de opening en nu nog steeds krijg ik van burgemeesters de vraag om ook bij hen een soort van Light Falls te realiseren. Als ze geschikte sites kunnen bieden, ga ik daar graag op in.”
 
ST.AM in Sint-Amandsberg.
 
Projecten als Light Falls vergen wel wat out-of-the-box-denken. “Als je een klein woonblok kan realiseren, is de makkelijkste en goedkoopste oplossing om een reeks dezelfde woningen naast elkaar te zetten of bovenop elkaar. Dan krijg je bijna altijd saaie eenheidsworst: elke wooneenheid ziet er hetzelfde uit en heeft dezelfde indeling. Daar wordt niemand echt blij van. Wij vlechten in Light Falls met ons triplet-concept drie woningen in elkaar zodat elk minstens twee van de drie verdiepingen inneemt. Zo maken we komaf met de bij klassieke appartementen moeilijk te verkopen benedenverdieping en de populaire en dure bovenste verdieping. In de triplet-formule heeft elk een eigen voordeur en terras en het groen is gemeenschappelijk. Administratief vergt het wel wat creativiteit om zo’n concept in te passen in verouderde verordeningen en regels.” De triplet-formule werd hernomen voor ST.AM, maar kon niet in Eureka!.
 
De werken aan Eureka! zijn zopas gestart met de sloop van de oude fabriek van Spiromatic in het centrum van Nazareth. In de plaats komen vier huizen, 18 schakelwoningen, acht appartementen en een handelszaak. Parkeren gebeurt ondergronds.
 
“Het ‘blik’ is uit beeld en in de plaats komt aangenaam groen. Maar we kijken graag vooruit. De ondergrondse parkeergarage is zo ontworpen dat ze makkelijk een nieuwe bestemming kan krijgen als we bv. binnen een paar jaar allemaal niet langer met de wagen rijden. Wat we in Nazareth realiseren past helemaal in het discours van Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck: verdichting in een zone waar alles op wandel- en fietsafstand ligt. Om nog meer te verdichten, zouden we hoger moeten bouwen, maar dat was voor Nazareth geen optie. Voor ST.AM in Gent kon dat wel.”
 
ST.AM omvat vijf woningen, acht schakelwoningen en één meergezinswoning met dertien eenheden, allemaal met groendaken. Hier komt het ontwerp van CAS Architecten uit Roeselare en parkeren de bewoners bovengronds.
 
 
 

Light Falls by ABS

Doordachte materiaalkeuzes en duurzame woonoplossingen voor een haalbare prijs en zonder toegevingen te doen op vlak van esthetiek. Dat was het uitgangspunt dat ABS Bouwteam hanteerde voor het vooruitstrevende project Light Falls in Melle. En ook het idee dat niet het aantal vierkante meter bepaalt of een ruimte al dan niet aangenaam is om in te wonen, maar de hoeveelheid natuurlijk daglicht dat er binnenkomt. En de vaststelling dat goede architectuur gelukkig maakt. 
 
Light Falls in Melle.
 
Govaert en Vanhoutte haalden de mosterd voor dit project bij Fallingwater, een villa in de bossen in Pennsylvania die werd ontworpen door Frank Lloyd Wright. Voor Light Falls streefden ze naar dezelfde harmonie tussen architectuur en omgeving. Riante glaspartijen laten het daglicht overvloedig binnenstromen. De omgeving, met veel groen en water; biedt dezelfde transparantie en puurheid als de woningen. 
 
Light Falls in Melle.
 
Light Falls kreeg heel wat aandacht en lof in de woon- en architectuurpers. Het project in Melle werd vorig jaar beloond met de publieksprijs van de Fier Bouwen Award van de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen. Dit jaar won ABS Bouwteam die prijs opnieuw met het project ABSoluut Plaza. Met het project Domus Aurea won de onderneming uit Gent in 2016 als ‘popular choice winner’ één van de Amerikaanse Architizer A+ Awards in de categorie ‘unbuilt residential’.
OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Kempense woonmaatschappijen fuseren tot Woonboog

Kempense woonmaatschappijen fuseren tot Woonboog

Volgend jaar zullen DE ARK, de Molse Bouwmaatschappij en het Sociaal VerhuurKantoor Noorderkempen fuseren tot één nieuwe woonmaatschappij: Woonboog. De Vlaamse regering wil dat er binnenkort in elke gemeente slechts[…]

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Gent verdubbelt subsidie voor energiezuinige renovatie huurwoningen

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Ook sociale woningen in privaat bouwproject in Gent

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Nieuwe bestemming voor Damiaansite in centrum Leuven

Meer artikels