Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Publiek-publieke samenwerking

Gerelateerde onderwerpen :

Publiek-publieke samenwerking

De Stadsvernieuwingsdag werd afgesloten met een rondetafelgesprek met twee burgemeesters (Jan Vermeulen van Deinze en Hans Bonte van Vilvoorde) en twee schepenen (Roger Mertens van Zoutleeuw en Rob Van de Velde van Antwerpen). Zij gingen in discussie met directeur-generaal Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw en Ann Cuyckens van de OVAM. Daar kwam de kritiek terug dat de verschillende Vlaamse administraties hun programma's niet op elkaar kunnen afstemmen. 'Inzake pps en stadsvernieuwing zie ik mij als burgemeester vaak in de rol geduwd van de organisator van het overleg tussen de verschillende Vlaamse administraties. Voor die afstemming van de publiek-publieke samenwerking moeten toch betere overlegmethodes bestaan', stelt Hans Bonte.

Bij stadsvernieuwing is het belangrijk dat iedereen zich beperkt tot zijn eigen rol in het verhaal. 'De stad moet niet meer willen zijn dan regisseur. Als er voldoende interesse en draagvlak is, moet stadsvernieuwing ook kunnen zonder inbreng van de stad. Wanneer een stad, zoals Gent met het winkelcentrum op The Loop, zichzelf de rol van projectontwikkelaar aanmeet, schuiven we op naar gevaarlijke situaties', stelt Jan Vermeulen.

Een andere vaak terugkerende opmerking is dat de private sector en de banken op dit moment niet meer kunnen volgen. Ook de OVAM kan niet op elke vraag ingaan voor bodemsanering bij stadsvernieuwing.

'Bij het bepalen van de prioriteit houden wij rekening met het risico van de vervuilde bodem en met de mogelijkheden van de herontwikkeling. Dat de private sector onze rol als bodemsaneerder overneemt, zal in sommige gevallen mogelijk zijn. Ik vermoed dat we in die richting zullen evolueren. Aan de andere kant heeft de OVAM vaak meer kennis in huis, en bij heel complexe projecten soms als enige de juiste kennis en ervaring', antwoordt Ann Cuyckens.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Oplopende kosten duwen bouwbarometer in het rood

Het ondernemersvertrouwen van bouwbedrijven zakte in het eerste kwartaal van 2022 naar 98,5, dat is een flink stuk onder de gezonde grens van 100. Negen op de tien bouwbedrijven maken zich ernstig zorgen over de economische situatie. Dat blijkt[…]

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Hoge kosten doen kmo’s vrezen voor rendabiliteit

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Elektrobedrijven teleurgesteld in federaal energieakkoord

Vlaamse ondernemers vrezen voor recessie

Vlaamse ondernemers vrezen voor recessie

Meer artikels