Volg Bouwkroniek

Abonneer u
Aanmelden

Volg Bouwkroniek Bouwkroniek

Promenade rond Houtdok is klaar

Promenade rond Houtdok is klaar

De opwaardering van het Houtdok, het deel van de Oude Dokken vlak bij de Muide, in Gent is definitief ingezet. Ruim twee jaar na de start van de werken zijn de historische kaaimuren in ere hersteld en opengemaakt, ligt er een nieuwe wandelpromenade rondom het dok en is er een hellend vlak voor plezierbootjes gebouwd in afwachting van de toekomstige jachthaven. Waterwegen en Zeekanaal en het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent stonden in voor de werken. Vanaf midden 2017 legt de stad een wijkpark aan rond het Houtdok.

De renovatie van de kaaimuren rond het Houtdok past volledig in de transformatie van de voormalige havenbuurt tot een nieuwe woonwijk aan het water. Van de zowat 1.500 woningen die daar gepland zijn, komen er ongeveer 350 ten noorden van het Houtdok. De andere zijden krijgen een groene invulling. De kaaien zelf worden een ideale plek om te wandelen, te spelen of te verpozen. Behalve woningen zijn aan het Houtdok ook gemeenschapsvoorzieningen, kantoren, diensten, recreatie en detailhandel toegelaten.

Eerste stappen

De voorbije jaren zijn de eerste stappen gezet in de opwaardering van de omgeving van het Houtdok. Rondom het hele dok zijn de twee rijen van bakstenen bogen, waarvan tot voor kort enkel de voorste rij zichtbaar was, hersteld. De ruimte tussen beide rijen doet voortaan dienst als open wandelgalerij. Bovenop de muren het dichtst bij de bebouwing zorgen bakstenen plantenbakken voor een groene toets.

Aan de waterzijde van de bogenrijen is een nieuwe wandelpromenade aangelegd. Tegelijk is een deel van het water gedempt, waarna de stad Gent dit stuk vanaf 2017 omtovert tot recreatieve zone, met strand en groen. In de loop van 2018 moet het park klaar zijn. Later komt er in het Houtdok nog een jachthaven. Daarom maakte ook de bouw van een hellend vlak met aanlegsteiger deel uit van deze werken.

Respect voor het verleden

Behalve de bakstenen bogen werden bij de renovatie van de kaaimuur ook andere restanten uit het verleden bewaard. De arduinen hellingen rondom het dok, enkele waardevolle houtkanten langs het water en restanten van de oude bokkraan aan de westzijde van het dok: allemaal werden ze in de plannen geïntegreerd. Ze zorgen mee voor het unieke karakter van het openbaar domein in de Oude Dokken.

De totale kostprijs van deze werken bedroeg ongeveer 3,7 miljoen ' (exclusief btw). Europa (Efro, Doelstelling 2), Vlaanderen (via Waterwegen & Zeekanaal) en sogent deelden de kosten. De Europese bijdrage bedroeg 40% van de kostprijs.

Tijdelijke invulling

Op het park rond het Houtdok is het nog even wachten. In afwachting daarvan kan er op deze plek een tijdelijke invulling plaatsvinden, die bij voorkeur bij de toekomstige invulling aansluit. Water, elektriciteit en overdekte ruimtes zijn er niet. De ondergrond bestaat bijna volledig uit betonplaat. Vanzelfsprekend mag de tijdelijke invulling geen (geluids)hinder veroorzaken voor de buurt.

Contact

Wie ideeën heeft, neemt contact op met Wendy De Man van de stedelijke dienst Beleidsparticipatie, tel. 09 266 82 40 en mail wendy.deman@stad.gent.

OVERHEIDSOPDRACHTEN
Alle overheidsopdrachten

Meest aanbevolen artikels

Verlof ... in onze eigen hof

Verlof ... in onze eigen hof

Tijd om uit te rusten! Niks moet, niksen mag! Wij nemen een korte pauze van 19/07 t.e.m. 08/08! Op 09/08 zijn we er weer! Blijf gezond, hou het veilig en vooral: geniet ervan! Team Bouwkroniek  

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

'Virtual reality zal het meeste impact hebben op de bouwsector'

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Half augustus begint aanleg rotonde Tongersesteenweg in Lanaken

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen

Dendermonde wil toekomst vestinggordel veiligstellen