Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Prowood verwelkomt nu ook de hele parketsector

Prowood verwelkomt nu ook de hele parketsector

(c) Prowood

In de aanloop naar de zevende editie van houtvakbeurs Prowood leek het eerst alsof deze vakbeurs hetzelfde lot beschoren was als vorig jaar HoutPro+ in Nederland, met name een gedwongen verplaatsing in de tijd. Maar niets is minder waar. Prowood kan gewoon doorgaan van 17 tot 21 oktober in Flanders Expo in Gent. Prowood is de Belgische vakbeurs voor de houtverwerkende nijverheid.
“De Belgische hout- en meubelindustrie heeft het sinds de vorige editie van Prowood in 2018 al bij al niet slecht gedaan. 2018 en 2019 waren mooie jaren, met goed gevulde orderboeken en mooie projecten. En zelfs 2020 was goed gestart. In 2020 hield de coronacrisis de sector in zijn greep. Sinds begin 2021 wordt er opnieuw normaal gewerkt. Alle cijfers wijzen er op dat vanaf de tweede helft van dit jaar de investeringen terug zullen aantrekken bij de hout- en meubelindustrie. Door de herneming van de economie, die sneller dan verwacht terug op kruissnelheid kwam, is er sinds dit jaar evenwel een nieuwe crisis die het onze hout- en meubelsector moeilijk maakt: de prijzen van materialen en grondstoffen zijn op korte tijd enorm gestegen, zodat het bijna onmogelijk wordt om prijsoffertes op langere termijn te maken. In sommige subsectoren wordt daarom met dagprijzen voor hout gewerkt. Daarbovenop kampt de sector met een aanhoudend tekort aan personeel”, schetst directeur Jeroen Doom van Woodwize de situatie van de sector.
 
Er zijn meer dan 160 exposanten voor Prowood, die samen 12.500 m² netto oppervlakte innemen (25.000 m² bruto) in de hallen 1, 2 en 4 van Flanders Expo. “Dat is iets kleiner dan bij de vorige editie misschien, maar dit komt natuurlijk omdat een aantal exposanten nog steeds twijfelden of de beurs zou kunnen doorgaan en of bezoekers ze ook zullen komen bezoeken. De inschrijvingen van bezoekers via de website lopen alvast vlot binnen”, zegt organisator Olivier Claesens.
 
Parket
 
Prowood kan bovendien uitpakken met een rijk en gevarieerd randprogramma en de organisatie verwelkomt tevens de parketsector als een nieuwe afdeling op de vakbeurs. Prowood bereikte hiervoor een akkoord met sectorfederatie Dé Parketplaatsers. “Sinds 2018 heeft de Belgische parketsector geen eigen beurs. Na Europarket en EFWEX was er nood aan een alternatief. De Belg heeft niet alleen een baksteen in de maag, hij houdt ook van de warme authentieke uitstraling van houten vloeren. Vermits er in het verleden reeds enkele merken/bedrijven uit de parketsector succesvol hebben deelgenomen aan Prowood was dit de kans voor onze sector om als partner ons wagonnetje aan de solide Prowood-trein te hangen. We kunnen terug zeggen dat er een parketbeurs zal zijn in België”, stelt Anthony Denoyel van Dé Parketplaatsers.
 
Dé Parketplaatsers heeft behalve een eigens stand nog een demonstratiezone. Deze zal bemand worden door ervaren parketplaatsers en vakscholen. Voorts is er een afzonderlijke hoek voor restauraties van historische parketvloeren. Tijdens de beurs zijn er verschillende infosessies over de recente Technische Voorlichting (TV272) en brandwerende doorvoeringen enz.
 
“Prowood is één van de eerste vakbeurzen zijn in België die opnieuw georganiseerd kan worden en de eerste voor onze sector in gans Europa, waardoor die een must is voor alle actoren in de sector in binnen- en buitenland”, besluit Oliver Claesen.
https://www.prowood-fair.be/nl

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Ondernemersvertrouwen houtverwerkende industrie in vrije val

Hoewel het ondernemersvertrouwen tegen midden 2021 steeg tot het hoogste niveau in de voorbije vijf jaren, verzwakte het in de tweede helft van 2021 echter iedere maand. Door de oorlog in Oekraïne begin 2022 is het ondernemersvertrouwen in[…]

23/05/2022 | Socio-EconomieActueel
Textiel-, hout- en meubelindustrie vreest nieuwe crisis

Textiel-, hout- en meubelindustrie vreest nieuwe crisis

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Een primeur in Wallonië: 10.000 hectare gemeentelijk bos FSC-gecertificeerd

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Hout uit Rusland en Wit-Rusland is 'conflicthout'

Meer artikels