Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Raadkamer Leuven: corruptiezaak Regie der Gebouwen is verjaard

De Leuvense raadkamer weigert de verdachten in de corruptiezaak rond de Regie der Gebouwen door te verwijzen naar de correctionele rechtbank omdat de feiten verjaard zijn. Daardoor is het jarenlange gerechtelijke onderzoek nutteloos geworden en gaan 55 betrokkenen die in het verleden in verdenking waren gesteld in principe vrijuit. Onder hen ambtenaren, aannemers en de vorige topman van de Regie der Gebouwen. Het parket bewist dat de zaak verjaard is en gaat in beroep.

Het gerechtelijke onderzoek naar corruptie bij de Regie der Gebouwen begon in 2007 met drie verdachte ambtenaren en vijf verdachte aannemers en werd begin 2012 afgesloten met 55 inverdenkingstellingen. Wat startte als een speurtocht naar omkoping bij kleinere aannemingswerken groeide uit tot een veel groter dossier waarbij tientallen andere corruptiefeiten elders in Vlaanderen aan het licht kwamen. In 2006 was ook al een onderzoek gestart naar corruptie binnen de Brusselse afdeling van de Regie der Gebouwen.

Ambtenaren zouden systematisch 5 tot 10% van de contracten die ze toewezen, goed voor tienduizenden euro's, op zak hebben gestoken. De aannemers konden het smeergeld recupereren door hogere facturen in te dienen of betaalden met zwart geld. Aannemers die bij het politieverhoor door de mand vielen, verklaarden dat de praktijken al zeker sinds 1998 aan de gang waren. Verschillende aannemers bekenden ook prijsafspraken te hebben gemaakt om de contracten onder elkaar te verdelen.

Een apart verhaal is de bouw van de gesloten jeugdinstelling in Everberg. In 2002 zette de regering om politieke redenen zware druk op de Regie der Gebouwen om het project zeer snel te realiseren. Er was geen bouwprogramma, bestek of bouwvergunning. Onmiddellijk na de goedkeuring door de ministerraad moesten de werken al beginnen. Daardoor werden de verplichte aanbestedingsprocedures aan de kant geschoven en ging de deur open voor misbruiken. Uiteindelijk zou de verbouwing van de militaire kazerne in Everberg weliswaar worden gerealiseerd in enkele maanden tijd, maar tegen een kostprijs van meer dan 10 miljoen ', terwijl de oorspronkelijke raming 3 miljoen ' bedroeg.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

Brussel lanceert projectoproep rond gender en stedenbouw

De stad Brussel lanceert een open projectoproep gericht op initiatieven die inzetten op gender en stedenbouw. Ze maakt hiervoor 80.000 euro vrij. Volgens het Brusselse stadsbestuur is de publieke ruimte van en voor iedereen, maar wordt deze in[…]

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

Gent opent fiets- en voetgangersonderdoorgang aan Coupure

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

De Lijn werkt aan drie stelplaatsen voor elektrische bussen

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde

Voorlopig nog geen vergunning voor gascentrale Vilvoorde