Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Quarantaineregels: het is puzzelen voor bouwbedrijven

Gerelateerde onderwerpen :

, ,
Quarantaineregels: het is puzzelen voor bouwbedrijven

De Confederatie Bouw heeft er alle begrip voor dat de overheid maatregelen neemt om de coronapandemie met alle middelen te bestrijden, maar betreurt dat de regels over het van en naar rode zones reizen op tien dagen tijd drie keer gewijzigd zijn. Daardoor zal een gedeelte van de Belgische bouwwerven de eerste werkweek van 2021 niet of slechts gedeeltelijk kunnen heropstarten. De Confederatie Bouw rekent er dan ook op dat partijen in overleg tot een akkoord komen in geval er door bouwbedrijven wordt verzocht om verlenging van de uitvoeringstermijnen.
 
 

Dat de overheid er alles aan doet om corona verder terug te dringen en de import van het virus zoveel mogelijk te beperken, begrijpt de Confederatie Bouw maar al te goed. Een derde golf en een nog strengere lockdown moet te allen prijze vermeden worden. Waar de Confederatie Bouw wel moeite mee heeft, is dat de maatregelen inzake reizen van en naar rode zones op tien dagen tijd drie keer gewijzigd zijn en dat in een periode dat de bouwsector (en ook tal van andere sectoren) in inhaalrust was en de meeste buitenlandse ondernemers dus al in hun thuisland zaten. “Door op 30 december te beslissen dat iedereen die minstens 48 uur in een rode zone verbleef vanaf 31 december gedurende zeven dagen in quarantaine moest, restte er voor onze bouwbedrijven wel heel weinig tijd om te anticiperen en hun planning bij te sturen”, betreurt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. Daarnaast is de onduidelijkheid over grensarbeiders ook problematisch.
 
De Confederatie Bouw stelt dat het voor bouwondernemingen puzzelen wordt. “Zonder de zaken te dramatiseren moeten we realistisch zijn: ondanks alle inspanningen van onze weerbare en creatieve bedrijfsleiders om de gevolgen van deze alweer gewijzigde quarantaineregels op te vangen, zal een gedeelte van de bouwwerven tijdens de eerste werkweek van 2021 niet of slechts gedeeltelijk kunnen heropstarten”, aldus de Mûelenaere.
 
Tot slot roept de Confederatie Bouw alle actoren betrokken in het bouwproces op om opnieuw respectvol en collegiaal met elkaar om te gaan en solidair te zijn zodat er goede relaties op kunnen worden nagehouden. Dat kan door in te gaan op een verzoek tot verlenging van de uitvoeringstermijn door de plots en onvoorziene aangepaste quarantaineregels. Alle partners bij een bouwproces moeten terug aan hetzelfde zeel trekken en kiezen om in overleg een redelijke oplossing te vinden in het belang van alle partijen.
 
 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

'Vastgoedprijzen stijgen dit jaar met ruim 5%'

Dit en volgend jaar blijven de vastgoedprijzen stijgen, maar trager dan vorig jaar. Huizen worden dit jaar wellicht ruim 5% duurder, tegen 8% vorig jaar. Dat voorspelt Steven Trypsteen, econoom bij ING België. De forse stijging van de[…]

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Afwezigheden door omikron in één week tijd verdubbeld in de bouw

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Grootschalig bouwfysisch onderzoek luchtreiniging in klaslokalen

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Investeringssubsidie voor culturele bouwprojecten

Meer artikels