Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

'Proptech-initiatieven om data van bewoners te verzamelen zijn een belangrijke stap vooruit'

'Proptech-initiatieven om data van bewoners te verzamelen zijn een belangrijke stap vooruit'

Bouwkroniek geeft elke week het woord aan een CEO uit de Belgische bouwsector. Deze week is het de beurt aan Colin Sewalt, dagelijks zaakvoerder van Vooruitzicht.
Van welke nieuwe technologie verwacht u dat ze uw business de komende jaren het meeste zal beïnvloeden? 
Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat de internationale bouwsector op technologisch vlak nog sterk kan groeien. Zo lopen vandaag veel projecten vertraging op door een gebrek aan innovatie. Vooral de proptech-initiatieven om meer data van (buurt)bewoners en huizenjagers te verzamelen, zullen een belangrijke stap vooruit zijn. Van de steeds groeiende marktdata over prijzen, transacties, woonwensen, energie en consumentengedrag kunnen we dus nog veel verwachten. Met deze data halen vastgoedprofessionals de juiste kennis in huis die vervolgens de slagkracht van het project vergroot. We ontwikkelen hierdoor bovendien vastgoed dat steeds meer aanleunt bij de wensen en noden van de volgende generatie. Deze tendens kan er volgens ons voor zorgen dat wonen en leven in België een heel andere invulling krijgt.
 
Welk beroep moeten jongens en meisjes kiezen op school voor een goedbetaalde en interessante loopbaan in de bouwsector?
Over deze vraag heb ik dit schooljaar al veel nagedacht. Mijn eigen zoon moet een studierichting kiezen en dus indirect ook welke job hij later wil uitoefenen. Sinds een jaar groeit er een sterke voorkeur voor architectuur. Ik neig dan weer naar de opleiding Built Environment aan de Hogeschool van Amsterdam. Daar leer je hoe je gebouwen, gebieden en infrastructuur zoals wegen, bruggen en dijken zo inricht dat mensen er optimaal gebruik van kunnen maken. Het eerste jaar biedt een brede waaier aan vakken waarin studenten op zoek gaan naar hun passie. Deze aanpak prikkelt de intrinsieke motivatie en dat blijft voor mij één van de belangrijkste richtinggevende factoren. Als hij na één jaar alsnog voor architectuur kiest, is het in ieder geval een weloverwogen keuze geweest.
 
Wat heeft de coronacrisis u geleerd over uw bedrijf?
De coronacrisis heeft ons twee grote zaken bijgebracht. Enerzijds leert de pandemie ons vooral hoe kwetsbaar we zijn als mens. Vóór maart 2020 leefden we in een vorm van schijnveiligheid, maar sinds vorig jaar zijn we met z’n allen met de neus op de feiten gedrukt. Vandaar dat veel bedrijven gedwongen werden om zich heruit te vinden. Bij ons noemen we dat ‘het ontwikkelen van een tweede motor’.
Het tweede aspect dat me opviel is dat onze medewerkers en vooral collega’s veel gedisciplineerder en flexibeler zijn geworden. Dat is natuurlijk een bijzonder fijne evolutie. Als projectontwikkelaar kan je van alles bedenken, maar als de collega’s niet mee zijn in het verhaal, ben je een ridder te voet. We zijn dus buitengewoon trots op onze medewerkers en op hoe ze alles hebben opgepakt.
 
Wat ziet u als de grootste bedreiging voor uw bedrijf of sector?
De stikstofproblematiek die sinds kort ook in België op de agenda staat, kan grote gevolgen hebben. In Nederland is er zelfs een vergunningenstop ingelast. Dat is niet alleen een gamechanger voor bouwbedrijven en vastgoedontwikkelaars, maar ook voor boeren en bedrijven die bv. willen uitbreiden. De stikstofproblematiek is, als het niet goed wordt aangepakt, een potentieel economisch gevaar dat verschillende sectoren hard kan treffen. Gelukkig zijn er veelbelovende initiatieven zoals het Programmatorische Aanpak van Stikstof (PAS) die dergelijke doemscenario’s in Vlaanderen moeten voorkomen.
 
Bouwen we nog steeds voor de eeuwigheid of krijgen gebouwen straks een uiterste houdbaarheidsdatum?
Mensen een warme thuis bieden vraagt almaar meer flexibiliteit omdat woonwensen continu veranderen. Denk maar aan het groeiende belang van een rustige thuiswerkplek. We zien dat als een uitdaging en proberen hieraan tegemoet te komen met onze basiswaarden: innovatie en duurzaamheid. Als je dagelijks bezig bent met de vraag “Hoe willen mensen in de toekomst leven en wonen?”, dan hebben projecten geen houdbaarheidsdatum. We proberen deze innovatieve manier van werken ook zoveel mogelijk te verankeren in de organisatie.
 

 

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Buiten werken tijdens de winter

Publireportage

Buiten werken tijdens de winter

Er zijn veel beroepen die in de winter zwaarder worden. Bouw- en constructiewerken, wegenwerken, de transportsector: stuk voor stuk moeten ze het barre winterweer trotseren. Wie tijdens de wintermaanden buiten aan de slag is, staat bloot aan[…]

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Publireportage

Antislipplaat verhoogt veiligheid op de bouwplaats

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Publireportage

Alternatieve mobiliteitsvormen voor uw werknemers en verzekeringen

Deschacht biedt klanten gratis merkonafhankelijke BIM-bibliotheek

Interview

Deschacht biedt klanten gratis merkonafhankelijke BIM-bibliotheek

Meer artikels