Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Quatuor-project wordt gebouwd met ter plaatse gestort beton

Quatuor-project wordt gebouwd met ter plaatse gestort beton

Het Quatuor-project van Befimmo in de Brusselse Noordwijk zal met ter plaatse gestort beton gebouwd worden. Er wordt niet voor prefabelementen gekozen. Deze manier van werken past in de circulariteit van de gebouwen van de toekomst en zorgt ervoor dat de gebouwen na een eerste levenscyclus gemakkelijker herontwikkeld kunnen worden.

Het project bevat vier torens van vijf tot achttien verdiepingen die op een gemeenschappelijke sokkel rusten. De hoogste gebouwen zijn op palen gefundeerd. De twee laagste gebouwen steunen op een massieve funderingsplaat. De kernen worden met klimbekistingen uitgevoerd. Die zullen eerst de hoogte in gaan, alvorens de vloerplaten er rond worden gestort. Specifiek aan deze plek is dat alle vloerplaten ter plaatse worden gestort en nagespannen.

“Zo creëren we een soort paddenstoelvloer. Het voordeel is dat we de vloerplaten kunnen creëren zonder dat er balken in de weg zitten. Zo hebben we op alle verdiepen de volledige plafondruimte ter beschikking. Zo kunnen we onze technische installaties netjes wegwerken boven de verlaagde plafonds. We behouden zo een grotere flexibiliteit. Mocht het gebouw ooit een andere functie krijgen, dan ben je niet gehinderd door balken die in de weg zitten. Dat maakt het makkelijk om later een nieuwe bestemming aan het complex te geven. Het gebouw zal dus langer de tand des tijds kunnen doorstaan. Prefab-structuren voor de vloeren komen er in ons project niet aan te pas”, zegt Geert Van Hove, senior project manager van Befimmo.

Isolatie

De gevels zijn deels met natuursteen uit Portugal bekleed in een mokka-crème kleur. Het gebouw is thermisch en luchtdicht zeer goed geïsoleerd. Inzake isolatie wordt er een combinatie van minerale wol en pir-isolatie gebruikt. Alles zit ingekapseld in metalen cassettes. Op de bouwwerf worden die kadersystemen gewoon boven en naast elkaar gemonteerd. De gevel aan de zonkant is ook uitgerust met geïntegreerde fotovoltaïsche zonnepanelen om bijkomende stroom op te wekken voor heel het gebouw. De zonnecellen zijn in de gevels onzichtbaar. De daken van de vier gebouwen zijn nagenoeg volledig bedekt met zonnepanelen. De ramen hebben driedubbele beglazing.

Voor de ventilatie werd systeem D voorzien met maximale recuperatie. Er wordt ook geothermie toegepast. Met warmtepompen wordt het gebouw verwarmd en gekoeld. Er is ook een regenwaterrecyclingsysteem voorzien. Het toekomstige complex zal minstens 30% van zijn energie ter plaatse opwekken door gebruik te maken van aardwarmte en fotovoltaïsche zonnepanelen.

Het gebouw is zo geconstrueerd dat er een Breeam-certificatie ‘Excellent/Outstanding’ in de designfase voor dit passief project moet gehaald worden. Het gebouw telt 96 laadpunten voor elektrische wagens. Er is ook een parking voorzien voor 320 fietsers. De beton wordt vanaf eind augustus gestort. Eind 2020 moet alles klaar zijn.

Quatuor Brussels

Befimmo investeert bijna 150 miljoen € in dit project, dat tegemoet wil komen aan het gebrek aan kantooroppervlakte van Graad A (nieuwe kantoren die beantwoorden aan de huidige eisen van de markt) in het hart van Brussel. Het gebouw telt in totaal een oppervlakte van 60.000 m². Het project omvat gemeenschappelijke flexibele vergaderzalen, een coworking, een restaurant, een bankkantoor, een fitnessruimte, douches, een fietsstalling (met oplaadpunten), elektrische oplaadpunten voor wagens, terrassen en een publiek toegankelijke tuin.

De Quatuor Brussels is strategisch gelegen in de Brusselse Noordwijk. Het is naar het stadscentrum gekeerd en bevindt zich vlakbij de metro en het Noordstation. Het ontwerp staat borg voor een grote flexibiliteit op vlak van bezetting en beantwoordt aan de hoogste normen op het vlak van kwaliteit, innovatie en milieuprestaties.

 

AANBESTEDINGEN
Alle aanbestedingen

Meest aanbevolen artikels

NMBS rust werkplaats van Vorst uit met 6.100 zonnepanelen

NMBS rust werkplaats van Vorst uit met 6.100 zonnepanelen

De NMBS heeft op de daken van haar onderhoudswerkplaats van Vorst een installatie van 6.100 zonnepanelen in gebruik genomen. Hierdoor wordt de NMBS nog groener. Deze installatie van 6.100 panelen is de grootste fotovoltaïsche[…]

Start van de grote werken op de Bavière-site

Start van de grote werken op de Bavière-site

UZ Brussel plant nieuw landmarkgebouw

UZ Brussel plant nieuw landmarkgebouw

Veel nieuwe vastgoedprojecten in Brusselse kanaalzone

Veel nieuwe vastgoedprojecten in Brusselse kanaalzone

Meer artikels