Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Raadkamer Leuven: corruptiezaak Regie der Gebouwen is verjaard

De Leuvense raadkamer weigert de verdachten in de corruptiezaak rond de Regie der Gebouwen door te verwijzen naar de correctionele rechtbank omdat de feiten verjaard zijn. Daardoor is het jarenlange gerechtelijke onderzoek nutteloos geworden en gaan 55 betrokkenen die in het verleden in verdenking waren gesteld in principe vrijuit. Onder hen ambtenaren, aannemers en de vorige topman van de Regie der Gebouwen. Het parket bewist dat de zaak verjaard is en gaat in beroep.

Het gerechtelijke onderzoek naar corruptie bij de Regie der Gebouwen begon in 2007 met drie verdachte ambtenaren en vijf verdachte aannemers en werd begin 2012 afgesloten met 55 inverdenkingstellingen. Wat startte als een speurtocht naar omkoping bij kleinere aannemingswerken groeide uit tot een veel groter dossier waarbij tientallen andere corruptiefeiten elders in Vlaanderen aan het licht kwamen. In 2006 was ook al een onderzoek gestart naar corruptie binnen de Brusselse afdeling van de Regie der Gebouwen.

Ambtenaren zouden systematisch 5 tot 10% van de contracten die ze toewezen, goed voor tienduizenden euro's, op zak hebben gestoken. De aannemers konden het smeergeld recupereren door hogere facturen in te dienen of betaalden met zwart geld. Aannemers die bij het politieverhoor door de mand vielen, verklaarden dat de praktijken al zeker sinds 1998 aan de gang waren. Verschillende aannemers bekenden ook prijsafspraken te hebben gemaakt om de contracten onder elkaar te verdelen.

Een apart verhaal is de bouw van de gesloten jeugdinstelling in Everberg. In 2002 zette de regering om politieke redenen zware druk op de Regie der Gebouwen om het project zeer snel te realiseren. Er was geen bouwprogramma, bestek of bouwvergunning. Onmiddellijk na de goedkeuring door de ministerraad moesten de werken al beginnen. Daardoor werden de verplichte aanbestedingsprocedures aan de kant geschoven en ging de deur open voor misbruiken. Uiteindelijk zou de verbouwing van de militaire kazerne in Everberg weliswaar worden gerealiseerd in enkele maanden tijd, maar tegen een kostprijs van meer dan 10 miljoen ', terwijl de oorspronkelijke raming 3 miljoen ' bedroeg.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Peter De Brabandere nieuwe directeur Zinkinfo Benelux

Peter De Brabandere nieuwe directeur Zinkinfo Benelux

ZinkInfo Benelux heeft sinds april een nieuwe algemeen directeur. Peter De Brabandere (55) volgt Bruno Dursin op die ruim tien jaar de organisatie leidde. Peter De Brabandere heeft heel wat ervaring opgebouwd binnen de werkgeverswereld in[…]

Vlabo herbestemt pastorie in Sint-Truiden tot woonproject

Vlabo herbestemt pastorie in Sint-Truiden tot woonproject

Ontwerpers gezocht voor individuele dans-cabine

Ontwerpers gezocht voor individuele dans-cabine

VCB wil dat beperkingen op woonaanbod verdwijnen

VCB wil dat beperkingen op woonaanbod verdwijnen