Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Publica Awards: de stem van het publiek

Publica Awards: de stem van het publiek

© Bouwkroniek

Tour & Taxis was op donderdagavond 18 mei ‘the place to be’ voor de uitreiking van de Publica Awards, een organisatie van EBP in samenwerking met Bouwkroniek en La Chronique. Deze prijzen bekronen publieke actoren, hun partners en hun samenwerking. De namen van de winnaars kon u al lezen in de Bouwkroniek van 19 mei (blz. 5-8), maar op de avond zelf werden ook nog publieksprijzen uitgereikt.

In de categorie ‘Publica Award voor de meest duurzame overheidsopdracht’ ging de publieksprijs naar ‘Ecowijk Gantoise’, een project  van sogent en Ecowijk nv. De terreinen van het voormalige Ottenstadion en de tennis- en hockeyclub La Gantoise in Gentbrugge maken plaats voor een nieuwe, kindvriendelijke woonwijk met wijkpark. Stadsontwikkelingsbedrijf sogent ontwikkelt er samen met de private ontwikkelaar Ecowijk nv de nieuwe woonwijk Ecowijk Gantoise. Het wordt een voorbeeldwijk op het vlak van energie en woontypologie.

In de categorie ‘Publica Award voor de meest ict-verbonden overheidsopdracht’ waren de genodigden het meest te spreken over het ‘Shop&Go-systeem’ in Kortrijk. De West-Vlaamse stad bewijst dat technologie het leven van de inwoners en bezoekers van de stad eenvoudiger kan maken. De stad en parkeerbedrijf Parko focussen op slimme systemen om te parkeren.

In de categorie ‘Publica Award voor het technisch meest vernieuwende openbare bouwwerk’ was het publiek lovend over het project ‘Herinrichting van de Inter-Beton betoncentrale’. Met het ontwerpvoorstel wou BC Architects & Studies op pragmatische kwesties antwoorden met verbeeldingrijke win-win-oplossingen voor de industrie en de stad. Een grote luifel boven het werkgebied controleert geluid en stof en steunt op stukken muur van betonblokken geproduceerd met dagelijkse betonresten van terugkerende betonvrachtwagens.

In de categorie ‘Publica Award voor stadsplanning’ sleepte de provincie West-Vlaanderen de publieksprijs in de wacht met het project ‘Zwin Natuur Park’. De provincie zorgde voor een herinrichting van de infrastructuur van het Zwin Natuur Park om bezoekers te onthalen. Het natuurreservaat heeft een bijzondere en gewaardeerde fauna en flora. Het Zwin Natuur Park omvat een parking voor de bezoekers, een Zwin-tentoonstelling, het natuur-educatief centrum over de Zwin-natuur, het kijkcentrum om de natuur van de Zwin-vlakte te observeren en nog enkele wandelpaden voor het plezier van de bezoekers. De provincie zorgde voor innovatieve en beperkende ontwerp-maatregelen, alsook voor een duurzaam bouwproces (gebruik van BREEAM) en allerlei sociale en economische aspecten die bijdragen tot ecologische aspecten van duurzaamheid.

Het Kasteel van Berlare ging aan de haal met de publieksprijs in de categorie ‘Publica Award voor het behoud van het architecturale erfgoed’. De kasteelgebouwen en het park een publieke functie geven, dat is het doel van de gemeente Berlare. De architectuuropdracht bestaat uit de casco-restauratie van het kasteel en de realisatie van de bestemmingswijziging. Ook het interieur moet gerestaureerd worden. Tot slot is ook het kasteelpark onder handen genomen waarbij ook de bestaande elementen zoals de toegangspoorten en de gietijzeren brug over de vijver gerestaureerd worden. Het park is al publiek toegankelijk.

Ook projectontwikkelaar Matexi reikte awards uit tijdens de gala-avond in Tour & Taxis. Hier ging de publieksprijs naar ‘Quand les zoziaux/Tussen de mussen’ in Schaarbeek (foto). Met dit verrassende, prikkelende en veeltalige stadsspel willen de partners in dit initiatief de sociale cohesie in de verschillende wijken versterken. Het begint allemaal met het ophangen van interactieve ‘mussen’ die registreren als je naar hen fluit. De buurt met de meeste interacties wordt beloond met een feest. Alle buurten worden uitgedaagd om ‘warme’ evenementen te organiseren, die wekelijks bijzondere aandacht krijgen in de hele gemeente.

 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Bouw- of woonpremie aanvragen kan in Leuven enkel nog digitaal

Een bouw- of woonpremie aanvragen op papier kan niet meer in Leuven. Wie niet over een computer of internet beschikt of hulp nodig heeft, kan een afspraak maken met de betrokken dienst om de aanvraag samen met een ambtenaar in te dienen.  […]

Antwerpen vereenvoudigt digitaal ondernemen

Antwerpen vereenvoudigt digitaal ondernemen

Gratis 360° Beeldendatabank voor overheden

Gratis 360° Beeldendatabank voor overheden

Asse neemt eerste MAN eTGE in gebruik

Asse neemt eerste MAN eTGE in gebruik

Meer artikels