Het gerechtelijke onderzoek naar corruptie bij de Regie der Gebouwen begon in 2007 met drie verdachte ambtenaren en vijf verdachte aannemers en werd begin 2012 afgesloten met 55 inverdenkingstellingen. Wat startte als een speurtocht naar omkoping bij kleinere aannemingswerken groeide uit tot een veel groter dossier waarbij tientallen andere corruptiefeiten elders in Vlaanderen aan het licht kwamen. In 2006 was ook al een onderzoek gestart naar corruptie binnen de Brusselse afdeling van de Regie der Gebouwen.
Ambtenaren zouden systematisch 5 tot 10% van de contracten die ze toewezen, goed voor tienduizenden euro's, op zak hebben gestoken. De aannemers konden het smeergeld recupereren door hogere facturen in te dienen of betaalden met zwart geld. Aannemers die bij het politieverhoor door de mand vielen, verklaarden dat de praktijken al zeker sinds 1998 aan de gang waren. Verschillende aannemers bekenden ook prijsafspraken te hebben gemaakt om de contracten onder elkaar te verdelen.
Een apart verhaal is de bouw van de gesloten jeugdinstelling in Everberg. In 2002 zette de regering om politieke redenen zware druk op de Regie der Gebouwen om het project zeer snel te realiseren. Er was geen bouwprogramma, bestek of bouwvergunning. Onmiddellijk na de goedkeuring door de ministerraad moesten de werken al beginnen. Daardoor werden de verplichte aanbestedingsprocedures aan de kant geschoven en ging de deur open voor misbruiken. Uiteindelijk zou de verbouwing van de militaire kazerne in Everberg weliswaar worden gerealiseerd in enkele maanden tijd, maar tegen een kostprijs van meer dan 10 miljoen ', terwijl de oorspronkelijke raming 3 miljoen ' bedroeg.